GEBELİĞE VE DOĞUMA NE KADAR HAZIRIM?

Abone Ol

 Doktora danışıldı; beta-hcg yapıldı, usg yapıldı. Sonuç istediğimiz gibi ilerliyor. Bulantılar, aşırı uyku hali vb. gibi durumlar da kendini göstermeye başladı. Peki, bu süreci nasıl atlatmamız gerekir? Doğru beslenme nasıl olmalı? Hem sizin hem de vücudunuzda oluşumunu sağlamaya çalışan bebeğinizin sağlıklı bir gelişimi için neler yapmalısınız? Bu konuda da gebeliğin ilk aylarındaki beslenme, uyku, stres kontrolü ve kaygısız geçirilecek ilk üç ay için uzman kişilerle eğitim almanızı tavsiye ederim. Çünkü bu dönem bebeğin beyin ve diğer organlarının gelişmeye başladığı bir dönem ve bu dönemde doğru beslenme bebeğinizin ileriki hayatını etkileyecek bir dönem.
 Zararlı alışkanlıklarınızın (sigara, alkol vb.) bu dönemde kesinlikle alınmaması hatta planlı gebelik ise daha önceden bırakılıp, gebelik öncesi dengeli, sağlıklı beslenme istediğimiz en ideal gebeliktir.
 Evet. İlk üç aylık dönem için beslenme ve gebelik sürecine alışmak için yapılması gerekenleri uzman eşliğinde aldınız. Ve gayet sağlıklı gidiyorsunuz. Ama içinizde doğuma dair sorular var ve küçükken doğumla ilgili dinlediğimiz negatif hikayeler, yanlış bilgiler korkularınızı arttırıyor. Bunlarla baş edemezseniz gebeliğinizin tadını çıkaramazsınız ve stresiniz bebeğinize de yansır.
 "Bu dönemde ne yapmalıyım?" diye araştırırken, gebe yogasıyla karşılaşıyorsunuz. Gebe yogası, sizi hem fiziksel hem de ruhsal doğuma hazırlamaya başlıyor. Nefesleri öğreniyorsunuz ve gebe yogası sizin bedeninizi keşfetmenizi sağlıyor. Asena dediğimiz yoga duruşlarıyla sırt ve bel ağrılarınızın en aza inmesi veya oluşmamasını sağlıyorsunuz. Ruhsal olarak gebe yogası, stresinizi atmanızı ve odaklanmanızı nasıl arttıracağınızı size öğretiyor.
Tamam. Gebe yogasını da aldınız. Doğuma hazırlık eğitimlerine sıra geldi.
Doğuma hazırlık eğitimlerinde, anne ve babalar, doğumla ilgili her şeyi öğreniyorlar. Doğumdaki riskleri, avantajları, dezavantajları; sezeryan nedir, pidural nedir  vs. Doğumun fizyolojisi (Bu tabii anlayabileceğiniz şekilde oluyor)doğumda babanın nasıl bir rolü olmalı, doğum felsefeleri gibi doğumla ilgili her şeyi öğreniyor ve artık anne baba adayları doğum tercihlerini kendileri yapıyor. Sağlık çalışanlarının kararlarına karışmadan, kendi isteklerini çok rahat ifade ediyor. Çünkü ne zaman ne yapılacağını bildiği için doktorun  problem anında, ona anlattığını çok iyi anlıyor ve doğum kararlarına aktif katılıyor.
İşte! Bilinçli anne baba olabilmek hamilelik öncesinden başlıyor. Sadece kendi egolarımız için çocuk yapmamalıyız. Bebek sahibi olmak istiyorsak bilinçli anne-babalar olmalıyız. Doğum anı bebeğin hayata başlarken ilk anlarıdır. Ve bu an bebeğin hayatını ömür boyunca etkileyecektir. Gebeliğinizde, yaşadığınız streslerde çocuğunuzu olumsuz yönde etkilemektedir. O yüzden belki çocuğunuz için baby shower olmasa da olur. Doğru eğitimler alıp gebelik ve doğumunuzu güzelleştirirseniz, bebeğinizin ve sizin sağlığınız için önemli bir adım atmış olacaksınız.
 Tüketici bir toplum olduk. Gereksiz alışveriş yapmayı ve büyük masraflar yapıp baby shower yapmayı çok seviyoruz. Bunlara da saygı duyuyorum. Tabii gerekiyorsa, sizi rahatlatacaksa yapın. Fakat önce çocuğunuz ve kendiniz için önemli olan mutlu ve rahat bir gebeliği, bilinçli anne olmayı önceliğiniz olarak görmelisiniz.
Tüm anne baba adaylarına önerim, araştırın; Hypnobirthing, lameze nedir? Doğuma hazırlık eğitimleri nelerdir? Önyargıyla değil, çocuğunuza duyduğunuz sorumluluk ile bunu yapmalısınız.
Eğitim, hayatımızın her döneminde şart. O yüzden benim hayalim, her anne ve babanın kendini geliştirmesi, bilinçlenmesidir. Kendileri mutlu olurlarsa bebeklerinin de mutlu olacaklarına inanmalarıdır.
Mutlu nesiller mutlu aileler ile gerçekleşir.
Sevgiyle, sağlıkla, eğitim ile kalın...