HAC KURASI HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

Abone Ol

Günlerdir, haftalardır hatta aylardır, yaklaşık 2 milyon 300 bin vatandaşımız hac kurasını beklemekteydi. Ta ki 9 Ocak 2020 gününe kadar.. Dün akşam 21’den sonra bazı yüzlerde sevinç gözyaşları bazı yüzlerde ise üzüntü gözyaşları vardı…

Hac, yılda belirli günlerde yapılmakta ve dünyanın her köşesinden yaklaşık 3 milyondan fazla insan, aynı anda bu ibadeti yerine getirmeye çalışmaktadır. Suudi Arabistan, her ülkenin 1000’de birine hac kontenjanı vermektedir. Buna bağlı olarak ülkemizden her yıl nüfusa bağlı olarak 83.400 civarında hacımız kutsal topraklara gitmektedir. 

Türkiye, hac vazifesinde en makul yöntemi uygulamaktadır. Hacı adaylarımızın ismi, hac kurasında çıkmadığı yıl kadar bir katsayıyla çarpılmaktadır. Diyelim adayın adı 7 yıldır kurada çıkmadı 7X7:49 defa adı geçmektedir. 10 yıl çıkmayan birinin adı 10X10:100 defa adı kurada geçmektedir. Olabilecek en uygun uygulama budur. Farklı sistemler uygulayan ülkelerde sistemin durma noktasına geldiği bilinmektedir. Mesela 100 milyon nüfuslu Nijerya’da kuraya giren seneye tekrar yazılmakta çıkmazsa sıfırdan tekrar kuraya girmektedir. Malezya’da sıra sistemi vardır. Onlar da şuan için en erken 120 yıl sonrasına hac sırası verebilmektedir.

Bilinmesi gereken bir diğer husus: başvuru yapan kardeşlerimizin niyeti halis olduğu müddetçe niyetlerinin neticesini alacaklarını bilmeleridir. Geçmişte (30 yıl bu ülkeden hiç hacının gidemediği gibi) farklı sıkıntılar varken, şimdi kurada çıkmama sıkıntısı bulunmakta ve bu da ülkemizden kaynaklanmamaktadır.  Ancak diğer ibadetlerle mükellefiyetimiz aynen devam etmektedir. Müslüman her daim şükür ve sabırla teslimiyet içinde olmasını bilmelidir. Niyetini samimi tutmalıdır.

Son olarak haccı çıkan kardeşlerimize, rabbimiz sağ-salim gidip gelmeyi, mebrur bir hac yapmayı nasip eylesin. Kurada adı çıkmayanlara da en kısa zamanda çıkmayı nasip eylesin. Haccı henüz düşünmüyorum diyenlere de Rabbim niyetlerine koyup bir daha ki kayıt döneminde kaydolabilmeyi nasip eylesin…