Arşiv

28 şehre yeni vali atanıyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanacak valiler kararnamesiyle 28 şehirde değişim bekleniyor. Bu değişimin deprem bölgesinde yoğunlaşacağı öğrenildi.

Abone Ol

Valiliklerde değişiklik yapılması çalışmaları sona erdi. Erdoğan'ın özellikle deprem bölgesinde yoğunlaşacağı 8 ilin valilerini değiştireceği kararnameyi imzaladı. Kararnamenin bu gece Resmi gazetede yayınlanması bekleniyor.

Valilik kararnamesi, Türkiye’de valilerin atanması veya görev yerlerinin değiştirilmesi için çıkarılan resmi bir belge. Bu kararname, İçişleri Bakanlığı’nın önerisi, Bakanlar Kurulu’nun kararı ve Cumhurbaşkanı’nın onayı ile yürürlüğe girer. Valiler, il genel idaresinin başı olarak, hükümet kararlarının, tüzük ve kanunların il düzeyinde uygulanmasını sağlar ve denetler.

Valilerin görev süreleri genellikle 5 yıl olarak belirlenir ancak bu süre dolmadan da Cumhurbaşkanı kararı ile görevden alınmaları veya yer değiştirmeleri mümkün.

10 Ağustos 2023 tarihinde yayımlanan kararname ile 57 ilin valisi değiştirilmiş ve 16 ilin valisi “vali-mülkiye başmüfettişliği” görevine getirilmişti.

10 Temmuz 2024'te Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı atamalarına göre, Diyarbakır, Malatya, Kocaeli, Çanakkale ve Elazığ valiliklerine yeni isimler atanmıştı.