Haberler

Uçan Manisalı Ruhi memleketinde anılacak

Yunusemre Belediyesi, olimpiyatlarda ve Avrupa Atletizm Şampiyonası’nda Türkiye’ye madalya kazandıran ilk Türk atlet olan ve 50 yıldan fazla bu unvanları elinde bulunduran Ruhi Sarıalp’i 15-16 Aralık tarihinde memleketi Manisa’da ilk kez anacak.

Abone Ol

Türk Atletizminde ilklere imza atan Ruhi Sarıalp, memleketi Manisa’da ilk kez anılacak. Yunusemre Belediyesi tarafından başarılı sporcunun 100. yaş etkinlikleri dolu dolu geçecek. Yunusemre Belediyesi’nin Ege Derneği ile birlikte düzenlediği etkinlikleri, Manisa Spor Akademisi’nin efsane hocalarından, milli atlet Nurullah Candan başkanlığında, beden eğitimi öğretmeni ve antrenörler Cemal Turan, Serhat Demir, Sait Taycı’dan oluşan komite organize etti.

SPORCULAR BU ETKİNLİKLERDE BULUŞACAK

Etkinlikler kapsamında, ilk olarak, Ruhi Sarıalp Anısı’na doğum günü olan 15 Aralık Pazar günü saat 13:30’da Atatürk Olimpik Spor Kompleksi Atletizm Pistinde Gençler Üç Adım Atlama Yarışması gerçekleştirilecek. Atletizm Antrenörleri Cemal Turan, Saadet İşçiler, Döndü Yeter, Bingül Laçin, Pınar Aday, Halil Çıkrıkçılar’ın çalıştırdığı genç atletler, Sarıalp’ın anısına ter dökecek. 16 Aralık Pazartesi günü saat 13:30’da da  Yunus Emre Millet Çarşısı Konferans Salonu’nda “Anma Toplantısı” gerçekleştirilecek. Ruhi Sarıalp’ten 20 yıl sonra 1968 Meksiko Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil eden milli atlet Nurullah Candan’ın yöneteceği toplantıda; Sarıalp’in 1948’deki 15.07.5’lik rekorunu 15.15 ile 1964’te kıran ve 16 metreyi geçen ilk Türk atlet olan, milli atlet Aşkın Tuna, Tuna’nın rekorunu,1997’de 16,05 ile kıran milli atlet Murat Ayaydın, 2023 Avrupa Salon Atletizm Şampiyonası'nda üç adım atlamada 14,31 metrelik derecesiyle Türkiye rekorunu da kırarak altın madalya kazanan Tuğba Danışmaz,  Danışmaz’ın da aralarında olduğu çok sayıda şampiyon sporcu yetiştiren atlet, Atletizm Milli Takım Antrenörü Cahit Yüksel, Manisa’nın yetiştirdiği öncü atlet ve dağcılardan, atletizmde iki yıldızlar, iki gençler Türkiye birinciliği ile 1965’te cirit atmada 55,06 m ile kırdığı yıldızlar ve 56,85 m ile gençler rekorlarının sahibi Gündüz Değirmencioğlu, Manisa’nın yetiştirdiği spor insanlarından, 1980’de küçük erkekler Türkiye Şampiyonu olarak başladığı kariyerini, 1982 dünya ikincisi, 1983 Balkan Cross Şampiyonası’nda Balkan Şampiyonu olarak sürdüren Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Antrenörlük Eğitimi Bölümü Hareket ve Antrenman Bilimleri Bölüm Başkanı Ali Güreş,  Manisa atletizmine emek veren, orta ve uzun mesafe koşusunda sayısız başarıya imza attıktan sonra, Manisa Spor Akademisi’ni bitirip beden eğitimi öğretmeni, antrenör olarak yüzlerce sporcu yetiştiren halen Manisa Spor Lisesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışmalarını sürdüren Cemal Turan katılacak.  

RUHİ SARIALP HAKKINDA;

Kuvayı Milliyeci bir ailenin çocuğu olarak 15 Aralık 1924’te Manisa’da dünyaya gelen Sarıalp’in babası Sorgu Hakimi Ali Rıza Bey ve ailesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarından itibaren Cumhuriyet Halk Partisi, Halkevleri, Yardımsevenler Derneği gibi kurum ve kuruluşlarda görevler üstlenmişlerdir. Sarıalp, Atatürk’ün Harbiye’den itibaren arkadaşı Ali Fuat Cebesoy’un kardeşi Albay Mehmed Ali Cebesoy’un kızı Ayşe Hanım ile, bir Kuvayı Milliyeci ile evlenecek, tek çocuğuna Defne adını verecek, biricik torunu ise Saruhan olacaktır. Babasından, ailesinden Kuvayı Milliye’yi, Milli Mücadele’yi dinleyerek, Cumhuriyet’in Manisa’da ve tüm ülkede kuruluşunu yaşayarak büyüyen Sarıalp, askerlikte karar kılar ve Konya Askeri Lisesi’nde eğitimine devam eder. Atletizme de burada başlar. Konya’da ve askeri liselerarası müsabakalarda başarılar kazanır. 2. Dünya Savaşı’nın şiddetlenmesiyle hava indirme tatbikatları hızlanır ve arkadaşlarından hayatlarını kaybedenler, yaralananlar olur. Bunun üzerine babası tek oğlunu Askeri Lise’den alıp İstanbul Haydarpaşa Lisesi’ne yazdırır. Askerliğe veda etmek zorunda kalan Sarıalp için atletizm artık milli bir görevdir. Görevini layığıyla yerine getirmek için çok çalışır ve hızla parlar. Beden eğitimi öğretmeninin teşviki ile Atatürk’ün takımı Fenerbahçe Spor Kulübü’ne katılır. Kuvayı Milliye ruhuyla atletizm hayatını sürdüren Sarıalp, ilerleyen yıllarda Ordu Milli Takımı adına katıldığı, 21-23 Eylül 1951 Roma ve 12-14 Eylül 1952 Kopenhag Ordular Arası Dünya Atletizm Şampiyonaları'nda iki altın madalya kazanacaktır.1945’te üç adım atlamada 14,77 metrelik derecesiyle Türkiye rekorunu kırar. Atletizm kariyerini başarıyla sürdürür ve birkaç yıl içinde uluslararası düzeye sıçrayıp 1948 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılır ve üç adım atlamada bronz madalya alarak olimpiyatlarda Türkiye'ye atletizmde ilk madalyayı kazandırır. Bu madalya, 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda Eşref Apak'ın çekiç atmada aldığı bronz madalyaya kadar tam 56 yıl boyunca Türkiye'nin olimpiyatlarda atletizmde kazandığı tek madalya olarak kalır. Aynı başarıyı Brüksel'de düzenlenen 1950 Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda da gösterir ve Türkiye'nin ilk Avrupa madalyasına da ismini yazdırır. Bu madalya, Süreyya Ayhan'ın 2002'de 1500 metrede aldığı altın madalyaya kadar 52 yıl boyunca Türkiye'nin Avrupa Atletizm Şampiyonası'nda kazandığı tek madalya olur. 1964 Tokyo Olimpiyatları meşalesinin taşınması İstanbul etabının son 600 metresini koşan Sarıalp, olimpiyat ateşini de yakar. Aynı günlerde, yeğeni Tanju Okan, Yugoslavya'da düzenlenen  Balkan Müzik Festivali’nde, pop müzikte uluslararası ilk şampiyonluğumuzu kazanan “Milli Orkestra”nın solistliğini yapmaktadır.