Politika

17 maddelik "sokak hayvanları" teklifi Meclis'e sunuldu: Ötanazi teklifte yer aldı

Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi", TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin detaylarını açıklayan Ak Partili Güler, sahipsiz sokak köpeklerinin barınaklara alınacağını bildirdi. Güler, "Kuduz riski taşıyan, sahiplendirme imkanı olmayan köpeklere ötanazi uygulanacak" dedi.

Abone Ol

Sokak hayvanları için düzenlemeler içeren "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi" Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunuldu.

Ötanazinin de yer aldığı teklifin detaylarını aktaran Ak Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, tasarının 17 maddeden oluştuğunu bildirdi.

Teklife göre, ötanazi için yerel yönetimlere yetki verilecek. Bu kapsamda, bakımevine alınan hayvanlardan saldırgan olan, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara yerel yönetimlerce ötanazi yapılacak.

Sahipsiz sokak köpeklerinin barınaklara alınacağını ve kısırlaştırılacağını kaydeden Güler, "Kuduz riski taşıyan, sahiplendirilmesi mümkün olmayan ve tedavi edilemeyen hayvanlara ötanazi uygulanması imkanı tanıyoruz" dedi.

Teklife ilişkin her kesimin önerisini aldıklarını iddia eden Güler, "17 maddelik bu yasa teklifimizle beraber komisyonumuzda daha sonra Genel Kurul çalışmalarımızla tamamlayacağız" ifadelerini kullandı.

"SAHİPLENDİĞİ KÖPEĞİ SOKAĞA BIRAKANLARA PARA CEZASI UYGULANACAK"

Güler'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Teklifimiz, sokak hayvanlarının bulundukları yerden alınması, barınaklara yerleştirilmesi ve sahiplendirilmesi için bir programın hayata geçirilmesini amaçlıyor.

Kuduz riski taşıyan, sahiplendirilmesi mümkün olmayan ve tedavi edilemeyen hayvanlara ötanazi uygulanması imkanı tanıyoruz.

Sahiplendiği köpeği sokağa bırakanlara, hayvan başına 60 bin lira para cezası uygulanacak.

2028 yılına kadar belediyelere geçiş dönemi için bir imkan sağlıyoruz. Bu konuda çok iyi örnekler olduğu kadar, çok kötü örnekler de var. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi bu konuda çok doğru bir örnektir.

Sokak, hayvanlar için bir yaşam alanı olarak tarif edilemez. Daha kaliteli, daha korunaklı yaşam alanlarında olmayı hak ediyorlar. Bu kanunumuzda herhangi bir sebep olmadan bir hayvanımızı öldürdüğünüzde 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası getiriyoruz."