Manisa

OSB'deki 7. Etap çalışmaları durdurun çağrısı

Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun, Manisa OSB 7. Etap İlave Genişleme Alanı ile ilgili olarak verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanmadığını iddia etti. Ertosun, bölgede devam eden çalışmaların derhal durdurulmasını istedi.

Abone Ol

Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği Başkanı Ali Suat Ertosun'un açıklaması şöyle: 
Manisa'nın merkez Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri,  OSB'lere doymuş durumdadır. Bu ilçeler doğudan batıya doğru Turgutlu, Bağyurdu, Kemalpaşa, Manisa, Muradiye, Çiğli ve Menemen OSB'leri ile Sancaklıbozköy'de kurulmak istenen Sanayi Alanı'nın ortasında kalmaktadır. Bu durumda kuş uçuşu yaklaşık 50 kilometrelik hat boyunda 7 OSB ve kuruluş çalışmaları devam eden Sancaklıbozköy Sanayi Alanı (toplam 8) bulunmaktadır. Sancaklıbozköy Sanayi Alanı da muhtemelen ileride OSB'ye dönüştürülecektir. Aslında 7. kısma kadar genişleyen Manisa OSB ile 2. kısmı kurma çalışmalarını sürdüren Muradiye OSB'nin genişleme alanlarını da hesaba kattığımızda, Manisa merkez ilçeleri Şehzadeler ve Yunusemre, 8 değil 15 OSB ve sanayi alanının ortasındadır. Arada küçük sanayi siteleri, orta ölçekli sanayi bölgeleri ile çok sayıda geri dönüşüm tesisi bulunmaktadır. Çevre kirliliği had safhadadır. Bu sekiz OSB, atıklarıyla Gediz Nehri ve Nif Çayını kirleterek kanalizasyon kanalı haline getirmiştir. Ülkemizin ve Dünya'nın sayılı ovalarından Gediz Ovası ve Havzası yok olmak üzeredir. 'Temiz Hava Haktır Platformu'nun 2019 yılı raporuna göre; Manisa, Ülkemizde havası en kirli kentler arasında 4, hava kirliliğine bağlı ölümlerde 6. sıradadır. Aynı platform, yeni yayımladığı raporunda da bu durumu teyit etmiştir. Manisa S.O.S. vermektedir. Bu tehlikeler dikkate alınmadan yeni OSB'lerin kurulmak istenildiğine ve mevcutların genişletileceğine ilişkin duyumlarımız da vardır.

Bu vakıalar görmezlikten gelinmekte, mülki idare ile Manisa Büyükşehir ve Yunusemre Belediye Başkanlıkları, Çinli otomotiv firmalarının Manisa'da yapacakları yatırımları desteklemektedirler.

Manisa'da yaşayacaklarımız, daha önce 2008 yılında Gebze'den ayrılıp, Kocaeli iline bağlı ilçe yapılan Dilovası'nda yaşanmıştır. Dilovası'nda beş OSB, bir Sanayi Sitesi ve 193 sanayi kuruluşu bulunmakta, burada yirmi binden fazla işçi çalışmaktadır. Bu bölgede yaşayanların kansere yakalanma riski Türkiye ortalamasının üç katıdır. Annelerin vücudunda kadmiyum ve alüminyum gibi metaller bulunmaktadır. Manisa'nın durumu daha kötüdür.

Manisa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma ve Çevre Derneği tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Manisa Valiliğine (İl Tarım ve Orman Müdürlüğü) karşı açılan ve davalı idareler yanında Manisa Organize Sanayi Bölgesinin (MOSB) müdahil olduğu, “... Manisa Organize Sanayi Bölgesi 7. Etap İlave Alanı ile ilgili Manisa Valiliği Toprak Koruma Kurulu kararı ve Tarım ve Orman Bakanlığı (Toprak Reformu Genel Müdürlüğü) Makam 'Olur’unun öncelikle Yürütmelerinin Durdurulmasına ve daha sonra da İptallerine” ilişkin Manisa 2. İdare Mahkemesinin 2024/122 Esas sırasında kayıtlı davada, davaya konu işlemlerle ilgili olarak 27/09/2024 tarihinde yürütmelerinin durdurulmasına karar verilmiş, bu karara davalılar ve MOSB'nin yaptığı itirazlar İzmir BİM 3. İdari Dava Dairesi tarafından 25/10/2024 tarihli kararla reddedilmiş olup, bu kararlar davanın diğer tarafları yanında MOSB vekiline de bildirilmiştir.

Bu kararlar  uyarınca, MOSB 7. Etap İlave Alanındaki yol açma, arazi düzleme, direk dikme, yüksek gerilim hattı kurma vb. her türlü inşaat ve diğer çalışmalarının durdurulması gerekirken, ağır iş makineleri ile çalışmalar son hızla sürdürülmektedir. Manisa Büyük Ova Koruma Alanında kalan, 'Kuru-Sulu Mutlak Tarım Arazisi, Dikili Tarım Arazisi ve Zeytinlik' sınıfındaki, tarımsal üretim için en uygun ekolojik şartları taşıyan, yılda iki ürünün alındığı tarım alanlarına büyük zarar verilmiş olup, hâlen de zarar verilmeye devam edilmekte, imar planları yapılmakta ve ÇED süreci sürdürülmektedir. 

Yürütmenen durdurulması kararının uygulanmadığı alan, Manisa Büyük Ova Koruma Alanı kapsamında kalmaktadır. Bu alanın MOSB 7. kısım Genişleme Alanı olarak belirlenmesi tarım arazilerinin tarımsal üretim amaçlı korunması ilkesi ile çelişmekte ve çevre açısından büyük riskler taşımaktadır. 

Bu yatırımın gerçekleştirilmesi için Çinli firmalara her türlü kolaylık gösterilmektedir. Bunun için Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği değiştirilmiş, yapılan değişiklikler 5 Eylül  2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Yapılan Yönetmelik değişikliğiyle  1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planlarında sanayi alanı olarak belirlenmiş yerlerde, yer seçimi yapılmadan OSB kurma olanağı getirilmiş ve OSB'lerin kuruluşu kolaylaştırılmıştır.

En önemli değişiklik de OSB ortak kullanım alanlarında, OSB içinde çalışanlar için OSB veya katılımcılar tarafından lojman yapma olanağının getirilmesidir. Bugüne kadar Türk işçilerinden esirgenen ve akla gelmeyen bu olanak, Çinli yatırımcılar söz konusu olunca, Çin'den gelecek işçiler için getirilmiştir. Unutmayalım; Türkiye Cumhuriyeti, dominyon bir ülke değildir. 

Mahkeme kararının uygulanmaması, bir hukuk cinayetidir. 

OSB'ler, salt sanayi alanları ile ilgili olmayıp, kentin bütününün demografik, ekonomik ve mekânsal yapısını etkilemekte, doğal ve tarımsal zenginliklerin kaybına neden olmakta, sanayi odaklı bir gelişim modeli sürdürülebilir ol(a)mamakta; kentin tüm dinamiklerini değiştirme, tüm bölgeyi baskılayarak dönüştürme, kent bütününde yapılaşma baskısını artırmaktadır. 

Özetleyecek olursak; Manisa OSB 7. Etap İlave (Genişleme) Alanı ile ilgili olarak verilen yürütmenin durdurulması kararının uygulanması gerekmektedir.

Ayrıca, Manisa Şehzadeler ve Yunusemre ilçeleri OSB'lere doyduğundan, mevcutlar bile büyük sorunlar yarattığından, merkezde OSB'ler büyütülmemeli, yenileri de kurulmamalıdır.