Manisa Valiliği, boğulma olaylarının önlenmesi için bir karar yayımladı.
Yeni kararda boğulma olaylarının artışına dikkat çekilerek, baraj, gölet, sulama kanalı gibi alanlarda yüzmek yasaklandı.
Kararda sadece bu detay mı var? Hayır.
İlginç olarak kararda, balık avlamanın da yasaklandığı belirtildi. Karar şaşırttı.
Manisa'da haberleri editör masasında takip ediyorsanız, okuyucuların olaylara bakışını yorumlardan anlayabiliyorsunuz. Yeni karar dikkat çekti. Okuyucuların bir kısmı tepki gösterdi.
Yeni karara ilişkin haberlere gelen tepkileri şöyle sıralamak mümkün; "Kıyıdan balık avlayanların günahı ne? Boğulma vakalarının faturası amatör balıkçılara kesiliyor. Zaten av yasağı Temmuz'da bitecekti. Bitmeden yenisi geldi.Trafik kazaları sebebi ile araç kullanmak da yasak olsun bari... Denizlerde de avlanmak yasaklansın, insanlar orda da boğulabiliyor... Yasak doğru fakat amatör balıkçılar yasağın dışında tutulmalı... Böyle yasak mı olur?"
Yorumlar uzadıkça gidiyor.
Şahsen balık yemeyi seven fakat avlamayı hiç denememiş biriyim. Zıpkın harici balık avlamanın kısıtlamasına anlam veremiyorum doğrusu. Amatör balıkçıların avlanmasının yasaklamasıyla, balık sayısındaki artışın ekolojik dengeye etkisi nasıl olur bilinmez fakat bu kararın boğulma olaylarıyla pek de ilişkili olmadığını düşünerek yanlış olduğu kanaatindeyim.
Denizi olmayan kentte boğulma vakaları
Kentte yaşanan boğulma vakaları ciddi oranda arttı. Geçtiğimiz hafta bir kadın Alaşehir'deki Afşar Baraj Gölü'nde boğuldu. Soma'da da boğulma olayı mıdır bilinmez, kayıp bir adamın Bakırçay'da cesedi bulundu. Boğulma vakalarının artmasıyla birlikte bu tür sulak alanlarda yüzmenin yasaklanması isabetli oldu.
Sulama kanalları ve yüzme kursları
Manisa'da İl Spor Müdürlüğü, Büyükşehir, ilçe belediyeleri bu yıl da birçok yüzme kursu ve havuz açıldığını duyurdu. Kurumlar, yüzme öğrenmek isteyen ve su meraklıları için güzel bir fırsat sunuyor. Böylesine güzel imkanlar sunulurken halen kırsal mahallelerde sulama kanallarında çocuklar yüzüyor olması düşündürüyor. Bu noktada muhtarlara büyük görev düşüyor. Çocukların kanal yerine havuzlara teşvik edilmesi hayati önem taşıyor. Muhtarların da bu sorumluluk ve hassasiyetle çocukları yüzme kurslarına teşvik etmeleri gerekiyor.
Cezalar boğulma olaylarını engeller mi?
Manisa'da 18 sulama göleti, 4 baraj faaliyet gösteriyor. 1133 kilometre uzunlukta da açık sulama kanalları bulunuyor. Her yıl sulama kanallarında boğulma vakaları yaşanıyor. Valilik kararında, bu tür yerlerde girecek olan 15 yaş ve üzeri kişilerin kendilerine, 15 yaş altındaki kişilerin ise velilerine cezai işlem uygulanacağı belirtiliyor.
Sulama kanallarına girenlere cezai işlem uygulama kararı neredeyse her yıl alınıyor. Cezalar boğulma olaylarını engeller mi? Cezalar ölüm olaylarını azaltsa da engellemiyor. Bu noktada önemli olan cezaların arttırılması değil. Olaya alternatif çözümler aranmalı.
Peki ne yapılabilir?
Hızlı yapılaşmayla birlikte sulama kanalı çevresinde toplanan hanelerin can güvenliği için kanal yapısının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu kanallarda boğulanların hepsi, suya isteyerek giren çocuklar değil. Aracıyla kanalda boğulan da oldu, topunu almak için suya düşerek can veren çocuklar da!
Şehrin birçok noktasından geçen bu kanallarının üstü kapatılmalıdır. Aksi halde ne yazık ki sulama kanallarından acı haberler gelmeye devam edecektir. Ceza, kanallarda yaşanan ölümleri azaltabilir fakat engelleyemez.