MEHMET ÇERÇİ GERÇEĞİ

Abone Ol

Önce 2014’e dönelim…
Mehmet Çerçi 2014 seçimlerinde büyükşehir adaylığını istedi. Parti genel merkezi Hüseyin Tanrıverdi’yi seçti. Çerçi’ye ise Yunusemre teklif edildi. Ancak Çerçi bu talebi geri çevirdi. Sonraki süreçte genel merkezin ısrarıyla Çerçi Yunusemre belediye başkan adayı oldu.     
Rakipleri oldukça sağlamdı. MHP Azmi Açıkdil’i, CHP ise mevcut Baro Başkanı Av.Ali Arslan’ı aday gösterdi.   
Üstelik Çerçi, adaylığı en son netleşen isim olarak seçim yarışına girdi. Geceli gündüzlü bir çalışma ve o Manisa’nın bir numaralı problemi olan konut sıkıntısı detayı ve TOKİ projesini iyi kullanan Çerçi, inanılmaz bir çıkış yaptı.  
2014’de en yakın rakibi MHP’li Azmi Açıkdil 41 bin 672 oy aldı. Çerçi ise 50 bin 960 oyla ipi göğüsledi. Çerçi, tahminleri alt üst etmiş, yaklaşık 9 bin oy farkla ve yüzde 40,8’le seçimleri kazanmıştı.
O günden bu yana ne mi değişti?
Bence çok şey…
Köprünün altından çok sular aktı.
Ekibe yeni isimler katıldı mesela!
Önce en ilginç olandan başlayalım. Matematik yanıltmaz deriz ya. Yunusemre seçimi için gerçek bu pek geçerli değil. Çünkü matematik üzerinden gidersek iş çıkmaza giriyor.
İzah edeyim, işin içinden çıkabilen olursa yorum yapsın.
2014’te rakip olan Ak Parti ile MHP bu kez ittifak yaptı. Normal şartlarda Ak Parti ile MHP’nin oylarının Çerçi’ye gelmesi lazım. 2014’te iki partinin oy toplamı 92 bin 632. Çerçi’nin 31 Martta aldığı oy 57 bin 875. Seçmen sayısı da arttı. MHP’den gelmesi gereken 30 bin oy yok. Nereye gitti?
Devam edelim irdelemeye…
2014 yerel seçimlerinde CHP’li Ali Arslan’ın aldığı oy 28 bin civarındaydı. 31 Mart seçimlerinde Kürşat Mithat Özkan’a gelen oyların tamamı CHP'den olmadığına göre, İYİ Parti ve MHP’den de gelen oylarla birlikte 57 bin rakamına ulaşıldı.     
Bu durumda Cumhur İttifakı adayı Ak Partili Mehmet Çerçi’nin MHP’den gerekli beklenen desteği görmediği çok net bir şekilde rakamlara yansımış durumda.  
Ve gelgelim en önemli detaya…
Yine 2014 yerel seçimlerine gidelim. Büyük Birlik Partisi 2014’te Yunusemre’de sadece 842 oy aldı. 31 Martta bu rakam 7 bin 175’e çıktı. BBP’nin adayı Selman Alkış, Ak Parti’de çeşitli kademelerde görev almış bir isim. Selman Alkış’a gelen oylar Ak Parti seçmeninden. Yani Çerçi’ye gitmesi gereken 6-7 bin oy Selman Alkış’a gitti. Seçim sürecindeki gelişmeler hep Çerçi’nin aleyhine işledi. Çerçi, rahat kazanabileceği seçimi çok az farkla önde tamamlayabildi. Ki itiraz süreci devam ediyor. 
Sonuca yönelik birkaç kelam etmek gerekirse işin özeti şu: Mehmet Çerçi Cumhur İttifakı’nın herhangi bir faydasını görmedi. BBP’nin aday çıkarması Çerçi’yi en çok etkileyen unsur oldu. Ve ne önemlisi Mehmet Çerçi hayata geçirdiği onca projeye rağmen stratejisini iyi kurgulayamadığı için kolay olan iş zora girdi.
Çerçi geçtiğimiz 5 yılda belki de en çok konuşulan ilçe belediye başkanıdır. Gerek projeler gerekse belediye içinden şehre yansıyan ciddi problemler, dedikodular, ekiple ilgili sıkıntılar ve dışarıya yansıyan kavgalar Çerçi’yi özellikle parti içinde birçok kişiyle karşı karşıya getirdi. Mehmet Çerçi’yi yakinen tanıyan birisi olarak dışarıdan algılandığı gibi birisi olmadığını iyi biliyorum. Merhametli ve samimidir. İnandığı insana kolay kolay yanlış yapmaz ve çok fazla güvenir. Belki de bu bir hata. Çünkü liderler önemli kararları kendileri alır.  
İşin garip yanı eleştirilerin yüzde 90’nı Çerçi’nin şahsına veya hizmetlerine değil ekibindeki bazı kişilere yönelik oldu.     
Peki bundan sonra ne olur?
İtiraz sürecinde İlçe Seçim Kurulu Çerçi’nin başkanlığını onayladı. Şimdi top İl Seçim Kurulu’nda… Eğer itiraz sürecinden bir sonuç çıkmazsa Çerçi 5 yıl daha göreve devam edecek. Ve muhtemelen ekipteki arızaları gidermeye çalışacak. Parti içinde ve kamuoyundaki beklenti de bu yönde. Seçim sonuçları itirazlar neticesinde değişirse zaten yukarıda saydığımız sebepler işin faturası olacak.  
Geçen 5 yıla baktığımızda Mehmet Çerçi yaptığı hizmetler ve TOKİ projeleriyle en çalışkan ilçe belediye başkanıdır. Bunun tersini söyleyenle sabaha kadar tartışırım.
Ak Parti ile Çerçi arasındaki sorunlar, ekipte faydalı gibi görünüp aslında zararlı olan isimler, Çerçi’nin MHP’den gerekli desteği alamaması ve rakibinin de iyi bir seçim çalışmasıyla kısa sürede taraflı tarafsız birçok kesimin beğenisini toplaması seçim sonuçlarına yansımıştır.  
İşin özeti budur.