Salihli

Manisa'da tarım arazileri zararlılardan 'dijital tuzak' ile korunacak

Manisa'da tarım alanlarında ürünün verim ve kalitesini etkileyen ve tarımsal ürünlere zarar veren zararlıların bölgedeki popülasyon yoğunluğunu, türlerini ve gelişimlerini erken zamanda uzaktan takip edebilmek için Demirci, Kula, Gördes, Selendi, Köprübaşı ilçelerinde 25 adet yüksek teknoloji yöntemlerini kullanan yapay zeka temelinde oluşturulmuş dijital kameralı feromon tuzak cihaz sistemi kurulacak.

Abone Ol

Behzat Akcan
MANİSA (İHA) - Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Zafer Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından eş finansmanı sağlanan "Tarımda Entegre Mücadelede Dijital Gözüm Projesi" çerçevesinde dijital tuzak cihazlarının tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Salihli Ticaret Borsası’nda düzenlenen toplantıya Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Manisa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Yunus Bayram, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Müdürü Gökmen Kaya, Salihli Ticaret Borsası Başkanı Yetiş Aksoy, ilgili ilçe tarım ve orman müdürleri ile konu sorumlusu teknik personeller katıldı.
Toplantıda konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, “Tarımsal üretimde ürünün verim ve kalitesini etkileyen ve tarımsal ürünlere zarar veren zararlıların bölgedeki popülasyon yoğunluğunu, türlerini ve gelişimlerini erken zamanda uzaktan takip edebilmek için Demirci, Kula, Gördes, Selendi, Köprübaşı ilçelerimizde 25 adet yüksek teknoloji yöntemlerini kullanan yapay zeka temelinde oluşturulmuş dijital kameralı feromon tuzak cihaz sisteminin kurulumları gerçekleştirilecektir. Cihaz ile entegre zararlı mücadelesinde üreticilerin doğru zamanda doğru ilacı yeterli miktarda kullanarak ilaçlama yapmalarını sağlamak, gereksiz ilaçlamadan kurtarmak, ayrıca seçilen ilçelerimizde bitki zararlıları konusunda görev alan teknik personellerimizin kurulacak dijital tuzak cihazların kullanımı ile ilgili eğitim alması amaçlanmaktadır” dedi.
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Yılmaz Usta, “Tarım adına, üretim adına bir şeyler yapacaksak, mutlaka herkesin işbirliği yapması gerekiyor. Kurumların ortak hareket etmesi, kıt olan kaynakların etkin ve verimli kullanmak adına tekrara düşmemek adına istişare etmek önemli. Ziraatçılar olarak pandemi öncesinde anlatmakta güçlük çektiğimiz, her ne kadar anlatmaya çalışsak da kamuoyunun çok da ilgisini çekmeyen gıda arz güvenliği, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği, bir felaketle çok daha iyi anlaşıldı. Yaşadığımız pandemi süreci, arkasından Rusya-Ukrayna savaşı, bizim anlatamadığımızı daha iyi anlattı. Biz de bu dezavantajlı durumu, avantajlı duruma çevirebilmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. İl Müdürümüz Metin Bey bahsetti, biz erken uyarı sistemlerine 2016 yılında 14 adet olmak üzere bağ alanlarında başlamıştık. Arkasından Türkiye Belediyeler Birliği Akıllı Şehirler Proje yarışmasına çıktı. İl Müdürlüğümüzle projeyi olgunlaştırdık, projemiz Türkiye Belediyeler Birliğinin en çok beğendiği proje oldu. 500 bin lira ödül aldık, bu paranın tamamını yeni istasyonların alımına harcadık. İl Müdürlüğümüzün şu an kullandığı 49 istasyonun 38 tanesini Büyükşehir Belediyesi olarak tedarik ettik ve İl Müdürlüğümüze teslim ettik. Bu istasyonların il genelindeki dağılımını çok düzenli yaptık. İl Müdürlüğümüzdeki teknik personelin gözlemleri bu istasyonlardan alınan verileri anlamlı hale getiriyor” diye konuştu.
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden ‘Tarımda Entegre Mücadelede Dijital Gözüm Projesi’ için işbirliği teklifi geldiğini belirten Usta, “İl Müdürlüğümüzden bu proje bize geldi. Teknolojiyi tarıma transfer etmek için biz de elimizden gelen katkıyı koyarız dedik. Projeyi Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımıza sunduk. Sonrasında projede finansman desteği sağladık. Bundan dolayı da mutluyuz. Zafer Kalkınma Ajansı’nın ilk defa proje çağrısı yaptığı kapalı sulama sistemlerine ilişkin başvuru yapmıştık. Üst limiti 4 milyon liraydı biliyorsunuz. Oradan 4 milyon TL’lik hibeyi aldık. Buna ilaveten Cengiz Ergün başkanımız da 6 milyon liralık bir ilave bütçe tahsisi yaptı. 10 milyon 600 bin TL bütçe ile Kırkağaç ilçemizde 2100 dekar zeytin alanını modern kapalı sistemle sulamaya geçirilmesi için sondaj açım işlemlerine başladık. Sulamada bizim için önemli bir pencere. Büyükşehir Belediyesi olarak bu konunun üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Çünkü Manisa’da yoğun bir şekilde yer altı suyu kullanılıyor. Vahşi sulamanın yoğun olduğu bölgelerimiz var. Bunun önüne geçmek de hepimizin sorumluluğunda. Bu anlamda ilgili kurumlarla da işbirliği yapmaya gayret ediyoruz. Üreticinin yanında olmaya ve ilgili tüm paydaşlarla işbirliği yapmaya devam edeceğiz. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Daire Başkanı Yılmaz Usta’nın konuşmasının ardından cihazların teslim ve kurulum ihalesini alan firma Temsilcisi Ersel Erdem, tuzakların tanıtımına yönelik bilgilendirmelerde bulundu. Firma tarafından Demirci, Kula, Gördes, Selendi, Köprübaşı ilçelerimizde zararlı takibi yapılacak meyve bahçelerinde 25 adet cihazın kurulum işlemleri gerçekleştirecek.