İnternet dolandırıcılığı, insanları kandırarak çıkar elde etmek amacıyla işlenen yeni nesil suçlardan biri. Sahte internet sitelerinde, sahte sosyal medya hesapları aracılığıyla, kötü niyetli yazılımlar ve elektronik posta yoluyla, sohbet odaları ya da forumlarda maruz kalınabilecek tehdide karşı dikkatli olmak gerekiyor.
Yemleme, tık tuzağı, daha büyük kazanç için para transferi, arkadaş bulma ve yardımlaşma, iş, yatırım ve hediye fırsatı gibi yöntemlerle sık sık rastlanan dolandırıcılık girişimlerine şimdi de "evlilik kredisi" dolandırıcılığı eklendi.
BU SİTEYE GİRİŞ YAPAN YANDI
Manisa’da A.G. isimli genç, evlilik kredisi çekmek isterken kredi.hizmetim150.com adresli siteye giriş yapınca 5 bin lirasını kaptırdı. E-Devlet’i taklit eden sitede dosya masrafı adı altında kullanıcının kredi kartı bilgileri alınıyor ya da iban yoluyla para göndermesi sağlanıyor. Böylece daha kredi çekmeden mevcut parasından da olan vatandaşın evlilik hayali hüsranla sonuçlandı.
BAKANLIK UYARMIŞTI
Evlenecek çiftlere faizsiz kredi imkanı sunacak Aile ve Gençlik Bankası projesini fırsat bilen internet dolandırıcıları, sahte internet siteleri aracılığıyla Aile ve Gençlik Bankası adı altında evlilik kredisi vaat etti.
Sanal dolandırıcılık girişimi üzerine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bir uyarıda bulundu. Bakanlık, Aile ve Gençlik Bankası adı altında evlilik kredisi vadeden, kaynağı belli olmayan ve doğruluğu teyit edilmeyen sahte internet sayfalarına itibar edilmemesini istedi. Açıklamada bazı art niyetli kişilerin Aile ve Gençlik Bankası adı altında evlilik kredisi vaadiyle sahte internet sayfaları üzerinden yönlendirme yaparak para topladığına dikkat çekildi.
RESMİ KAYNAKLARA İTİBAR EDİN
Açıklamada "Vatandaşlarımızın, Bakanlığımızın ve yetkili diğer resmi kurumların internet sayfaları dışındaki kaynağı belli olmayan ve doğruluğu teyit edilmeyen sahte internet sayfalarına itibar etmemeleri önem arz etmektedir. Vatandaşlarımızı dolandırmayı amaçlayan sahte internet sayfalarının ilgilileri hakkında suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyunun bilgisine sunarız." denildi.
İnternet dolandırıcıları, genellikle sürekli biçim değiştiren, gündemi takip eden, yeni veya bilinmeyen yöntemlerle aldatmaya çalışır. İnternet dolandırıcılığından korunmak için; internette bilinçli, şüpheci ve sorgulayıcı kullanıcı olmak, kişisel bilgi güvenliğine özen göstermek, resmi ve güvenilir kaynaklara itibar etmek önemlidir.
Sahte internet siteleri aracılığıyla “Aile ve Gençlik Bankası” adı altında, vatandaşlarımıza "evlilik kredisi" verileceği vaadiyle dolandırıcılık girişimleri tespit edilmiştir.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, resmî sosyal medya hesabı aracılığıyla sahte internet siteleri hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştır.
Bakanlık ve yetkili resmî kurumların internet sayfaları dışındaki sahte linklerle açılan sayfalara itibar etmeyiniz.