AK Parti yerel seçim için 3 ana başlıkta saha çalışmasını yoğunlaştırıyor. MHP ise 24 Temmuz'da seçim startını vermişti.
Peki Cumhur İttifakı yerelde de işbirliği yapacak mı? Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı ile MHP lideri işbirliğini görüştü. "Bir uyum var, ilerleye zamanda detaylar çalışılabilir" mesajı veriliyor.
AK Parti'de saha çalışmaları yoğunlaştırıldı. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına 'sahayı boş bırakmayın' talimatı verdi. Bu kapsamda 3 temel çalışma yapılacak.
İLK DURAK ADIYAMAN
Cumhurbaşkanı genel Seçim Sonuçları sonrası başlattığı il ziyaretlerini artıracak. Teşekkür ziyaretleri kapsamında en çok oy alınan il ve ilçelere gidilecek. İlk durak ise Adıyaman olacak.
Çalışmanın ikinci ayağında 2023 şehir buluşmaları var. Bu kapsamda kabine üyeleri, MYK ve MKYK üyeleri planlı bir program çerçevesinde yoğun bir şekilde sahada olacak.
KÖY TARAMASI YAPILACAK
Üçüncü ayak ise köy taraması olacak. Milletvekilleri, belediye başkanları ve teşkilatlar kırsalda yoğun bir çalışma yapıyor. Parti kurmayları, yaz aylarında özellikle kırsalda olacak. "Çünkü insanlar yayla ve köylere çıktı. Buraların nüfusu arttı o nedenle öncelik kırsalda" mesajı verildi.
7 EKİMDE KURULTAY, SONRAKİ HAFTA KAMP
AK Parti'de saha çalışmalarının Ekim ayına kadar sürmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı 17-25 Eylül'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD'ye gidecek. Bu nedenle Kurultayın 7 ekimde yapılması planlanıyor. Ekimin ikinci haftası ise parti grubu , MYK, MKYK üyeleri ile kapsamlı bir kamp yapılacak ve yol haritası çıkarılacak. Kasım'da ise aday adaylarının başvuru süreci başlayacak.
MHP ise yerel seçimde hazırlık sürecini 24 Temmuz'da başlattı. Peki 2 parti yerel seçimde işbirliği yapacak mı? 2019 seçimlerinde AK Parti ve MHP 30 büyükşehir başta olmak üzere 51, ilde ittifak yapmış diğerlerinde ayrı ayrı girmişti. Mersin, Manisa ve Adana büyükşehir MHP'ye bırakılmıştı. Edinilen bilgilere göre Cumhurbaşkanı ve MHP lideri arasındaki son görüşmede bu konu gündeme geldi. İşbirliği liderler düzeyinde değerlendirildi. Şu an hem MHP hem de AK Parti'li kaynaklar kurmaylar arası çalışmanın başlamadığını, her partinin kendi çalışmasını yaptığını belirtiyor. Eylül ayında liderlerin talimatı ile ortak çalışmanın başlayabileceği kulislerde konuşuluyor.
MANİSA’DA SON DURUM
Parti kulislerinde bazı ilçe başkanlarının istifasının isteneceği konuşuluyor. Kongre sürecinde Ak Parti il ve ilçe teşkilatlarında büyük değişim olacağı da ileri sürülüyor. Bu değişime merkez ilçelerin de dahil olduğu gelen bilgiler arasında.
ADAY ARAYIŞI…
Öte yandan Manisa genelinde yapılan anketlerle, mevcut belediye başkanlarının durumu ve seçilebilme olasılıkları da gözden geçiriliyor. Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik’in aday olmayacağını duyurmasıyla birlikte aday arayışı hız kazandı. Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde merkez ilçelerde Millet İttifakı’nın kazanması partideki aday arayışını hızlandırdı. Ancak parti içinde şuana kadar Şehzadeler Belediyesi için bir isim üzerinde uzlaşma sağlanmış değil.
Yunusemre ilçesinde ise mevcut Belediye Başkanı Mehmet Çerçi’nin göreve devam etme arzusu yeniden aday olma ihtimalini yükseltiyor. İlçede Çerçi’nin aday olmaması durumunda ikinci bir senaryo için de parti içinde çalışmalar yapıldığı gelen bilgiler arasında.
CENGİZ ERGÜN’ÜN DURUMU
2019 yılında yapılan yerel seçimlerde Manisa, Mersin ve Adana büyükşehir MHP'ye bırakılmıştı. 2024 seçimlerinde bu illerin durumu henüz netleşmiş değil. MHP’de mevcut belediye başkanı Cengiz Ergün, 3.kez zafer elde etmek için şimdiden seçim çalışmalarına başladı. Ak Parti içinde ittifak olmaması durumunda büyükşehir belediye başkan adaylığı için kimin gösterileceği de tartışılıyor. İl başkanı Salih Hızlı’nın bu noktada ismi ön palana çıkıyor. Ancak liderler düzeyinde Manisa için ittifakın devamı yönünde bir karar çıkması büyük olasılık olarak görülüyor.