Arşiv

SABUNCUBELİ TÜNELİ İNŞAATINA NEDEN BAŞLANMIYOR

Abone Ol

SABUNCUBELİ TÜNELİ  İNŞAATINA NEDEN BAŞLANMIYOR

CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, Sabuncubeli tünelinin açılması çalışmalarına bu güne kadar başlanmadığına dikkat çekerek, “İhaleyi alan firmaların işi bıraktığı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Manisa ile İzmir arasında Sabuncubeli rampalarını kabus olmaktan çıkaracak olan tünel projesinin başlatılması bekleniyor. Konuyu meclis gündemine taşıyan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, çeşitli iddiaları Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sordu. Ören’in soru önergesi şöyle: “Manisa - İzmir karayolu üzerindeki Sabuncubeli mevkiindeki rampa ve virajlar nedeniyle her zaman sürücülere sorun yaratmaktadır.
Bu karayolu aynı zamanda İzmir’i İstanbul’a bağlayan karayoludur. Günlük 30.000 araçlık bir trafik yoğunluğu vardır.
Sabuncu beline tünel yapılması projesi Ulaştırma Bakanı ve AKP Milletvekilleri tarafından sürekli gündeme getirilmiştir. 9 yıldır söylenmesine rağmen ancak 2011 proje ihale edilmiştir.
2011 Eylül ayında tünelin temeli yapılan büyük bir törenle tarafınızdan atılmış, tünelin iki yıl içerisinde bitirileceği sözü verilmiştir. Tünel yapım ihalesi Koçoğlu AŞ ve Makimsan AŞ ortaklığına verilmiş ve yap-işlet-devret modeli ile yapılması kararlaştırılmıştır.
Yapım sonrasında firmalar, 11 yıl 11 ay ve 11 gün boyunca yolun işletmesini de üstlenecek. İşletmeci firma, araçlardan bu süre içinde 2.50 dolar ücret alınacağı yetkililer tarafından açıklanmıştır.
Ancak aradan geçen 9 ayda bölgede herhangi bir faaliyete başlanmamıştır.
Vatandaşlardan gelen şikayetlerde; Sabuncubeli tünelinin yılan hikayesine döndüğü, ihaleyi alan ana firmanın tünel kazım işini taşerona verdiği ancak onların da hiçbir faaliyette bulunmadığı belirtilmiştir.
İhaleyi alan firmaların ve taşeron şirketlerin yeterliliklerinin olmadığı da iddialar arasındadır.
Tünelin delineceği yamacın önüne önce beton döküldüğü,  ancak toprak kayması sonucu platformun kullanılamaz hale geldiği, bu kez Manisa yönünden başka bir yerden tünel kazılmasının gündeme geldiği burada da ağaçlar kesileceğinden Orman ve Su İşleri Bakanlığının olaya müdahil olması nedeniyle sonuç alınamadığı tarafıma iletilmiştir.
Böyle giderse Manisa için büyük önem arz eden Sabuncubeli Tüneli’nin söz verdiğiniz gibi iki yılda bitirilmesi mümkün olmayacaktır.
1- Tünel açılması çalışmalarına bu güne kadar neden başlanmamıştır? İhaleyi alan firmaların işi bıraktığı iddiaları doğru mudur?

2- Sabuncu beli tüneli söz verdiğiniz gibi 2013 yılı Eylül ayına kadar bitirilecek midir?

3- Tünel yapım ihalesini alan firmaların yeterliliklerinin olmadığı iddiaları doğru mudur?

4- Projede ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle, tünel giriş ve çıkış yerlerinde değişiklik yapılacak mıdır?

5- Tünelden geçen araçlardan ne kadar geçiş ücreti alınacaktır? Ücret uygulaması nasıl yapılacaktır? Ücret ne kadar süreyle alınacaktır?”

İLGİLİ HABERLER

SABUNCUBELİ TÜNELİ İÇİN İMZALAR ATILDI

SABUNCUBELİ TÜNELİ İÇİN İLK KAZMA VURULDU