Çevre

Manisa'nın 'suyu' masaya yatırıldı

Manisa’nın su kaynaklarının etkin yönetimi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması adına Vali Enver Ünlü başkanlığında İl Su Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda, şehrin su kaynaklarının mevcut durumu değerlendirilerek, gelecek stratejileri ve planlamaları görüşüldü.

Abone Ol

MANİSA (İHA) -
Şehzadeler Kaymakamlığı Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Enver Ünlü’nün yanı sıra Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever, MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay, ulusal, havza ve il su kurulları ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.

Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever toplantıda yaptığı konuşmada son 5 yılda yaşanan yoğun kuraklıkla beraber suyun öneminin daha da hissedildiğine dikkat çekerek, “İklim değişikliği etkilerinden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer alıyoruz. Çünkü Akdeniz iklimi kuşağı içerisindeyiz. Bütün bilimsel çalışmalar özellikle Akdeniz iklim kuşağı içerisinde yer alan ülkelerde taşkınlar, yangınlar, kuraklık gibi iklim değişikliği etkilerinin hissedilir şekilde olacağını göstermiştir. Biz de Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı olarak iklim değişikliğinin su kaynaklarına etkisi neler olabilir? Hangi ölçüde, hangi bölgemiz bundan etkilenir? Bilimsel çalışmalar ışığı içerisinde ortaya koymuş durumdayız.” dedi.



“Su varken tasarruf etmeliyiz”
Suyun zapt edilmesi gerektiğini ifade eden Su Yönetimi Genel Müdürü Arife Sever, “Su varken yer altı suları depolama veya yüzeysel depolama tesislerine depolayacaksınız ve su varken tasarruf edeceksiniz. Dolayısıyla su yönetimi son yıllarda özellikle dünyada giderek önem kazanmakta. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz çalışmalarına devam ediyor. Havza bazında yönetim planlarını hazırlıyoruz. Taşkın yönetim planlarını, kuraklık yönetim planlarını hazırlıyoruz. Özellikle içme suyu havzalarının korunmasına ilişkin çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.

Bu süreç içerisinde suyun kentsel su verim açısından iyi yönetilmesi gerektiğini vurgulayan Sever “Çevre kirliliğini, bilhassa su kirliliğini önlemek adına birtakım çevresel altyapı tesislerine ihtiyacımız var. Bunlar kentsel atık su arıtma tesisleri, endüstriyel atık su arıtma tesisleri. Teknoloji gelişti artık bir kentsel atık suyu arıttıktan sonra biyolojik ileri arıtım yaparsınız. Filtrasyon, UV veya dezenfeksiyonla tarımda da kullanabilirsiniz. Peyzaj uygulamasında da sanayide de kullanabilirsiniz. Münferit veya o çevrelerdeki atık sulardan yine geri dönüşümden faydalanabilirsiniz. Birçok çevresel altyapı yatırımlarıyla birlikte suyu kapalı sistemde ekonominin içerisinde tutabiliriz. Dolayısıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü işte bütün bu iş ve işlemleri takip ediyor” dedi.

Toplantıda konuşan Vali Enver Ünlü, şehrimizin su kaynaklarının korunması ve verimli bir şekilde kullanılması gerekliliğine vurgu yaparak, "Su, yaşamın vazgeçilmez bir unsuru. Bu kaynağı korumak ve etkin bir şekilde yönetmek, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakmak adına hayati önem taşıyor. Bugün burada aldığımız kararlarla, su kaynaklarımızı korumak ve kullanmak için gerekli adımları atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Vali Enver Ünlü, “Bir yılda, bir ayda yağması gereken yağmur bir saatte yağıyor, on dakikada yağıyor ve sel olup denize gidiyor. Faydalı düzeydeki toprağın faydalı katmanlarını da beraberinde alıp götürüyor. Altyapımıza zarar veriyor, tarımsal varlıklarımıza zarar veriyor. Bu sebeple suyun yönetimi önemli bir konu. MASKİ Genel Müdürümüz, su için en son 500 metreye indiklerini ifade ediyorlar. Baraj projemiz var. İnşallah o baraj projemiz gerçekleştirilirse suyu oradan temin edeceğiz. Su en stratejik sektör. Su, gıda, enerji ve ekosistem arasındaki ilişkinin kentlerde ve kırsalda ne kadar hayati öneme haiz olduğunun herkes farkında. Bu süreçte yönetiminde etkin koordinasyon ve bütüncül bir yaklaşım benimsenmesi ve sergilenmesi gerekiyor. Sürdürülebilir su kaynaklarımızın doğru kullanımı açısından hayati öneme haiz bu sürdürülebilir politikalar, su kaynaklarının etkin yönetimi ve verimli kullanımı amacıyla üst düzeyde koordinasyon ve iş birliği sağlayacak olan Ulusal Su Kurulunun kurulmasına ilişkin. Biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi 29 Kasım 2023 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kararnameyle birlikte çeşitli havzalar açısından değerlendirilen ülkemizde muhtelif bölgelerde koordinatör illerin öncülüğünde Ulusal Su Kurulu adına çalışmalar yapılacak.” şeklinde konuştu.

MASKİ Genel Müdürü Burak Aslay da idare tarafından il genelinde yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler veren sunum gerçekleştirdi. Sunumda içme suyu durumu ve rehabilitasyon çalışmaları, depo tadilatları ve yeni depo imalatları, içme suyu altyapı rehabiliteleri, rehabilitesi tamamlanmış hatların SCADA ve CBS sistemlerine entegrasyonu ve takibinin yapılması, içme suyu arıtma tesislerinin genel işleyişine ilişkin konular, atıksu arıtma tesisi çalışmaları, yeni atıksu arıtma tesisi projeleri ve taşkın yönetim planları gibi konular ele alındı.

Toplantıda, mevcut su tüketim alışkanlıkları, su kaynaklarının durumu, suyun arıtılması ve dağıtımı gibi konular detaylı bir şekilde ele alındı. Ayrıca, gelecek dönemde uygulanacak projeler ve politikalar değerlendirildi.

Toplantı, alınan kararların uygulanması ve izlenmesi amacıyla belirlenen bir takvim dahilinde gerçekleştirilecek olan çalışmaların planlanmasıyla sona erdi.