GÜNEŞ KREMİ- SPREY VE LOSYONLARI NEDEN KULLANIYORUZ?

Abone Ol
Malum yaz ayları geldi.
Herkes güneş koruyucularını çıkarmaya ya da eczanelerden güneş kremlerini almaya başlanmıştır diye düşünüyorum.
Peki biz bu kremleri, spreyleri, losyonları neden kullanıyoruz?
Biraz daha düşünelim! Sadece yaz aylarında güneş koruyucuları mı kullanıyoruz acaba? Bu yaklaşım doğru mudur?
Ya da dışarı çıkarken sadece güneş koruyucularını mı kullanıyoruz? Yada şöyle soralım: Sizce evde, ofiste, sınıfta yani iç alanlarda bu kremler kullanılmamalı mıdır?
Bebeklerde güneş koruyucu kullanmalı mıyız? Hamilelerin güneş koruyucu kullanması zararlımıdır? Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Merak ettiğiniz tüm soruları cevaplayalım öyleyse!
Güneş ışınlarına aşırı derecede maruz kalan insanlarda özellikle çocuk ve yaşlılarda güneş çarpması, yan etkilerin görülmesi daha muhtemel. Güneş çarpması dışında, güneş ışınlarına aşırı maruz kalan insanlarda deri kanseri oluşma ihtimalinin olduğu da herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Bunun yanında; cildin erken yaşlanmasına, yani kırışıklıkların oluşmasına ve güneş lekelerinin oluşarak, cilde kötü bir görünüm vermesine de sebep olabilir.
Tüm bu zararlardan korunmanın en güzel yöntemlerinden bir tanesi güneş kremi kullanmaktır!
Güneş preparatları zararlı UV ışınlarını emerek ve uzun dalga boylu ışınları geçirip pigment oluşmasını sağlayarak etki ederler. Koruyucular güneşin zararlı ışınlarını emerek cildin zarar görmesini engeller. UVA ve UVB ışınlarını engelleyici koruyucular kullanmak gerekir. Güneş kremleri aklımıza nedense hep yaz ayları geliyor ancak bu oldukça yanlış bir yaklaşım biliyor musunuz?
Çünkü biz kış aylarında da güneş ışınlarına maruz kalmaktayız. Özellikle çok açık tenli, aşırı hassas cilt tipine sahip kişilerin yaz dönemindeki özenle kullanmaları gerekmektedir.
Gelelim güneş koruyucuları nerede kullandığımıza. Ne yapıyorsunuz? yoksa düşündüğüm gibi sadece dışarıda mı kullanıyorsunuz?
Yani ben nasılsa evin içindeyim bir şey olmaz mı diye düşünüyorsunuz? Üzülerek söylüyorum bu da oldukça yanlış bir düşünce.
Çünkü biz evde, sınıfta, alış veriş merkezlerinde de UVA ve UVB ye maruz kalıyoruz.
Cep telefonundan, camlardan giren güneş ışını, florasan lambalar, bilgisayar ekranlarından gibi bir çok etken vardır farkında olmadığımız.
Demek ki içeride bulunduğumuz zamanlarda da kullanmalıyız.
Hepimiz de biliyoruz ki bebeklerimiz her zaman bizim için ön planda oluyor değil mi? Bazen kendimizi bir kenara bırakır bebeklerimizin üstüne titreriz. Aman zarar görmesin diye. Peki güneş koruyucu bebeklerimize kullanmalı mıyız?
Vücudumuzun D vitamini sentezleyebilmesi için haftada 3 gün 10-15 dakika güneşlenmek yeterlidir ve çocuklar için sabah veya akşam saatleri tercih edilmelidir. Bu sayede güneşin zararlı etkilerine maruz kalmadan yeterli D vitamini sentezi sağlanabilmektedir. Bu bilgiler göz önünde tutularak dışındaki zaman zarfında ne yazık ki hep aleyhimize işleyecektir. Bu sebeple çocuklarımız için de yaşına ve cilt tipine uygun olan koruyucu seçilip kullanılmalıdır.
Hamile bayanlar ya sizler?
Dışarı çıkarken güneş koruyucunuzu kullanmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Mutlaka korununuz, tabi sizin cildinize ve bulunduğunuz sürece özgü olan tamamen organik yada fiziksel filtreler içeren koruyucuları tercih etmelisiniz. Çünkü hormonların da etkisiyle hamile bayanlarda zaten kelebek şeklinde cilt lekenlenmeleri oluyor. Bunun önüne geçmede de güneş koruyucu kullanmak önemlidir.
Gelelim güneş koruyucu tercih ederken dikkat etmemiz gereken noktalara. Güneş kremi içerisinde çinko oksit, dioksit, avobenzon ekamsül, türü gibi UVA güneş ışınlarının etkisini azaltan özellikte maddeler olmasına özen gösterin. Güneş kremlerinin tarihlerini kontrol edin. Güneş kremleri yalnızca kutu açıldıktan 12 ay sonrasına etkisini ve tazeliğini korur. Paraben içermemeli, olabildiğince kimyasal filtre içermemesine dikkat etmelisiniz. Bir de cilt tipiniz, durumunuz, yaşınız bu kriterlere uygun almanız gerekmektedir. Güneş koruyucu terlemeyle,havuza yada denize girmeyle, zamanla etkinliğini kaybedecektir.Bu sebeple belli periyotlarla tekrarlanmalıdır. Haydi öyleyse güneş koruyucularınız içiz hekiminize yada eczacınıza danışınız.
Güneşli günlerimiz olsun.
Sağlıklı günler dilerim.
Ecz.Pelin AKKAYA