Manisa

Rekor kırıldı! Temmuz 2023 ‘en sıcak ay’ olarak kayıtlara geçti

Dünyanın birçok nokrasında Temmuz ayı mevsim normallerinin üzerinde geçti. 2023 yılının Temmuz ayı, en sıcak ay olan Temmuz 2019'u 1,5 derece geçerek rekor kırdı. Bilim insanları, Temmuz ayındaki sıcaklık değerlerinin en son 125 bin yıl önce yaşandığını ortaya koyarken, El Nino etkisinin 2024'ün başına kadar süreceğini saptadı.

Abone Ol

Copernicus İklim Değişikliği Servisinin aylık raporuna göre, Temmuz 2023, küresel olarak şimdiye kadar en yüksek sıcaklığın kaydedildiği ay oldu. Kuzey Yarımküre ve Türkiye'yi de kavuran Temmuz sıcaklarına ilişkin yeni araştırma bulguları endişe yarattı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ve Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nin yayınladığı son verilerde, Temmuz ayında ortaya çıkan değerlerin, 125 bin yıl sonra görülen en sıcak dönem olduğu vurgulandı. Bilim insanları ortaya çıkan tablonun ürkütücü olduğuna dikkat çekerken, hazırlanan son raporda ise, "Bu ay görülen sıcaklıklara en son yaklaşık 125 bin yıl önce, modern insanın atası 'homoerectus'un hala yeryüzünde dolaştığı Eemian döneminde ulaştığı anlamına geliyor. O dönemde deniz seviyesi muhtemelen bugünkünden yaklaşık 8 metre daha yüksekti ve su aygırları Britanya Adaları'na kadar kuzeyde yaşıyordu" denildi.

Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre Leipzig Üniversitesi’nden, Dr. Karsten Haustein tarafından yapılan analizler çerçevesinde hazırlanan Temmuz ayı sıcaklık raporunda, "6 Temmuz 2023 sadece en sıcak Temmuz ayı değil, aynı zamanda mutlak küresel ortalama sıcaklık açısından şimdiye kadarki en sıcak ay oldu" görüşlerine yer verildi. El Nino etkisinin 2024'ün başına kadar süreceği, bu tür rekorların temel nedeninin, sera gazı emisyonları olduğu da vurgulanan raporda, şu görüşler aktarıldı: "1850-1900 dönemine kıyasla 2010-2019 döneminde küresel yüzey sıcaklığındaki insan kaynaklı değişim 1.3 dereye ulaştı. 2019 yılında küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 79'u enerji, sanayi, ulaşım ve binalardan, yüzde 22'sinin ise tarım, ormancılık ve diğer arazi kullanımından kaynaklandı."

Geçen ay sıcaklık, "en sıcak ay"ın yaşandığı Temmuz 2019'u 1,5 santigrat derece aştı.

Kuzey yarımkürenin birçok bölgesinde sıcak hava dalgaları yaşandı, Antarktika'nın büyük bölümünde ortalamanın çok üzerinde sıcaklıklar ölçüldü.

Giderek artan küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları da geçen ay rekor seviyelere ulaştı.

Kuzey Denizi'nde sıcaklık ortalamanın 1,05 santigrat derece üzerindeyken, Grönland'ın güneyinde, Labrador Denizi'nde, Karayip havzasında ve Akdeniz boyunca deniz ısı dalgaları gelişti.

ANTARKTİKA ERİYOR

Antarktika deniz buzu da temmuz ayları içindeki en düşük seviyesinde ölçüldü ve ortalamanın yüzde 15 altında aylık değerle rekor kırdı.

Haziran 2023'te olduğu gibi, günlük Antarktika deniz buzu miktarı, ay boyunca yılın belirli zamanlarında önceden gözlemlenen değerlerin önemli ölçüde altında kaldı.

EMİSYON UYARISI

Raporda değerlendirmesine yer verilen Copernicus İklim Değişikliği Servisi Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, şunları kaydetti:

"Küresel hava ve okyanus yüzeyi sıcaklıklarının, temmuz ayında tüm zamanların rekorlarını kırdığına tanık olduk. Bu kayıtların hem insanlar hem de her zamankinden daha sık ve yoğun biçimde aşırı olaylara maruz kalan gezegen için korkunç sonuçları var. 2023, şu anda son yılların ortalamasının 0,43 santigrat derece üzerinde. Bugüne kadarki en sıcak üçüncü yıl. Temmuz ayındaki ortalama küresel sıcaklık, sanayileşme öncesi seviyelerin 1,5 santigrat derece üzerinde."

Burgess, bu durumun ana sebebi olan sera gazı emisyonlarının acilen azaltılması gerektiğini vurguladı.