MORİS ŞİNASİ HASTANESİ NE OLACAK? İŞTE ALINAN KARAR…
O yazıdan birkaç alıntı yapalım;
Manisa’da doğup büyüdükten sonra Amerika’ya gitmiş, zengin olmuş ve doğduğu toprakları unutmayarak kentimize hala varlığını koruyan bir çocuk hastanesi armağan etmiştir.
Moris Şinasi 1855’de Manisa’da doğmuştur. Asıl adı Musa Eskenazi’dir. Yani Moris olarak doğmamıştır! Moris adını Amerika’ya yerleştiğinde almıştır. Ayrıca Philip Morris’teki gibi isminde iki tane değil bir tane “r” harfi vardır…
1893’de sigara sarma makinesinin patentini alarak Uluslararası Şikago Fuarına katılıyor ve New York’a dönüşünde kardeşi Salamon ile birlikte Schinasi Brothers Company (Şinasi Biraderler) şirketini kuruyor.
Ailenin dördüncü çocuğu olan Musa küçük yaşlarda ağır bir hastalık geçirmiştir. Ama çoğu metinde yer aldığı gibi bu hastalığı 9 yaşında değil 14 yaşında geçirmiştir. Hastanedeki tedavi sürecini hayatı boyunca unutmamış ve buraya bir hastane yapılmasını vasiyet etmesinde etkili olmuştur.
Engin Topuz’un bu muhteşem araştırmasını okumak isteyenler için linke tıklamak yeterli.
MORİS ŞİNASİ İLE İLGİLİ YANLIŞ BİLİNEN GERÇEKLER - TIKLA
Ben bundan sonra ne olacak kısmıyla ilgili aldığım bilgileri paylaşayım. Moris Şinasi’nin bıraktığı eserin hikayesi boyut değiştirerek devam ediyor. Yeni gelişmeler var. Malumunuz hastane kapatılıp Şehir Hastanesi’ne taşındı. Bundan sonra ne olacak? Herkes merak ediyordu. Ben de tabi. Sordum ve aldığım bilgilere aktarıyorum.
Moris Şinasi’nin ismi Manisa’da yaşamaya devam edecek.
Formül bulundu. Hem de oldukça değerli bir formül.
Moris Şinasi Çocuk Ergen Bağımlılık Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi…
Evet alınan karar doğrultusunda Manisa İl Sağlık Müdürlüğü nezdinde başlatılan girişimler başarıyla sonuçlandı. Hatta Sağlık Bakanlığı’ndan onay geldi. Boşaltılan çocuk hastanesi binalarında Moris Şinasi Çocuk Ergen Bağımlılık Rehabilitasyon ve Eğitim Merkezi hizmet verecek. 30 yatak kapasiteli bu merkez, Manisa ve çevresindeki çocuk bağımlıların yeninden sosyal hayata kazandırılmasını bir başka deyişle topluma kazandırılarak suç işlemekten alıkonulmasını hedefliyor.
Bir de dernek kuruldu. Adı Moris Şinasi Milletlerarası Çocuk Sağlığı Derneği. Başkanlığına Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Tuncay Özer seçildi. Özer ve arkadaşlarının, dernek yönetiminin projede büyük katkısı var.
Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'na bağlı olarak ilk kez bu böyle bir model uygulanacak.
Mevcut boşaltılmış binanın incelemesi yapıldı ve depreme dayanıklı olduğu ortaya çıktı. Sadece binanın rehabilitasyon merkezine uygun bir şekilde tadilatı yapılacak. Tadilat için kaynak arayışı başladı. Burada Manisalılara, kurumlara çok büyük iş düşüyor. Moris Şinasi’nin yaptığı katkının belki binde 1’i yapılırsa binaların tadilatı tamamlanmış olacak.
Dernek yönetiminin yakında Vali Ahmet Deniz başta olmak üzere birçok kurum ve kuruluşla görüşme yapması bekleniyor. Bakalım kim ne katkı sunacak?
Proje bakanlık tarafından onaylandı. 30 yataklı rehabilitasyon merkezinin 2019 yılı içerisinde bir açılması hedefleniyor.
Her yıl yaklaşık 600 bin TL civarında bir kaynak Moris Şinasi adına Manisa’ya gönderiliyor.
Bu projeyle birlikte hem Moris Şinasi’nin ismi yaşamaya devam edecek hem de gelen kaynak Manisa’nın sağlığı için kullanılmış olacak.
Tabi en önemlisi madde bağımlısı çocukların yeniden hayata tutunması, yaşaması sağlanmış olacak.
Umarız bu emek boşa gitmez ve Moris Şinasi ismi Manisa’da yaşamaya devam eder.