Kırmızı yol anketi doğru sonuca götürür mü?

Abone Ol

Manisa’da doğudan batıya şehrin ulaşımını sağlayan iki önemli güzergahta tek yön uygulaması başlatılmıştı. Yaklaşık 6 yıldır Manisa’daki trafik akışı böyle sağlanıyor. Doğu Caddesi ile Karaköy’de trafik tek taraflı akarken kırmızı yolları ise sadece toplu taşıma araçları kullanıyor.

22 Şubat 2019’da başlamıştı uygulama. Her ne kadar trafik akışında rahatlama olsa da zamanla farklı yan etkiler meydana çıktı. Özellikle Akmescit, Dış Mahalle ve Karaköy’deki ara caddeler, Doğu Caddesine yakın birçok ara caddede büyük sıkıntılar yaşandı.

Bunların çözümü amacıyla bazı cadde ve sokaklarda da tek yön uygulamaları devreye girdi. Kırmızı yollarda ise özellikle yayaların geçişi sırasında trafik kazaları meydana geldi. Sıkıntılı durumlar yaşandı.

Ancak bu tarz kararlar alınırken genelin memnuniyet oranına bakılır. Cengiz Ergün döneminde başlatılan tek yön uygulaması, ya da kırmızı yol, 2019’un başından bugüne olumsuz etkilerin yanı sıra daha çok olumlu sonuç verdi. Bu benim şahsi düşüncem. Yani artıları eksilerinden daha fazla…

Yanılıyor da olabilirim. Benim dediğim doğru da demiyorum. Ama ben genelde hissiyatımla hareket ediyorum. Gördüğüm bu. O dönemde, yani 2019’da araç sayısı şimdikinden çok daha azdı. Buna rağmen Doğu Caddesi ve İzmir Caddesi dediğimiz Karaköy’den Dış Mahalleye uzanan arterlerde ciddi tıkanmalar yaşanıyordu. Tek yön uygulamasının çevreye girmesiyle birlikte her şey dört dörtlük olmadı. Ama trafik akışı bu iki güzergahta daha sağlıklı yapılabildi. Daha kötü olsaydı zaten o dönemin mevcut belediye yönetimi vazgeçerdi.

Bugün geldiğimiz noktada kırmızı yol uygulamasının kaldırılması ve belki de her iki caddede yeniden eski sisteme geçilmesi trafik akışını daha olumsuz bir yere götürebilir. Çünkü araç sayısı beklenenden daha fazla arttı, sağlı sollu araçların parkı da engellenemeyeceğine göre eskiye dönmek büyük risk taşıyor.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’in vatandaşa danışması demokrasi açısından elbette çok güzel. Hatta pek denenmiş bir şey de değil Manisa’da. Başkan Zeyrek anket kararını duyururken, “Gittiğim her yerde söylüyorum. Bir kişinin aldığı kararla ya da yaptım oldu bakış açısıyla bir kent yönetilemez. Biz Manisalılara ‘gelin yönetimde söz sahibi olun’ derken tam da bunu ifade etmek istiyorduk” demişti.

Ancak bu bir uzmanlık konusu. Yani vatandaş bu işin artısından eksisinden ziyade haklı olarak şahsi yaşadığı sorunları baz alarak karar verir. Ve daha çok kırmızı yol uygulamasının yan etkilerine maruz kalanlar oylamaya katılacaktır. Bu da “Kırmızı yollar kaldırılsın” sonucunu ortaya çıkaracaktır.   

Demokratik bir anket, sağlıklı sonuca götürmeyebilir karar vericileri…

Demek istediğim şu;

Anket sonucundan ziyade Trafik Komisyonu ve belediye yönetimlerinin ve ilgili birimlerin sağlıklı, tutarlı teknik analizler yaptıktan sonra bir karar verilmesi gerekir. Çünkü bu işin geri dönüşü zor olur. Özelikle 2019 ile araç sayısı kıyasının iyi yapılması şart.

Manisa’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 2024 yılının Ağustos ayı sonu itibarıyla 766 bin 688 olarak açıklanmıştı. Peki 2019’da bu rakam kaçtı sizce?

2019 Mart ayı sonu verilerine göre Manisa’da trafiğe kayıtlı araç sayısı 588 bin 464.   

Yani o günden bugüne Manisa sokaklarındaki araç sayısında 200 bine yakın artış var. Bu korkunç bir rakam.

Sonuç itibarıyla sorun kırmızı yolların kaldırılmasıyla çözülemez. Belki trafik daha da keşmekeşe dönüşecek. Sorun ancak ve ancak merkezde uygulanacak köklü bir imar planı düzenlemesiyle hafifleyebilir. Bu da kısa vadede mümkün değil. Karaköy ve Doğu caddesi ve hatta Mimar Sinan Bulvarına yeni alternatif güzergah açılmamadan bu sorunun köklü bir şekilde çözülmesi mümkün görünmüyor.

Raylı sistem, metro benzeri bir projeyle toplu ulaşımı trafikten kurtarırsak büyük bir rahatlama yaşanabilir. Bunun dışında yapılan tüm hamleler ya azcık iyiye ya da azcık kötüye götürür. Değişen pek bir şey olmaz.

İşin kötü yanı, araç sayısı hızla artmaya devam ediyor. Çünkü nüfus artıyor, çünkü fabrikalar açılıyor, açılacak… Manisa’da bugün yaşadığımız yoğun trafiği bile arayacağız.  

Anlayacağınız daha köklü çözümlere kafa yormaktan başka çaremiz yok.