SEÇMELİ DERS KİLİT DERSTİR

Abone Ol

Her insan ne seçerse ömrü boyunca o istikamette yol alır, bu muhakkak. Seçmeli dersler de bu noktada bana göre kilit önem taşımakta. Gerçek manada uygulandığında daha erken yaşlarda sevdiğini seçmeyi öğretir öğrenciye.  Öğrensinler ki yaptıkları seçimin kendi yaşamları için değerini daha iyi anlasınlar yaşları ilerledikçe. Öğrencilerin ilgi, istek ve yeteneklerine uygun dersleri kendileri seçmeliler elbette. Ancak kurumların öğretmen norm durumu ve fiziksel imkanlar tabii ki yeterli olmayabiliyor. İşte bunu iyi değerlendirmek gerekir. Uygulanacak dersler seçilmeden önce veliler mutlaka bilgilendirilmeli. Rehberlik servisinin ve sınıf öğretmeninin görüşü alınmalı. Bireysel, toplumsal ve kültürel değerler önemli, dersler seçilirken. Öğrencilerde not kaygısı kesinlikle olmamalı, yetenekleri geliştirilmeli ve ilgi duyduğu alanda eğlenceli ders işleyebilmeliler. Seçilen derslerin saatleri hiçbir zaman akademik derslere takviye amaçlı kullanılmamalı. Temel derslerle seçmeli dersler ilişkilendirilmelidir ki daha çabuk motive olunsun, daha çabuk başarıya ulaşılsın. Çocuğun ilgi ve kabiliyeti hangi yönde ise temel dersi destekleyici nitelikte seçmeli ders olmalıdır. Çünkü her zaman insanın kendi seçtiği daha değerlidir, bu anlamda seçmeli dersler öğrencinin gözünde çok ama çok farklı bir yerdedir unutmamak gerekir. Bu dersler bir anlamda öğrencilerin kendini öğretmenlerine ve arkadaşlarına ifade ediş biçimidir. Derslerin işlenişinde Friedrich Nietzsche’nin şu sözünü hatırlamamız gerekir. “Kılavuz, öğrencisine bütün izleri göstermeli ama gideceği yolu seçmemelidir.” Tam da böyle uygulamalı yönetici ve öğretmenler.  
Şu an okullarda uygulanan yönergelere göre bir dersin seçilmesi için en az on öğrenci tarafından istekte bulunmak gerekmekte. Yıl içinde azalsa da bu sayı yıl sonuna kadar devam ettirilebiliyor. Oldu ya ders seçimine gelemedi bir öğrenci, işte bu öğrenciler süresinde seçim yapmadıkları için okul yönetimince onların adına seçim yapılabiliyor. Burada elbette ki öğretmenlerinin görüşü alınarak, öğrencinin ilgi ve yeteneklerine göre seçim yapılması önemli. Seçim yaparken Din, Ahlak ve Değerler, Dil ve Anlatım, Yabancı Dil, Fen Bilimleri ve Matematik, Sanat ve Spor, Sosyal Bilimler alanlarında seçim yapılabilmekte. Tüm dersler ikişer saat seçilebilirken, Sanat ve Spor bölümünde yer alan Görsel Sanatlar, Müzik, Spor ve Fiziki Etkinlikler 2 ya da 4 saat olarak alınabilmektedir.
İlkokullarda serbest etkinlikler ne kadar önemliyse ortaokulda ve hangi tür olursa olsun tüm liselerde türüne göre değişen saatlerde yer alan seçmeli dersler de o derece önemlidir.
Unutmayalım! Hayatımız, yaptığımız tüm seçimlerin sonucudur.
Saygılarımla…