KİTAPSEVERLERE MÜZAYEDE ÇAĞRISI
30 Mart Perşembe günü Manisa’da benim nazarımda çok anlamlı ve önemli bir etkinlik düzenlenecek: Kitap Müzayedesi.
Önemli eserlerin ilk baskıları, artık baskısı bulunmayan kitaplar, adını duyduğum ama hiçbir yerde göremediğim eserler bir kitap tutkunu olarak her zaman ilgimi çekmiştir. O sayfaları sararmış, hatta kimi yerleri yırtılmış kitapların o eprimiş kapaklarını özenle ve handiyse şefkatle açmak, tarih kokan satırları arasında kaybolmak benim için çok özeldir.
“Bu kadar kitabı okumuşsun, e niye hala evinde tutuyorsun, hem yer kaplıyor, hem başkalarına verebilirsin” diyen dostuna bir yazar şöyle yanıt veriyor: “Kitaplar sadece okunmak için alınmaz dostum, onlarla birlikte yaşanır.”
Zamanın her türlü eziciliğine karşı ayakta durabilmiş kitapların yeri ise çok daha farklı. Örneğin bende Orhan Veli’nin Bütün Şiirleri kitabı çeşitli yayınevlerinden çıkmış haliyle var. Ama en değerlisi Varlık Yayınları’nın 1952 baskılı Bütün Şiirleri… Ona gözüm gibi bakıyorum. Dostlarımı kendi kütüphanemden faydalandırırken iki tür kitap vermiyorum, onlar evden çıkmıyorlar. Birincisi Orhan Veli örneğindeki gibi kitaplar, diğeri ise yazarından imzalı kitaplar.
Benim gibi kitap dostlarının, edebiyat tutkunlarının kentimizde de olduğunu biliyorum. Onları kitabın öznesi olduğu bir etkinlikten haberdar etmek, bilgilendirmek istiyorum.
30 Mart Perşembe günü Manisa İl Halk Kütüphanesi’nde (Kitapsaray) saat 14.00’de Kitap Müzayedesi düzenlenecek. Bu müzayede bir ilk değil. Üçüncü kez düzenleniyor. 2015’de yapılan ilkinin konusu Manisa üzerine yazılan kitaplardı. Geçen yıl ise Edebiyat alanında yazılmış eserlerin eski baskıları, yazar imzalı olanları müzayedede satışa sunulmuştu.
Bu yıl ise, tanınmış-tanınmamış birçok yazarın anıları, gezi notları, onları anlatan kitaplar ve kişilerin kendilerini anlattıkları kitaplar, yani GEZİ, BİYOGRAFİ, OTOBİYOGRAFİ kitapları müzayededeki eserlerin ana eksenini oluşturuyor.
Mehmet Beşeri’nin fikir babası olduğu ve hazırlayıp yöneteceği müzayededeki kitapları belirleyen bir danışma kurulu var. Bu yılki danışma kurulunda Ali Haydar Aksakal, Hakkı Avan, Osman Özbaş, Ragıp Özcan ve Suat Örs bulunuyor.
Ben belirlenen eserlerle ilgili bilgilere baktım. İçlerinde benim kişisel olarak sahip olmak isteyeceklerim epeyce var. Herkesin ilgisinin de farklı olacağını düşünürsek eserler oldukça dikkat çekeceğe benziyor. Müzayedede bulunmak isteyenler, müzayededen önce Beşeri Kitabevi’ne gidip hazırlanan kataloğu inceleyebilir, eserleri görebilir ve müzayede şartları konusunda da ayrıntılı bilgiye ulaşabilirler.
Kitaplardan birkaç örnek vereyim…
Yahya Kemal’in Eğil Dağlar isimli eseri hemen dikkatimi çekti. Kitap 1975 baskılı. Yahya Kemal’in Kurtuluş Savaşı günlerinde Milli Mücadeleye destek amacıyla yazdığı yazılarından oluşuyor.
Namık Kemal’in oğlu Ali Ekrem Bolayır’ın hatıraları da çok zengin bir hazine bence. Ali Ekrem Bolayır’ın Hatıraları, Kültür Bakanlığı yayınlarından 1991’de çıkmış ve ilk baskı.
Dikkatimi çeken 1960 baskılı bir kitap da şu: Büyük Adamlar, Türk ve dünya Meşhurları. Kitap Varlık Yayınları’ndan çıkmış. Hani eskiden bir filmin ya da bir konunun reklâmı yapılırken, “32 kısım tekmili birden” diye tanıtılırdı. Bu kitap da aynen öyle… Kimi ararsan var? Sanatçı, politikacı, fikir adamı, din adamı… Al tek kitabı, koy başucuna, hepsi elinin altında bulunsun.
1943 baskılı bir kitap: Sultan Abdülhamit’in Son Günleri. Son günlerde yeniden gündeme gelen Sultan Abdülhamit’i anlatan kitaplar bir bir önem kazanmaya başladı. Sanırım bu kitap, bu konuda aydınlanmak isteyenlere önemli ölçüde yardımcı olacaktır.
1984 baskılı Cumhuriyet Döneminde Manisa isimli kitap da çok ilgimi çekti. Özellikle arkada katlanabilir iki haritadan birisi 1920 yılı Manisa şehir planı olması açısından çok ilginç…
Geçen günlerde kalp krizinden kaybettiğimiz televizyoncumuz Tayfun Talipoğlu’nun kendi hayat hikâyesini şiir formatını kullanarak anlattığı Benim Yolum isimli 1998 baskılı kitap da müzayededeki eserlerden biri.
Sadece birkaç tanesini yazabildiğim eserlerin çok daha fazlası müzayedede yer alacak. Geçen gün Mehmet Beşeri ile müzayede hakkında konuştuk. Üçüncüsünü düzenleyeceği müzayede için oldukça heyecanlı. Müzayede hakkında şöyle söyledi Beşeri:” Bazen en büyük bir doğru, küçücük bir kitabın satır aralarında gizli olabilir. Gezi, hatıra ve biyografi kitapları bu anlamda paha biçilmez birer hazinedir. Bu yılki müzayedemizde bu tür kitaplara yer verdiğimiz için bizler mutluyuz. İnanıyoruz ki katılanlar da aldıkları kitapları okuyunca bize hak vereceklerdir.”
Ayrıca Mehmet Beşeri, kendilerine büyük destek gösteren İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak, İl Halk Kütüphanesi Müdiresi Ayşen Kibrit, İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Sami Şişecioğlu’na ve emeği geçen tüm kütüphane personeliyle dostlarına teşekkürlerini belirtmemi istedi.
Ben de bu etkinliği akıl eden, düzenleyen, destek olan herkese bir kitap tutkunu ve Manisalı olarak teşekkür ediyorum.