Sigarayla mücadelede Dünya Türkiye'yi örnek alıyor

Sigarayla mücadelede Dünya Türkiye’yi örnek alıyor İnsan sağlığını tehdit eden unsurların başında yer alan sigara ve tütün mamulleri dünyanın en önemli sağlık sorunları sıralamasında ön sıralardaki yerine koruyor. Dünya Sağlık Örgütü hazırladığı son rapo

Abone Ol

Sigarayla mücadelede Dünya Türkiye’yi örnek alıyor

İnsan sağlığını tehdit eden unsurların başında yer alan sigara ve tütün mamulleri dünyanın en önemli sağlık sorunları sıralamasında ön sıralardaki yerine koruyor. Dünya Sağlık Örgütü hazırladığı son raporda ülkelerin geleceğini gün geçtikçe karartan sigaranın zararlarını rakamlarla ortaya koydu. “Her yıl 6 milyon kişi sigara içtiği için ölüyor” diyen DSÖ, her yıl 600 bin kişinin ise yanındakiler sigara içtiği için hayatını kaybettiğini açıkladı.

176 ülkenin imza koyduğu Tütün Kontrol Anlaşması Çerçevesinde “MPOWER Kriterleri” olarak tanımlanan sigarayla mücadele programı hazırlayan DSÖ, bu kriterler içerisinde yer alan reklam ve promosyon yasağı ölçütünü özellikle önemsiyor. Zira yapılan araştırmalar sigara içen gençlerin üçte birinin başlama nedenini reklam, promosyon ve sponsorluklar olduğu, 13-15 yaş arası gençlerin yüzde 78'inin ise sigara reklamlarına maruz kaldığını ortaya koyuyor.

"31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü" dolayısıyla Türkiye’ye gelen Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Margaret Chan 14 ülkede eş zamanlı yapılan "Küresel Yetişkin Tütün Araştırması 2012 Türkiye Raporu"nun sonuçlarını tüm dünya ile paylaştı. Raporda Türkiye'de alınan önlemlerin, sigara kullanımını yüzde 13 azalttığı belirtildi. Bu da 2008'den bu yana 1 milyon 200 bin daha az tütün kullanıcısı anlamına geliyor. Sigarayla mücadelede önemli mesafeler kat eden Türkiye bu başarısıyla dünyanın da gündeminde. Dünya Sağlık Örgütü’nün 2013 yılı Dünya Tütünsüz Günü basın açıklamasında örnek verdiği tek ülke Türkiye oldu. MPOWER kriterlerinin 6’sının tamamını yerine getiren ilk ülke olan Türkiye sigarayla mücadeleyi Milli Mücadele olarak görüyor. Sağlık Bakanlığı sigarayla mücadelede her ne kadar öncü ülke konumunda olsa da mücadelenin devamlılık gerektirdiğinin altını çizerek, aynı kararlılıkla mücadele edecekleri mesajını veriyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayla mücadelede belirlediği MPOWER kriterleri ise şöyle;

M: Tütün kullanımı ve koruyucu uygulamaların izlenmesi
P: Toplumu tütün dumanından korunması
O: Sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edilmesi
W: Tütünün zararları konusunda insanların uyarılması
E: Tütün reklam, tanıtım ve sponsorluğunu yasaklamayı destekle.
R: Tütün vergilerini artır.