Paralı otopark kalktı, tabureli otopark başladı!
Nedenine gelince…
Çünkü Manisa kent merkezinde şehir içi trafik düzeninin sağlanması, disipline edilmesi, araç sirkülasyonunun azaltılması ve uzun süreli parklanmanın önlenmesi amacıyla İl Trafik Komisyonunun 24.11.2010 tarihli kararı ile bu uygulama başlamıştı. Resmi açıklamadaki ifadeleri aynen alıntıladım.
Yani burada öncelikli amaç trafiğin disipline edilmesi… Uzun süreli park edişlerin ise önüne geçmek. Bunda da belli ölçüde başarılı olundu.
Peki nerede hata yapıldı? Ya da neden uygulama uygulanamadı?
Bülent Kar döneminde başlayan uygulama ile bu işler bir süre BESOT A.Ş. tarafından organize edildi. Cengiz Ergün döneminde ise özel şirkete devredildi. Özel şirket elemanları ile vatandaş arasında yaşanan sıkıntılar malumunuz. Bir yanda para vermek istemeyen sürücüler diğer yanda para almak için çeşitli yöntemler deneyen hatta indirim yapan şirket elemanları…
Geçtiğimiz yıl Manisa’da çok sayıda kişiye icra yoluyla otopark ücretlerinin tahsili için uyarı yazısı gönderildi. Birçok kişi de ciddi ciddi icraya verildi. Ödeme yapanlar var yapmayanlar var. Yapanlar kendilerini keriz gibi hissediyordur.
Maalesef hal böyle…
Manisa Büyükşehir Belediyesi 6 Temmuz'dan itibaren uygulamayı kaldırdı. Büyükşehir Belediyesi’nin bir akşamüzeri www.manisa.bel.tr’den duyurduğu, bize de haberi atlattığı açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Şehir içerisindeki araç sirkülasyonunun azaltılması ve uzun süreli parklanmanın önlenmesine yönelik kısmi etkisi ve katkısının bulunması, cadde üzeri park uygulamasının bulunduğu bölgelerde 2918 sayılı yasaya aykırı olarak şekilde ikinci sıra parklanmanın artması ve bu durumun şehir içi trafiğini olumsuz yönde etkilemesi, yine cadde üzeri otopark olarak belirlenen bazı bölgelerde 2017 yılı içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanan Elektrikli Otobüs projesi kapsamında birçok cadde, bulvar ve sokakta düzenlemeye gidileceğinden, Manisa Belediye Meclisimizin 2014/105 sayılı kararında yazılı BESOT A.Ş. ile yapılan 3 yıllık tahsis süresi dolduğundan, 06.07.2017 Perşembe günü itibariyle 2010 yılından itibaren Manisa kent merkezinde uygulanan cadde üzeri ücretli otopark uygulaması sonlandırılacaktır.”
Bu şu anlama geliyor…
Manisa’da yakın gelecekte otopark yerleri daha da azalacak. Açıklamadaki şu ifadeye dikkat; “Elektrikli Otobüs projesi kapsamında birçok cadde, bulvar ve sokakta düzenlemeye gidileceğinden…”
Bu da yakın bir tarihte birçok cadde, bulvar ve sokakta sağlı sollu otoparkların yasaklanacağı anlamına geliyor. Elektrikli otobüs uygulamasının ulaşıma olumlu katkı sağlayacağı kesin. Ancak Manisalı sürücülerin otopark yeri konusunda bugünleri bile arayacağından şüphe yok.
Gelelim şimdiye… 6 Temmuz’dan bu yana ne değişti?
Yazının girişinde paylaştığım gibi paralı otopark kalktı, tabureli otopark uygulaması başladı. Abartısız söylüyorum; Her yer şuan işgal altında! Hırdavatçı merdiven koymuş, berber havlu kurutma zımbırtısı… Manavın önüne yanaşmaya kalktığınız anda “Birazdan kamyon gelecek” sesini duyuyorsunuz. BİM, A101 ve diğer büyük marketlerin önünde devasa kamyonlar hiç eksik olmuyor. Tam bir araç çıkarken umutlanıp yanaştığınızda jet hızıyla taburenin koca park yerinin ortasına konduğunu görüyor ve arayışa devam ediyorsunuz. Odalar, dernekler, vakıfların özel alanlarına girmeye cesaret ister. Şehir içindeki nakliye kamyonlarının, taksi duraklarının, çöp konteynırlarının kapladığı alanları saymıyorum zaten.
Hal böyle olunca, (Çünkü hal böyle olduğu için 2010 yılında paralı otopark uygulamasına geçilmişti) insan ister istemez şirket elemanlarını arıyor. Hiç olmazsa eskiden paralı yer oluyordu. Şimdi kontrol yok, her yer parsellenmiş. Hiçbir hak da iddia edemiyorsunuz.
Cadde ve sokakları işgal etmek yasal ise napalım katlanacağız. Değilse benim gördüklerimi “Sayın yetkililer” görmüyor mu? Görmeleri için ne yapsak?
Biz mi denetleyelim?
Önerim şu: Manisa’da kapalı otoparklardaki ücretler çok uygun hale getirilmeli. Otoparkların 1 günlük ve 1 ayık ücretleri daha cazip olmalı. Özellikle günlük 1-2 saatlik giriş çıkışlarda indirim yapılması şart. Çünkü Manisa’da cadde ve sokaklar en çok anlık iş trafiği için kullanılıyor. Eğer otoparklara 1-2 saat giriş çıkış ücreti uygun bir miktara çekilirse (2-3 TL gibi) otoparklar hem yoğun sirkülasyondan kazanır hem de kullanım alışkanlığı oluşur.
Deneyelim.
Ne kaybederiz?