Ekonomi

Manisa’da kredi faizleri ve BYD bahane oldu. Konut fiyatları arttı

Kredi faizlerindeki küçük düşüş, konut fiyatlarını son bir ayda yukarı yönlü değiştirdi. Konut fiyatlarının bir ayda yüzde 10-15 arttığı görüldü.

Abone Ol

Bazı bankaların konut faiz oranlarını az da olsa indirmesi piyasada olumlu bir rüzgar estirdi. Faizlerin daha da düşeceği yönde seyreden beklenti konut fiyatlarına beklenenin de üstünde bir  hızla yansıdı. 

Son günlerde ilan sitelerindeki konut fiyatlarının değiştiği gözleniyor. Yaklaşık yüzde 10-15 oranında artan fiyatlar konut hayali kuran vatandaşları hayal kırklığına uğratıyor. 

Öte yandan bankaların konut kredisi taleplerinin sadece bir kısmına onay vermesi vatandaşların işini daha da zorlaştırıyor. Bazı durumlarda 1 milyon TL talep eden başvuru sahibine sadece 300-400 bin TL konut kredisi çıkabiliyor.  

En önemli sorunlardan biri de evi satan kişinin çekilecek olan konut kredisine sınırlama getirmesi. Özelikle vergi matrahını öne süren bazı ev sahipleri ve müteahhitler, değeri 3 milyon TL olan bir konutun sadece dörtte birine kredi çekilebileceği şartını öne sürüyor. Bu da ev almak isteyen vatandaşla-rın elini konulu bağlıyor. 

Bir yandan artan ev kiraları, bir yandan kredilerin kısıtlı olması birçok kişiyi adeta köşeye sıkıştırmış durumda. Manisa’da barınma en önemi sorunlardan birine dönüşmüş durumda. 

Son faiz indirimlerinin ardından 10 yıl vadeyle 1 milyon TL kredi çeken bir vatandaşın aylık ödeme tutarı ortalama 30 bin TL. 10 yılda toplam geri ödeme 3 milyon 500’nin üzerinde…