OKUL ÖZEL OLACAKSA...

Abone Ol

Yaklaşık bir yıldır okullar kapalı, neredeyse çocuklar teknolojiye teslim oldu, hatta bağımlı hale geldi. Elbet bu günlerin telafisi olmalı, olmuşken özel bir okul olsun diyorsanız ve kafanızda şu sorular varsa:

“Devlet okulları parasızken neden özel okula vermeliyim?”
“Çocuğumu özel okula yazdıracağım nelere dikkat etmeliyim?”
“Özel bir okulda neler olmalı?”
“Özel okul velisinin beklentileri nelerdir?” gibi kafanızda oluşan sorular varsa ve olmuşken daha iyi imkanlar olsun tam  senesi diyorsanız işte size cevaplarım
Tabii ki bunlar benim fikirlerim, beklentiler ve beğeni kriterleri kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ya da öncelikler değişebilir.

✓Evet siz eğer çocuğunuzu bir özel okula yazdıracaksınız ilk önce okulun kurucularını ve okulun yöneticilerine bakmalısınız. Tahsilleri nedir, eğitim kökenli midir, değil midir onu öğrenmelisiniz. Yaptıkları işe sadece ticari gözle mi bakıyorlar yoksa önce eğitim kalitesi ve başarı olsun bunların ardından zaten onlar da gelir mi diyorlar? Yönetim kadrosunda yer alan kişilerin daha önce nerelerde görev yaptıklarını incelemek, tecrübeleri var mı ona bakmak gerekir diye dusunuyorum.
 ✓Öğretmen kadrosuna bakmalıyız. Yüzü gülen, sözü ve davranışları tutarlı, alanında deneyimli öğretmenlerle, gelecek vaad eden idealist genç öğretmenlerin buluştuğu kadrolar en mükemmelidir. Tecrübe, güleryüz ve dinamizmin buluştuğu her okul, başarıyı mutlaka yakalayacaktır. Burada önemli olan, bu ahengi bozan çalışanların yerine bu özelliklere sahip profesyonel bir öğretmen kadrosundan taviz vermemek adına gerekli takip ve iyileştirmeler yapılıyor mu ona bakmak lazım.
✓En önemli unsurlardan birisi de ekonomik bir okul olmasıdır, kaliteli bir eğitim hizmetini uygun fiyata alabileceğiniz bir okul tabi ki en iyisidir. Kayıt olduktan sonra ödemeleriyle sizi sıkıntıya sokup mutsuz edecek ve zorlayacaksa iyice düşünmek lazım ki hiç yaklaşmayın derim. Kısacası  bütçenize uygun olan bir okul seçin.
✓Evimiz ile çocuğumuzun gittiği okul arasındaki mesafenin çok uzun olmamasına  dikkat etmeliyiz. Sabah akşam trafiğini, hatta yol güzergahının güvenliğini dahi düşünmeliyiz. Yol süresi ne kadar, ders başlamadan ne kadar önce okula varılıyor? Bu gibi konular  çok önemli. Ama her anlamda kaliteli bir eğitim hizmeti alacağınız bir okul bulduysanız da bu seçenek biraz daha katlanılabilir bir hale de gelebilir tabi. 
✓Çocuğumuzun sadece okula yazdırmakla işlem bitmiyor tabii ki. Bunun yanında alacağımız hizmetlerin fiyatını da değerlendirmeliyiz. Yemek dahil mi, servis ücreti ne kadar, kitap fiyatı, kıyafet fiyatı ya da daha başka neler alınacaksa bunları ve fiyatlarını öğrenmeliyiz. Ayrıca aldığımız malzemelerin eğitim süresi boyunca kullanılıp kullanılmadığına da bakmalıyız.
✓Bunlara razı olduk ve kararımızı da vereceğiz diyelim, son olarak  çocuğumuz ayrıca nelerden faydalanabilir, öğrenmeliyiz. Derslerin haricinde spor salonu, yüzme havuzu, sinema salonu, tenis kortu, halı sahası, buz pateni pisti, laboratuvarları, konferans salonu var mı, yemekhane ortamı nasıl, bunları bizzat gezerek görmeliyiz.
✓Çoğumuzun olmazsa olmazı yabancı dil eğitimidir. Günümüzde home ofis çalışarak evinden çok uzak bir yabancı ülkeye iş bağlantısı yapabilir hale geldik. Bunun için bir, hatta iki yabancı dil eğitimi veren okulları tercih etmeliyiz. Hem Türk hem yabancı ogretmenleri var mı, Native dersleri nasıl uygulanıyor, yabancı dil eğitimine kaç saat ayrılıyor, sormalıyız.
✓Rehberlik hizmetleri çok önemlidir, rehberlik servisinin çalışmalarına bakmalıyız. Ufuk açan, çocuğun gelişimine ve geleceğine yön veren kişiler olmalıdırlar. 
✓Derslerin haricinde etüt saatleri var mı, hangi saatlerde ve neler işleniyor, sadece zaman dolsun diye değil tamamlayıcı ya da akşam için rahatlatıcı olan saatler mi onu sormalıyız.
✓Özel okula yazdırdıysak ayrıca başka bir kurs merkezi aramamalıyız. Okul bünyesinde hafta sonu kulüp çalışmaları var mı ve çocuğun kendi ilgince yeteneği için geniş bir yelpaze sunuyor mu, öğrenmeliyiz. Bu anlamda spor, sanat, müzik, dile dair yapılan çalışmaları sormalıyız. 
✓Özellikle sınav grupları 7./8. sınıf ile 11./12. sınıflara sınava dair hafta sonu akademik çalışmalar yapılıyor mu? Ders harici ne gibi çalışmalar  yapılıyor bu kritik gruplara? Deneme sınavları hangi aralıklarda yapılıyor öğrenmeliyiz.
✓Çocuğumuz derste bir konuyu anlamadığında bire bir çalışmalar yapılıyor mu ya da ne zaman yapılıyor, öğrenmeliyiz. Bununla ilgili nasıl yol alınıyor, danışman öğretmenler eksik yönleri tespit edip program dahilinde neler yaptırıyor öğrenmeliyiz.
✓Kayıt sırasında söyleşme maddelerinin neler olduğuna bakmalı, her yıl yapılacak zamların belirlenmiş olduğuna dikkat etmeliyiz. Haklarımız nelerdir, ne gibi sorumluluklar yükleniyor bize, okumalıyız
✓Uygulanacak olan programların içeriklerini araştırmalıyız.
✓Değerler eğitimi kapsamında yapılan çalışmaları nelerdir, öğrenmeliyiz
✓Kampüse girişten itibaren güvenlik önlemleri ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmış, incelemeliyiz.
✓Sağlık hizmeti veriliyor mu, okulun bir hemşiresi, diyetisyeni, gıda mühendisi var mı, öğrenmeliyiz.
✓Beslenme hizmetlerine bakmalıyız; yemekhane ve kantin alanlarında hijyen durumu önemli bir konu. Ayrıca yemek çeşitleri ile yemekler nerede yapılıyor, ne sıklıkla denetimleri yapılıyor? Aylık yemek mönüsü nasıl, bakmalıyız. 
✓Bir okulun sadece giriş puanlarına ya da lise üniversite yerleştirme oranlarına bakmamak gerekir. Başka okullardan öğrenci transfer edip bunu yapabilecek olduklarının bilinciyle akademik başarı yanında sanat, spor ve  kültürel etkinlikler ile kodlama çalışmalarına bakmak gerekir. 
✓Okul gerçekçi olmalıdır, şişirilmiş notlarla mezun olmak gerçek bir başarı değildir, dolayısıyla okulun not politikası da önemlidir.
✓Yurtdışı eğitim projeleri, gençlik çalıştayı gibi öğrencilerin gelişimine katkı sağlayacak projeleri destekliyor mu bilmek gerekir. 
✓Nasil karşılandığınıza bakın, güler yüzlü bir kadro ve güler yüzlü bir hizmet her zaman vazgeçilmez olmalıdır. Çünkü mutlu okul demek, mutlu çocuklar demektir. 
✓Son olarak tüm bunlar size uygun diyelim, genel manada sorun çözme odaklı bir okul mu ona bakılmalı. 

Tüm bu kriterler doğrultusunda rahatça ikna olduğunuz bir kurum bulduysanız da hiç düşünmeden yazdırın derim. 
Son olarak özel okulculukla ilgili şu fikrim sabit: Her kim ya da kuruluş bu işe gönül verip giriyorsa ve dürüst bir eğitim anlayışıyla yapmaya gayret ediyorsa, kim olduğuna bakmadan alkışlamak lazım. Özellikle pandemi süresince çok zorluk ve sıkıntı yaşayarak hala bu işe devam edenleri ise ayakta  iki kere alkışlamak lazım diye düşünüyorum. Herkesin rızkı ve nasibi ayrıdır, diyerek tüm özel okullara eğitim yolculuğunda  başarılar diliyorum.
Saygılarımla sağlıkla kalın...