Tüvtürk sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. Bir yandan muayene sırası diğer tarafta artan fiyatlar… Geçtiğimiz hafta sonu, Tüvtürk’ün uyguladığı fiyat politikası sosyal medya üzerinden yoğun bir şekilde eleştirildi. Özellikle “10 dakikalık muayene ücreti için fahiş fiyat uygulanıyor.”, “Para kazanmak bu kadar kolay mı?” gibi sözler yaygınca kullanıldı. 2005 yılında 552 Milyon 150 bin dolara özelleştirilen araç muayene istasyonlarının Tüvtürk tekelinde olması sebebiyle oluşan eksik rekabet ortamından vatandaşlar olumsuz etkilendiklerini dile getirdiler.

Yurtdışında Muayene Ücretleri Ne Kadar? Tüvtürk’ün fiyat politikası Türkiye’de yoğun tepkilere neden olurken yurt dışındaki ücretlendirmeleri araştırdık. Otomotiv sektöründe öncü olan ülkelerden Almanya’da araç muayene ücretleri egzoz muayene ücretleri dahil olmak üzere 100 ila 120 Euro arasında. Bir başka öncü Fransa’da ise fiyatlandırmada yakıt türü önemli bir etken. Benzinli araçlarda fiyatlar 50-75 Euro arasında iken dizel araçlarda 50-85 Euro arasında değişmekte. LPG’li araçların muayene ücretleri ise 100 Euro’yu geçmekte. Spor araç markalarıyla ünlü İtalya’da muayene ücretleri 45 Euro’dan başlıyor. ABD’de ise muayene her eyalette zorunlu değil. Fiyat politikaları ise eyaletler arasında değişiklik göstermekte. Ortalama fiyatları baz aldığımızda ücretler 20 Dolar seviyelerinden başlamakta.

2020 ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ NE KADAR?

Tüvtürk’ün resmi internet sitesi üzerinden ulaşılabilen ücretler ise şu şekilde; Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 462,56 TL Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 342,20 TL Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 174,64 TL

15 YILDA ARAÇ MUAYENE ÜCRETLERİ %456 ARTTI

Araç muayene istasyonlarının özelleştirildiği 2005 yılında otomobiller için 75 TL araç muayene ücretleri 2020 yılına gelindiğinde 342,20 TL oldu. Özelleştirmeden günümüze geçen 15 senede otomobil muayene ücreti %456 oranında artı gösterdi. Tüvtürk Kimin? Alman Tüv Süd Grubu ve Doğuş Grubu’nun bir ortak şirketidir. Technischer Überwachungs Verein kelimesi Türkçe’de teknik denetim grubu anlamındadır. Tüvtürk’teki Tüv buradan gelmektedir. 2005 yılında başlayan ortaklık günümüzde devam etmektedir.
 

Editör: TE Bilişim