Çevre

Muradiye OSB’den çevreci hamle! Sanayici de rahatlayacak

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi, son yıllarda doğru yönetim hamleleriyle modern bir sanayi alanına dönüştü. Arıtma tesisinde ise son aşamaya gelindi. Tesisin yapımı için kredi hazır, proje Tarım Bakanlığı’nda... Onay verilmesi durumunda Muradiye OSB ve Uzunburun genişleme alanındaki fabrikaların arıtma sorunu ortadan kalkacak. Üstelik Gediz Nehri de kirlenmeyecek.

Abone Ol

Muradiye Organize Sanayi Bölgesi gelişip modernleşiyor. Bölgede alt yapı adeta baştan sona inşa edilirken, yol ve ulaşım sorunları da tek tek çözüme kavuşturuldu. 294 hektarlık arazi üzerinde 155 firmanın bulunduğu MUOSB’de yönetim, genişleme alanı olarak Uzunburun’u planladı. 

Uzunburun Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 292 hektarlık genişleme alanının ihtiyacı da düşünülerek arıtma tesisi projelendirildi. 1. Etap 15.000 m3/gün kapasiteli arıtma tesisinin Gediz Nehri’nin kenarına yapılması öngörüldü. 
Her iki bölgenin atık suyunu arıtacak tesis aynı zamanda, Gediz Nehri’nin suyunu da işleyerek temizleyecek. Arıtılacak su, gri su olarak üretim proseslerinde de kullanılabilecek. MUOSB’ye ait bir alan olmaması nedeniyle arıtma tesisinin yapılacağı arazi kamulaştırma yöntemiyle projeye dahil edilecek. Muradiye OSB ile Uzunburun Genişleme Alanındaki tüm fabrikaların artıma işlemi, Gediz Nehri kıyısına kurulacak olan bu arıtma tesisinde yapılacak. Böylece hem fabrikalar daha sağlıklı şartlarda üretim yağacak hem de çevre kirlenmeyecek.    

BAKANLIĞIN ONAYI BEKLENİYOR 
Hem Muradiye OSB hem de Uzunburun Genişleme Alanındaki fabrikaların arıtma ihtitacını karşılayacak olan tesis, Gediz Nehri kenarına kurulacak. 1. Etap 15.000 m3/gün kapasiteli olarak planlanan arıtma tesisinin projesi ve kredisi hazır.  Muradiye OSB, modern altyapısı ve arıtma tesisiyle sıfır karbon hedefine ulaşmayı hedefliyor. Bölgeye olan ilgi ise her geçen biraz daha artıyor.    

BAŞARI HİKAYESİ 
Muradiye OSB’nin temeli yaklaşık 20 yıl önce atıldı. Ancak 2020 yılına kadar büyük alt ve üst yapı sorunları yaşandı. Osman Kıvırcık başkanlığındaki yönetimin göreve gelmesiyle art arda önemli adımlar atıldı. 2000’li yılların başından itibaren ilçe belediyelerine bağlı olarak yapılaşan sanayi bölgesinin 2020 yılından sonra ıslah şartlarını tamamlayarak OSB tüzel kişiliğini kazanması adeta dönüm noktası oldu. Bölgede geçmişte belediyeler tarafından yapılmış yetersiz alt yapıya el atıldı, geniş kapsamlı çalışma başlatıldı.  
Bölgenin pissu, yağmur suyu, temiz su hattı, iletişim hattı, derivasyon kanalı, bölünmüş asfalt yol, bordür ve kaldırım inşası kısa sürede tamamlandı. Kuruluşundan sonra en hızlı büyüyen OSB olarak dikkat çeken MUOSB, modern altyapısı ve barındırdığı firmalarla Manisa ekonomisine, istihdamına büyük değer kattı.