Bu çağa kapitalizm çağı denmeli… Çünkü çağın bütün kontrolü onda. O dediğimiz başını ABD’nin çektiği, birkaç güçlü Avrupa ülkesi ve son yıllarda partiye Çin’in de dahil olmasıyla birlikte dünyayı paylaşan acımasız korkunç bir güç.

Özellikle geride bırakılmış ve gelişmeye çalışan ülkeler tam hedefinde kapitalizmin. Dünyanın neredeyse üçte ikisine tekabül eden bir nüfusu istedikleri gibi sömürüp kendi ülkelerini refah içinde yaşatmayı bugüne kadar çeşitli yöntemlerle başardılar.

Ama artık yöntemler de değişmeye başladı. Şimdi daha korkunç bir yere gidiyor işin sonu… Örneğin bundan 20-30 yıl önce ülkeleri çeşitli yöntemlere sömürüyorlardı. Ama belli ki bu yetmemiş, şimdi dijital platformlar üzerinden çocuklarımızın, gençlerimizin hatta biz yetişkinlerin cebindeki parayı da almanın yolunu bulmuş gözüküyorlar.   

Dijital kumar sitelerine özellikle gençleri hatta 18 yaş atında milyonlarca çocuğu Facebook, İnstagram ve Tiktok gibi sosyal medya siteleri üzerinden kumar sitelerine yönlendiriyorlar.

E bizimkiler de uyanık ya parayı katlayacaklar ya eline tuzu alan koşuyor hıyar yemeye.

İş çok tehlikeli bir yere gidiyor!  

Sadece kendi çevremden birkaç örnek vereyim.

İnşaat işçiliği yapan bir gençle tanıştım. Laf arasında 350 Bin TL parayı kumar sitesine kaptırdığını söyledi. İşin kötü yanı başlangıçta oynadığı 150 bin TL’yi kaybedince bu kez parayı kurtarmanın peşine düşmüş. Çevresindeki insanlardan, ailesinden borç almış. Tabi o paralar da gitmiş. Daha 23-24 yaşında. Psikolojik açıdan çökmüş. Ve her türlü suçu işleyebilir. Çünkü kaybettiği para 350 bin TL. yeniden kazanabilmesi için birkaç yıl düzenli çalışması gerekiyor.

Ne acı… Halbuki 150 bini yatırıp 300 kazanacaktı. Ama kazanan kasa olunca 350 bin buhar oldu. Şimdi kara kara borçlarını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.

Aynı günlerde bir başka vahim örnekle daha karşılaştım. Gece gündüz çalışan bir baba oğlunu anlattı. Eve haciz yazısının gelmesiyle fark ediyor durumu.  O da aynı yaşlarda. Fabrikalarda kısa süreli çalışmış. Derken kredi çekmiş. Ödeyemeyince banka yazıyı adrese göndermiş. Tabi evini zor geçindiren baba şokta. Adamcağız gelen miktarı nasıl öderim diye düşünürken aslında farklı borçların da olduğu oraya çıkıyor. Yani bankanın gönderdiği rakamın 3 katı bir mebla. Ve bu paralar da kumar sitelerinde kaybolup gitmiş.

Bizim Z kuşağı gencimiz engin öngörüsüyle hemen zengin olmanın yolunu bulmuş! Derken kendisini de batırmış ailesini de…

Durumun ciddiyetinin pek farkında değiliz.

Bitcoin, altcoin vs derken asıl tehlikeli olan bir icada katırmış durumdayız çocuklarımızı.  

Kumar karşı konamaz bir bağımlılık, bir hastalık. Çok ocaklar söndü ama bu kez durum çok çok vahim. Çünkü elinde cep telefonu, biraz da interneti olan her çocuk, her gencin hatta her erişkinin bu tuzağa düşme ihtimali an meselesi.

O yüzden çok sayıda kişiyi bu sitelerde kumar oynarken görüyoruz. Kimisi küçük harçlıklarla kimisi daha büyük paralarla bir yazılımla her şeyi ayarlanmış sitelerde daha fazla para kazanma hayali kuruyorlar.   

Peki bu böyle devam ederse, yani önlem alınamazsa, bir şekilde engellenmezse bu işin sonu nereye varır?  

Bu işin sonu ölüm…

Çünkü başka çare kalmıyor.

Bu hemen zengin olayım hedefi, bu hemen İphone telefonum olsun, lüks arabam olsun, merakı var ya… Başımıza ne geliyorsa bundan geliyor.

Yahu sevgili gençler, sevgili zengin olma hayaliyle olmadık yollar deneyen kardeşlerim. İnanın 5-6 yıldır Çin malı bir telefon kullanıyorum. Gazeteciyim. İşim gereği fotoğraf, görüntü, canlı yayınlar.  Ya vallahi yetiyor artıyor bile.

Bir yerim de eksilmedi İphone’um olmadığı için.

Lafı getireceğim yer şurası; Kapitalist düzen sürekli bizi ihtiyacımız olmadığı halde yeni şeyler almaya itiyor. Zorluyor hatta almadığında ayıplatıyor.

Oysa gerçekte ihtiyacımız olmayan ne alıyorsak israf. Sadece onları daha daha daha zengin etmekten başka bir şey yapmıyoruz. Bu düzenin en masumane yanı… Ciddi paralar kaybettikten sonra geri dönüşü olmayan bir yola giren insanları düşünün. İntiharların yüzde 90’nı bitcoin, kumar siteleri vs platformlarda kaybedilen paralar nedeniyle yaşanıyor. Bu işin sonu ölüme kadar gidiyor. Hatta cinnet getiren insanların gerçekleştirdiği aile katliamları sizce neden olabilir?

Çaresizlik akıl melekelerini yok ediyor. Bir insan nasıl 3-5 yaşındaki çocuğuna kıyabilir, eşini sonra da kendisini nasıl öldürebilir? Normal olan kim yapar bunu?

Normal değil.

Çocuklarımıza dikkat edelim. Verdiğimiz harçlıklar nereye gidiyor, kontrolünü yapalım. Eğer kumar bağımlılığı bir başlarsa bu eninde sonunda size ve ailenize sirayet eden bir sona doğru gider.  

Diğer tarafta devletin bu gidişata bir şekilde ve daha etkin müdahil olması şart. Nasıl yasaklanır, nasıl engellenir bu siteler bilmiyorum. Bu gençler nasıl bu tuzağın içinden, bu ateş çemberinden çekilip alınır, onu da bilmiyorum. Ama bir şekilde bunu başarmamız lazım. Aksi halde çalışmaktan aciz, kısa yoldan zengin olayım derken kısa yoldan para kaybeden, emek nedir bilmeyen, mesleksiz, elindeki cep telefonunu kullanmaktan başka bir halta yaramayan, kumarı bağımlısı, ar duygusundan yoksun bir toplulukla baş başa kalabiliriz.
Allah muhafaza!