Pazar günü kaleme aldığım “Bu yazı otobüs şoförleri için” başlıklı köşe yazısına olumlu olumsuz çok sayıda yanıt geldi.
Tepki gösterip mesaj atanlar, arayıp destek olanlar oldu. Yazı, sosyal medyada 100’ü aşkın geribildirim aldı. Bu beni çok memnun etti.
Tepkiler, konunun toplumda karşılığı olduğunu, şoför-vatandaş polemiklerinden muzdarip birçok kişi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.
Bu yazıyı, ilk yazının devamı olarak, diğer yazıyı tamamlar nitelikte, otobüs şoförlerinin yaşadığı sorunları aktarmak istiyorum.
Kendi gözlemlerim ve çevreden duyduğum şikayetleri bir başlık altında sıralamıştım. Yolcuların yanısıra şoförlerin de sorunları olduğunu dile getirmeye çalışmıştım. Ancak şoför arkadaşlar kendi taleplerinin eksik anlatıldığını belirterek, sorunlarını yerinde dinlememi istediler.
Çağrılar üzerine sorumlu gazetecilik anlayışıyla bugün Manisa Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi’ni ziyaret ettim. Kooperatif Başkanı Erdoğan Akatmacı, Erol Ermehan ve diğer çalışma arkadaşlarıyla görüştük. Kooperatifin ve şoförlerin sıkıntılarını ilk ağızdan dinledim. Erdoğan Akatmacı, nazik üslubuyla, sayfalarca raporla yaşadıkları krizi anlattı. Yolcu sayısının ciddi oranda düştüğünü, maliyetlerin arttığını ve kooperatifin giderlerinin ne seviyede olduğunu gözlemledim.
KOOPERATİF DESTEK İSTİYOR
Manisa Özel Halk Otobüsleri Kooperatifi Başkanı Erdoğan Akatmacı, koronavirüs nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. Normalde taşınan yolcu sayısının 3’te 1’lere kadar düştüğünü belirten Akatmacı, “Topladığımız hasılatla giderlerimiz birbirini karşılamıyor. Sanayi gideri, sigorta ücreti, kredi taksitlerini ödeyemiyoruz. Vatandaşlar da araçlara binme konusunda tedirgin ancak bilimsel araştırmalara göre insanlar tanımadığı ortalarda daha tedirgin ve kurallara daha fazla uyduğu için risk binde iki oranında. Şoförlerimizde de hemen hemen hiç virüse rastlamadık. Pandemi kurallarına uyuyoruz, maske, hijyen kuralları yerine getiriliyor. Toplu taşıma araçları güvenlidir” diye konuştu.
Yakıt indirimleri, nakti destek yardımlar beklediklerini söyleyen Akatmacı, şu çağrıda bulundu:
“Okullar kapalı, esnek çalışma sistemi, özel araç tercihi çok fazla. Hükümetimizden toplu taşıma otobüsleri için ayrı bir yasa çıkarılmasını talep ediyoruz. Hükümetimiz olsun Büyükşehirimiz olsun bize ya yakıt indirimleri ya da nakti destek yardımları bekliyoruz. Çünkü verdiğimiz ücret gerçekten sürücü arkadaşları tatmin etmiyor. Araç sahipleri de bizi tatmin etmiyor diyor. Biz de arada kaldık. Herkes haklı ama şartlar çok ağır. İnşallah bir an önce eski günlere döneriz hepimiz de rahatlarız.”
OTOBÜS ŞOFÖRLERİ: SAYGI VE ANLAYIŞ BEKLİYORUZ
Akatmacı’nın ardından şehir içinde direksiyon sağlayan halk otobüsü şoförlerinin de sıkıntılarını dinledim.
Her gün saatlerce direksiyon başında vakit geçiren, yüzlerce insanla görüşen otobüs şoförleri, en çok da vatandaşların kendilerini anlamakta zorluk çektiklerini söylüyor. Şoförler genel olarak birçok sorunun saygı ve anlayış ile aşılabileceğini dile getiriyor.
Şunu belirtmekte fayda var ki, şoförler yolculardan, yolcular şoförlerden daha anlayışlı olmalarını bekliyor. Bunun için sorunları en aza indirmek için birbirimize karşı daha fazla anlayışlı olmamız gerekiyor.
Otobüs şoförleri ise taleplerini şu cümlelerle ifade ettiler:
- Duraklara park edilen araçlar yüzünden, duraklara tam olarak yanaşamıyoruz. Bu nedenle engelli vatandaşlarımızı rampayı açıp da alamıyoruz. Sorun yaşandığında da suçlu bizmişiz gibi görülüyoruz.
- Yolcular, “Yarım saat ya da 1 saat bekliyoruz neden gelmiyorsunuz, kafanıza göre çalışıyorsunuz” diyor. Bundan rahatsız oluyoruz. Bizim aylık olarak listemiz var liste harici herhangi bir çalışmamız yok. 15 dakika aralıkla çalışıyoruz. Yolda trafikte sıkıştığımız zaman veya servis saatlerine takıldığımız zaman ister istemez geç kalıyoruz.
- Pandemiden dolayı 25 kişiden fazla yolcu alamıyoruz. Fazla yolcu aldığımız takdirde trafik kontrol noktalarında 3 bin 150 TL ceza yiyoruz. Bu konuda yolcuların bize karşı anlayışlı olmalarını bekliyoruz.
- Bizler, her türlü zor şartlara rağmen evlerine ekmek götürmek için sabah 06.00’dan gece 23.00’e kadar çalışıyoruz. Sizi ve en kıymet verdiğiniz insanları taşıyoruz. Bu yönden bakıldığında, toplumun ehemmiyet isteyen, önemli bir noktasında olduğumuzun farkına varılmalıdır. Bizim işimizi kolaylaştıracak olan yine Manisa halkıdır.
- Vatandaşlara en hızlı ulaşım tercihleri sunmak için elimizden geleni yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Fakat bu durum son zamanlarda çok zor hale geldi. Birçok vatandaş araç sahibi oldu. Bu durum Manisa’da trafik yoğunluğunu olumsuz yönde etkiledi. Neden bunun üzerinde duruyoruz? Çünkü 35 dakikada gidilmesi gereken varış noktasına 50 dakikada varıyoruz. Bu durumda olan yine vatandaşın zamanına oluyor.
- Araç sayımızı çoğaltmak buna çözüm değil. Mevcut araçlar ile Manisa halkına yeterli olacak mevcuttayız. Önemli olan trafikte vatandaşların daha duyarlı ve anlayışlı olması gerekiyor.
- 2020’de Manisa’da 6 şoför meslekten men edildi. Sorumsuz davranışlar sergileyen şoförler bu meslekte tutunamıyor. En iyi hizmet için vatandaşlarımızdan anlayışlı olmalarını istiyoruz.