TUNCER ÖZTÜRK (DİŞ HEKİMİ)
18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı haftasıdır. Amaca uygun olarak konuyu ve sonuçlarını paylaşmak isterim. Ülkemizde, insanlarımızın %90’ında tedaviye muhtaç dişeti hastalığı, diş çürüğü ve diş eksiklikleri mevcuttur. 65 yaş üstü dişsizlik oranı % 67’dir. 0-11 yaş arası çocuklarda tedavi sayısı 6’dır. (kaynakça:TDB)
Bu sonuçların başlıca nedeni yetersiz ağız bakımı, yanlış beslenme ve diş hekimine zamanında gidilmemesidir.
Ağız bakımının başlıca basamağı dişlerin ağızda görüldüğü andan itibaren, önce anne-baba desteği ile sonrasında da dişin doğru fırçalaması ile olur. Günde 2 kere ve 2 dakikadan az olmamak koşulu ile sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yemeğinden sonra fırçalama yapılır.
Kullandığımız fırça yumuşak veya orta sert olmalıdır ve serçe parmağımızın uç boğumu kadar kıl demeti olmalıdır. Diş macunu az kullanılmalı, fırça kullanmadan önce ıslatılmamalıdır. Fırça, diş-dişeti birleşim hattına yerleştirilip, dairesel hareketler uygulanır. Dişlerin çiğneyici yüzeyleri ileri geri hareketlerle temizlenir. Dişlerin tüm yüzeyleri temizlenmelidir.
Dişleri çok sıkı temasta olan veya dişlerinde çapraşıklık bulunan bireyler diş ipi, protez kullanan bireyler ise özel bazı fırçalar veya aparatlar kullanabilirler.
Ağız sağlığı açısından beslenme denince, zararlı yiyeceklerden kısaca bahsetmeliyiz. Bunlar basit şekerler ve asitli yiyecekler ile içeceklerdir. Bu tür besinler kontrolsüz ve sık tüketilmemelidirler.
Ağız ve diş sağlığının son ayağı olan diş hekimi kontrolü 6 aylık periyotlarla olmalıdır, gerekli durumlarda tedaviler zamanında yapılabilir ve doğru bilgilendirmeler olabilir. Ayrıca bir çok sistemik hastalıkların erken donem ağız belirtileri olmaktadır. Bu kontrollerle bu tür sistemik hastalıklar da erken teşhis edilebilir.
Birçok diş hekimi hastalarına bu kapsamda yardımcı olmakta ve hem genel hem de ağız sağlığımız korunmaktadır.
SAGLIKLI GULUMSEMELER DİLEKLERİMLE...