Bilim ve Teknoloji

Bakan Uraloğlu açıkladı: Ankara-Manisa arası 2 saat 50 dakikaya düşecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin en önemli projelerinden birisi olan Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesinin 2028 yılında hizmete alınmasının planlandığını kaydederek, “Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecektir" dedi. Bakan Uraloğlu, Ankara- Manisa arası seyahat süresinin ise 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya düşeceğini açıkladı.

Abone Ol

Gökten Ceylan
AFYONKARAHİSAR (İHA) -
Bakan Uraloğlu, yapımı devam eden Ankara-İzmir Hızlı Tren Hattı projesi çerçevesinde çalışmaların tük hızıyla devam ettiği Afyonkarahisar’da incelemelerde bulundu. İncelemeler sonrası Sinanpaşa ilçesindeki şantiye alanında basın açıklaması yapan Bakan Uraloğlu, Türkiye’yi yarım asırlık hayali olan Yüksek Hızlı Tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını ve Avrupa’da 6’ncı, Dünya’da 8’n Hızlı tren işletmecisi yaptıklarını ifade etti. 3 bin 800 kilometrelik demiryolu hattında da yapım çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, “Uzun yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demiryolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahatin ilk adresine dönüştürdük. Hızlı trenlerimizle konforlu, hızlı ve modern seyahat hizmeti doğrudan ve dolaylı olmak üzere 19 ilimize ve ülke nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’sine ulaşmıştır. Ankara merkezli yüksek hızlı tren ağının oluşturulması hedefi çerçevesinde yaklaşık 3 bin 800 kilometrelik demiryolu hattında da yapım çalışmaları devam etmektedir” dedi.

“Bölgenin ticaret hacmini geliştirecek proje ile Ankara-İzmir arası 3 saat 30 dakika olacak”
Projenin sadece yolcu taşımacılığı değil aynı zamanda bölgenin ticaret hacmini de geliştireceğine dikkat çeken Bakan Uraloğlu açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ankara-İzmir Hızlı tren hattımız da sanayisi, turizm potansiyeli ve limanıyla ülkemizin 3’ncü büyük şehri olan İzmir'i ve güzergâhındaki Manisa, Uşak ve Afyonkarahisar illerimizi Ankara'ya daha da yaklaştırarak, bölgedeki ticaret hacmini büyütecektir. Ankara-İzmir Hızlı Tren Projesi tamamlandığında mevcut demiryolu bağlantısıyla 824 kilometre olan mesafe 624 kilometreye inecektir. Ankara-İzmir arası 14 saat olan seyahat süresi ise 3 saat 30 dakikaya düşecektir. 9 istasyon ile Afyonkarahisar, Uşak, Manisa ve İzmir illerimizde yaşayan 7 milyondandın fazla insanımız doğrudan hızlı tren konforuna kavuşacaktır. Kütahya gibi çevre illerle olan etkileşimi de dikkate alındığında YHT hizmetinden faydalanan nüfus daha da artacaktır. Hızlı Trenin sağladığı konfor ile birlikte seyahat süresinde gerek konvansiyonel tren gerekse de karayoluna göre önemli avantajlar sağlanacaktır.


Yine, Ankara- Afyon arası seyahat süresi 1 saat 40 dakikaya, Ankara-Uşak arası seyahat süresi 6 saat 50 dakikadan 2 saat 10 dakikaya, Ankara-Manisa arası 11 saat 45 dakikadan 2 saat 50 dakikaya düşecektir.”

“Yıllık yaklaşık 1,1 milyar TL tasarruf sağlamayı hedefliyoruz”
Ankara-İzmir Hızlı Projesi’nin tamamlanması ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetlerinden 1,1 milyar TL tasarruf sağlanacağını dile getiren Bakan Uraloğlu, “508 kilometre uzunluğu olan projemizde kullanılacak hattın dizayn hızı 250 kilometre olacaktır. Ankara-İzmir Hattımızın 116 km’lik kesimi mevcut hizmet eden Ankara-Polatlı kesimi, 508 km’lik kesim ise Polatlı-İzmir kesimidir. Projemiz tamamlandığında Ankara-İzmir arası hat uzunluğu 624 kilometre olacak. Ama bizim çalışmalarımız zaten Polatlı’ya kadar olan hızlı tren hattından sonra başladığı için 508 kilometrelik bir projeden bahsediyoruz. Bu hattımız tamamlandığında yılda yaklaşık 13,3 milyon yolcu ve 90 milyon ton yük taşıyacağımızı öngörüyoruz. Proje ile 40,7 kilometre uzunluğunda 49 adet tünel ve 21,2 kilometre uzunluğunda 67 adet viyadük, 66 adet köprü inşa edeceğiz. Projemizin altyapı işlerinde yüzde 58 oranında genel fiziki ilerleme kaydettik ve 2028 yılında projeyi hizmete açmayı hedefliyoruz. Ankara-İzmir Hızlı Projesi’nin tamamlanması ile ilk etapta günlük karşılıklı 8 tren seferine göre yıllık zaman, enerji ve bakım maliyetleri gibi kalemlerden yaklaşık 1,1 milyar TL tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.


Öte yandan, Bakan Uraloğlu'na programlardan Vali Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı ve milletvekilleri de eşlik etti.