Ekonomi

BYD'nin Manisa fabrikasında 12 bin kişi çalışacak

BYD, Manisa sanayisinde adeta dengeleri değiştirecek. Projenin inşaat aşamasında ortalama 2 bin 500 kişi, işletme aşamasında ise 12 bin kişi çalışacak.

Abone Ol

BYD, yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım kararı almıştı. Fabrika için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatıldı. Fabrikanın inşaatına yakın bir zamanda başlanacak. 

Binek Araç Üretim Tesisi Projesi'ne ilişkin ÇED başvuru dosyası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına sunuldu. Kısa sürede onay gelmesi bekleniyor. 

BYD Turkey Otomotiv Limited Şirketi tarafından Manisa'da 200 bin kapasiteli şarj edilebilir hibrit ve elektrikli otomobil üretimi yapılacak. 

Fabrikada gövde kaynak, pres,  boyahane, montaj hatlarından oluşan ana üretim aşamalarının yanı sıra şasi, iskelet, motor montajı, elektrikli araç bataryası montaj, araç tamponu, fren balatası, araç koltuğu ve araç kliması gibi parçaların üretimine yönelik de fabrikalar kurulacak.

Binek araçların üretimi, 1 milyon 368 bin 275,60 metrekare kapalı alanda gerçekleştirilecek.

Projenin inşaat aşamasında ortalama 2 bin 500 kişi, işletme aşamasında ise 3 vardiya halinde toplamda 12 bin kişinin çalışacağı belirtildi. 

Fabrikada 2025'in son çeyreğinde makine ekipmanların kurulumuna  başlanacak. 2026 yılı ilk çeyreğine üretime geçilecek