İMPLANT DOĞRU ÇÖZÜM MÜ?
Dental implant çürük, travma,diş eti hastalıkları gibi sebeplerle kaybedilen dişlerin ve dokuların telafisi için geliştirilmiş, cerrahi tekniklerle uygulanan ve diş kökü görevi gören yapılardır. İmplantlar çoğunlukla titanium alaşımından yapılır, kendine has yüzey ve şekli olur. Ayrıca çok özel koşullarda üretilip, sterilize edilirler.
İmplant tarihçesi çok eskilere dayanır ancak modern implantlarlar yaklaşık 60 yıl önce bulunmuş ve hayvan deneyleri ile kemikle kaynaşmaları sağlanmış, daha sonraları insanlarda uygulanmış ve tasarımları geliştirilmiştir.İmplant uygulamalarının, uzun dönemde başarıları kanıtlanmış ve günümüzde uygun cerrahi uygulamalarla yüz güldürücü sonuçlar vermekte olan tedavi yöntemidir.
İmplantlar tek diş eksikliğin de, birden fazla veya total diş eksikliğinde çözüm olabilmektedir. Planlama için kişinin ihtiyaçları, genel sağlık durumu ve tedavi sureci değerlendirilir, sigara, diş gıcırdatma gibi alışkanlıklar ayrıca kişinin ağız hijyeni de son derece önemlidir. Süreçte ağız dokularının durumu değerlendirilir, diş eti hastalıkları, çürük dişler zamanla oluşmuş doku kayıpları önemlidir. İmplantların cerrahi işlemden önce uygun ağız hijyeni mutlaka sağlanmalı, dişeti hastalıkları ve çürükler tedavi edilmelidir.
Genellikle lokal anestezi ve uygun bir cerrahi teknik ile implant çene kemiği içine ekilir. Bu aşama uygun sterilizasyon ve hijyen kuraları içinde hasta ve ortam hazırlığı ile gerekli cerrahi ekipmanla gerçekleştirilir.
İmplantın üst yapısı genellikle bir sure beklendikten sonra (8-12 hafta) yapılır ancak uygun durumlarda cerrahinin yapıldığı gün de olabilmektedir. Diğer bir olasılıkta kemik dokusunun yetersizliği de cerrahi bölgenin yapay kemik ile takviyesinde tedavi süreleri uzamaktadır.
İmplant üst yapıları, minik vidalar ile takıp çıkarılabilen yapılardır ve proteze uygun tasarımları vardır. Planlama doğrultusunda protez sabit veya hareketli olabilmektedir, kişinin anatomik yapıları beklentileri ve uyumu önemlidir.
Uzun dönem başarı, doğru planlama, uygun cerrahi prosedür ve protez ile doğrudan ilgilidir. Ancak kişinin genel sağlığı, alışkanlıkları ve ağız hijyeni de çok önemlidir. Hastanın sonraki yıllar içinde ihtiyacı doğrultusunda protez yapı değiştirilir, eski implantlar kalır ve yenileri eklenir.
Takip eden yazılarımızda daha detaylı olmak üzere kısmi ve total diş eksikliğindeki implant ve protetik tedavilerden bilgiler aktarılacaktır.
Bilgilerin tamamı fikir amaçlıdır, kesinlik belirtmez, uygun teşhis ve tedavi hekim muayenesi ile olur.
Diş Hekimi Tuncer Öztürk