HER BAKTERİ HASTA MI EDER?

Abone Ol
Probiyotik ve prebiyotik deyince aklınıza neler geliyor acaba?
Merak ediyorum şimdi: Kimisinin aklına antibiyotik gelmiştir. Yada başka neler olabilir diye düşünüyor olabilirsiniz!
Sizi yormayayım.
Probiyotikler, sindirim sisteminde belirli sayıda bulunan ve tüketildiğinde bireyin bağırsaklarındaki bakterilerin sayıca dengesini sağlayarak sindirim sistemi ve bağırsak sağlığını koruyan canlı bakteri ve mayaları tanımlamaktadır.
Prebiyotikler ise bağırsaklarda yaşayan yararlı bakterilerin sayısını ve aktivitesini ve probiyotiklerin etkisini arttıran sindirilmeyen bileşenlerdir.
Şunu biliyor muydunuz; 70 kiloluk bir insanın vücut ağırlığının 2 kilosu tamamen bakterilerden oluşuyor. Peki sizce de bu ciddi bir oran değil mi?
Aklınızdan geçen ilk soruyu tahmin edebiliyorum "Acaba bu kadar bakteri bizi hasta etmez mi?"
Aksine bu yararlı dediğimiz bakteriler yani probiyotiklerdir ve bizi hasta etmez hastalığa karşı korur.
Probiyotiklerin faydaları; sindirimimize yardımcı olur, kabızlık problemimizi, ishal problemimizi çözer. Ki zaten özellikle akut kabızlık, ishal, şişkinlik, krampların çoğu barsak florasındaki probiyotiklerin çeşitli sebeplerle tahribatından sonra gerçekleşir.
Mesela küçük bir örnek; çocuğunuza tedavi sürecinde antibiyotik kullandırdığınızda çocuk ishal olur. Niye mi? İşte antibiyotikler bu probiyotikleri de öldürdüğü için flora bozulur ve kişinin tepkisine göre genelde ishal olur yada nadiren kabızlık görülür.
Bağırsaklarımız ikinci beynimiz gibidir. Probiyotiklerle zenginleştikçe bizi bakteriyel, mantar enfeksiyonlarına karşı korur. Bağışıklık sistemimizi uyarır. Otoümmin rahatsızlıklara destek olarak kullanılır. Vücudu toksik maddelerden arındırır. Yiyeceklerin yağa ve şekere dönüşmesini engelleyerek de kişinin obeziteye eğiliminin önüne geçer.
Kan şekerinin ayarlanmasında, B vitamini ve K vitaminin emiliminin artmasını sağlar, zararlı bakterilerin oluşturduğu enfeksiyonların önlenmesinde, yardımcı olarak tedavisinde kullanılır. Kanser riskini azaltır, kanser hastalarında immün sistemi güçlendirmede kullanılır. Antibiyotik kullanımı sırasında flora bozulmasına engel olmak için, süt şekerini, proteinin sindirimini kolaylaştırır, ince ve kalın bağırsaklardaki kötü bakterilerin yerini alarak onları kontrol altına alır, ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olur. Ülkemizde artık sezaryan doğumlar bi hayli fazla siz de biliyorsunuz ki.
Peki sezaryan doğum yapan annelerin çocuklarıyla ilgili en önemli sorunu neydi biliyor musunuz? Evet sezaryan yapanlar cevap veriyor, tabi ki de gaz sıkıntısı ve bebeğin sürekli buna bağlı ağlaması. Normal doğum sırasında vajen sıvısını alan bebekte bu tarz sorunlar daha az yaşanır çünkü vajen sıvısından bebek probiyotik alır.
Bu sebeple sezaryanla doğan bebekler hayata 1-0 geride başlar. Bununla birlikte sadece gaz sorunu yoktur, alerjiye yatkınlık daha fazladır, enfeksiyona daha açıktır.
Umarım kafamızda probiyotik ve prebiyotik kavramı oluşmuştur.
Lütfen sizler de kendinizle ilgili benzer durumlarınız konusunda hekiminize ya da eczacınıza danışınız.
Sağlıklı Günler Dilerim...