İKİ KARDEŞ

Uzun bir aradan sonra, yine bir hatırayla sizlerleyim. 

Abone Ol

İlkokul yıllarında, üçüncü sınıftayken, birinci ve ikinci sınıfta okuyan, biri  kız, biri erkek iki  kardeş vardı.  Bu çocukların özelliği, babaanneleri tarafından okula getirilip, götürülüyor olmasıydı. 

Aile çocuklarına öyle özen gösteriyordu ki; yemeleri, içmeleri, giyimleri, arkadaşları hep babaanne tarafından seçiliyor, "özel çocuk" muamelesi görüyorlardı. Biz de o çocuklarla arkadaşlık için seçilen, " şanslı " çocuklardık...

Aile ve babaannenin bu aşırı ilgileri beni imrendiriyor, içimden; " Keşke benim de babaannem, anneannem , dedelerim hayatta olsaydı." Diye acıyla karışık, özlem duyuyordum. 

İlkokul yılları, o iki kardeşin el bebek  gül bebek , el üstünde tutulmalarına hayran olmakla geçti. 

Aradan yıllar geçti. 

Bu arada biz Laleli'ye taşınmıştık.  90'lı yıllardı,  birgün  kardeşimle Ulupark'ta otururken, kardeşim karşıda oturan, frapan giyimli bir kadını gösterip; "Abla O kadını tanıdın mı?" Diye sordu. 

"Hayır " Dedim.

"Hani bizim okulda babaannesi okula getiriyordu. İki kardeş vardı.  İşte  bu, o kız. Oğlan kardeşi bundan küçüktü." Deyince  bir anda o günleri hatırladım.  Bir o kadar da şaşırdım.  O sırada bizi gören kadınla gözgöze  geldik, kadın  gülümsedi. O da bizi tanımıştı. 

Selam verip yanımıza geldi. Yanında beş altı yaşlarında bir kız çocuğu vardı.  Ama kadın otuzlu yaşlarında olmasına  rağmen, öyle çökmüş, öyle yıpranmıştı ki.  Bilmeyen elli yaşında sanırdı.  Dişleri dökülmüş, şişmanlamış, kamburlaşmış , inanılmaz derecede yaşlanmıştı.

Küçükken hayran olduğum o güzel kız adeta enkaza dönmüştü.  Kendisi de bunun farkındaydı.  

Anlattı...

Ama konuşurken sık sık, manasızca gülüşü, tutarsız davranışları, arada bir susup , boş  boş bakması, sanki  psikolojisinin bozuk olduğunun belirtisiydi.

Hayattan yediği tokatlar, yaşadığı acılar, ruhunda öyle  derin izler bırakmıştı ki... Tabiri caizse, çocukken  anne, baba  ve babaanne çocuklar gak deyince süt, guk deyince et vermiş, bir dediklerini iki etmemiş, iki çocuğun etrafında pervane olmuş, çocukların yapmaları gereken  her şeyi kendileri yapmıştı... 

Çocuklar, gençlik dönemine hiçbir sorumluluk almadan, sıkıntı çekmeden, hayatın zorlukları nedir bilmeden girmişlerdi. 
Önce babaanne, sonra anneyle baba vefat edince iki kardeş sudan çıkmış  balığa dönmüş, tecrübesiz, beceriksiz, ne yapacağını bilmez bir  halde  ortada kalmışlardı. 

Akrabaları da şımarık, beceriksiz ve sorumsuz iki kardeşten yüz çevirmişlerdi. Tecrübesiz, bilgisiz dünyadan bihaber  iki kardeş önce ellerindeki parayı, sonra da babadan kalan evi kaybetmişlerdi. 

Kız, İzmir'de pavyona kadar düşmüş , kardeşi ise alıştığı, içki, uyuşturucu bataklığında kim vurduya gitmişti. 

İyi niyetli biri kızla evlenip, onu pavyondan kurtarmıştı.  Ama kocasının  ailesi, geçmişinden ötürü kızı kabullenmemiş, zavallı  kız, kucağında  bir çocukla boşanmak zorunda kalmıştı.  Sonra yeniden Manisa'ya dönmüş, merdiven yıkayıp, evlere temizliğe giderek ayakta kalmaya çalışıyordu. 

Yaşadıkları olaylar, ailesinin hayata dair hiçbir eğitim, sorumluluk vermemesi... Her şeyin başkaları tarafından yapılması...
O iki güzel çocuğun boş bir kafayla, hayat denilen problemler yumağında yok olup gitmelerine sebep olmuştu. 

Hani her çocuk sevgiyle, bilgiyle, ilgiyle eğitimle  yoğrulması gereken bir hamurdur ya... Bu o kadar doğru ki...

Geleceğe iyi bir eser bırakmak istiyorsak; evlatlarımızı  ahlak, inanç, iman, sevgi, sorumluluk, cömertlik, merhamet , çalışkanlık, başarı, beceri hasletleriyle donatmalıyız.

Çocukken imrendiğim babaannenin aşırı ilgisi, aslında o iki kardeşe en büyük kötülükmüş.  Her şeyin olduğu gibi aşırı, bilinçsiz,  ilgi ve sevginin de fazlası zarar...

Hem de telafisi imkansız bir zarar...

Allah çocuklarımızın yolunu, bahtını açık, işlerinde kolaylık,  hayatlarını muhteşem eylesin...