Manisa

Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Filizkan: Basın özgürlüğü olmazsa olmazımızdır

Gazetecilik sektöründe çalışanların 10 Ocak 1961 tarihinde çıkarılan 212 sayılı basın yasası ile kazandıkları  birçok hakkı, 63 yıllık süreçte kullanamaz duruma geldiklerine dikkat çeken, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Ali Filizkan, "Basın özgürlüğü olmazsa Olmazımızdır. Asla taviz vermeyeceğiz" dedi.

Abone Ol

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımlayan Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Filizkan, sektördeki sorunlara dikkat çekti. 

Filizkan şunları söyledi: Çalışan arkadaşlarımızın her geçen gün kaybettikleri hakların yanında, gazetelerdeki baskı maliyetleri, artan döviz kuru sonucu kağıt, boya,kalıp ve asgari ücretin artması, sektörde istihdamda daralmalara neden olmaktadır. 

Yazılı basın yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
Yazılı basına alternatif olarak yasa ile resmiyet kazanan internet gazeteciliğindeki çalışan eleman, haber ve okuyucu sayısı rakamlarında istenilen düzeye Ulaşılması için esneklik sağlamalıdır. Ancak, Basın İlan Kurumu'nun denetimindeki internet gazeteciliğine geçilmesiyle istenilen düzeye ulaşamadığını görmekteyiz. 

Manisa'da 19 vasıflı, 4 vasıfsız 23 gazeteden sadece 6'sının internete geçebilmesi düşündürücüdür. 
Gazetecilik sektörü her geçen yıl karanlık bir tünele doğru gidiyor.  Salgın döneminin başladığı 2019 yılından bu yana 2020, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Türkiye genelinde yerel gazeteler, televizyon ve radyolarda maliyetler ve azalan gelir kaynakları nedeniylede gazeteler baskılarını son vermiş, artan uydu frekans ücretleri, RÜTÜK ve BİK cezaları ile kararma durumuna gelen televizyonlar ve susma noktasındaki radyolar sektördeki sıkıntının açık göstergesidir. 1961 yılında basın kartı ile kazanılan haklarımızda bugün elimizde kalan çalışma hayatında 3 yıllık yıpranmadır. Basın kartı ile kamudan yararlanılan birçok hak kaybolmuş durumdadır. Geçtiğimiz hafta hasın kartı taşıyan  meslektaşlarımıza gri pasaport yerine meslekte 15 yılını dolduranlara yeşil özel pasaport verilmesi ile ilgili kanun taslağı biz gazeteciler için elbette sevinç vericidir. Ancak bizim isteğimiz 15 yıllık sürenin TBMM’sinde 10 yıla düşürülmesi. Hatta basın kartı sahiplerine beş yıldan sonra yeşil pasaport hak etti rilmesini bekliyoruz. Aslında birçok yerde indirim sağlayan kartımızın bu haklarını bugün kaybetmiş olmasına rağmen son alınan kararla basın kartlarının resmi ve özel kurumlarda geçerli kimlik kartı sayıl ması önemli bir gelişmedir. 

Basın kartı komisyonunun yılda en az 3 kez toplanmasını istiyoruz. Basın kartını almayı hak eden arkadaşlarımızın bekleme süresinin uzaması yanında kart baskılarının gecikmesiyle meslekte yıpranma sürelerinde kayıplar yaşamalarına neden olmakta. Bu aksaklıkların düzeltilmesi basın çalışanları adına önemli bir geliş me olacaktır. 
Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak 10 Ocak’ı her yıl olduğu gibi bu yıl da "bayram değil hak kazanma ve dayanışma günü” olarak kutlayoruz. 
Çünkü bugün gazete sahipleri de, sektörde çalışanlar da zor bir süreç yaşamaktadır." dedi. 

Meslek yasası çıkarılmalı
Ali Filizkan sözlerini şöyle sürdürdü: Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi olarak bizler her fırsatta vurguladığımız gibi demokrasinin 4. gücü olarak adlandırılan sektörümüzün değişime ve yenilen meye ihtiyacı devam etmektedir. Bunun çözümü “Meslek le ilgili yeni yasal düzenlemelerin yapılmasından” geçmektedir. Yetkili kurullardan 1961 Yılında elde edilen hakların tüm ulusal ve yerel gazetelerde samimiyetle uygulanması. Yıllarca dile getirdiğimiz Gazetecilik Meslek yasasının hayata geçirilmesidir.  Darbe dönemlerinde çıkarılan Türk ceza kanununda ve bazı kanun yönetmeliklerindeki yer alan basın özgürlü ğünü kısıtlayıcı maddelerin günümüz koşulları göz önü ne alınarak değiştirilmesi. Yazılan yazıdan ötürü tutuklanıp Bir,iki ay sonra hakimlerce tahliye kararı verilen yasadaki belirsizliklerin ortadan kaldırıl ması,Yazılı basın, Radyo Televizyonlar ve internet mecrasını bir bütün olarak ele alan Düzenleme-Denet leme-Destekleme ayaklarını içeren bir sistemin uygulanmaması diğer bir sorundur.  

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZ OLMAZIMIZ
Meslektaşlarımız, meslek onurlarını korumak adına mücadele etse de, yasal boşluktan yararlanan çıkarcı ların sektörde boy göstermesine engel olamamaktadır. Bu nedenle basın sektöründe öncelikli olarak Gazeteci lik adına mesleki düzenleme yasası yapılmalıdır diyoruz.” Unutulmamalıdır ki; basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü, demokratik yaşamın olmazsa olmazı dır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve geliş mesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın aynası ve sesi olma görevini üstlenen özgür basın, düşünce özgürlüğümüzün en etkili aracıdır. Çağdaş, demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür. Bu nedenle ülke olarak basının sorunlarını elbirliği ile çözümlemeliyiz. Yaşanan tüm bu sorunlara, TBMM’de “Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapıl ması, sorunların zaman geçirilmeden hem ayrı, ayrı, hem de bir bütün halinde ele alınarak. Zaman geçiril meden meslek örgütlerinden görüş alınarak gazeteci lik mesleğini tanımlayan yasanın çıkarılarak her fotoğraf makinesi olanın, cep telefonunu iyi kullanan ların gazeteci olmaları ülkede 70 milyon telefon kullanan vatandaşın gazeteci olmaları önlenmelidir. Yasanın olmaması basında bilgi kirliliğini artırmakta dır. Ege Gazeteciler Federasyonun üyesi olan Manisa Gazeteciler Cemiyeti yönetimi Türkiye Gazeteciler Konfederasyonumuzun çağrısını bu yılda yenileyerek. DİYORUZKİ; Siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokrat lardan, akademisyenlerden, sendikalardan, medya kuru luşlarından ve basın meslek örgütlerinden temsilcile rin bir araya gelmesi, Türkiye Gazeteciler Konfederas yonumuz tarafından hazırlanan Basın Meslek Yasasının ele alınarak bu yasanın gerekli düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır. Cumhuriyetimizin 2.yüz yılına girdiğimiz 63. yılını kutlayacağımız 10 Ocak, hak kazanma, dayanışma gününün meslektaşlarımız, Gazete ve internet sahipleri için gelecek yıllarda daha verimli ve hayırlı olmasını temenni ediyoruz…