Manisa Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Sarıgöl, Gölmarmara, Köprübaşı, Kula, Salihli, Alaşehir, Ahmetli, Şehzadeler, Saruhanlı ve Akhisar İlçelerinde ve 16 mahalle  sınırları içinde kalan toplam 450 bin dönüm arazideki 14 adet jeotermal kaynak ve 2 adet doğal mineralli su arama işletme ruhsat sahası için Manisa Defterdarlığı’nda ihale yapıldığı idfi edildi. 

Manisa Defterdarlığı’nda gerçekleştirilecek yeni JES ihaleleri öncesinde Manisa il genelindeki çevre dernekleri, çevreci vatandaşlar ve CHP eylem yaparak valiliğe çağrıda bulundu. 

“Jeotermal Kirliliğine Hayır’ yazılı pankart eşliğinde Manisa ili ve ilçeleri çevre platformu tarafından gerçekleştirilen eyleme CHP Manisa Milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, CHP Manisa İl Başkanı Ferdi Zeyrek ve CHP’li Turgutlu Belediye Başkanı Çetin Akın, CHP’li ilçe başkanları ve yöneticiler katılarak destek verdi. 

“JES FELAKETE YOL AÇAN KAYNAK HALİNE GELDİLER”
Eylemi gerçekleştiren platform adına açıklamada bulunan Akhisar Çevre Derneği Başkanı Erdan Boşnak, Türkiye’de JES’lerin yenilenebilir bir enerji kaynağı olmaktan çıkıp felakete yol açan kaynaklar haline geldiğini dile getirdi. 
Dernek başkanı Boşnak yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “JES’ler ülkemizde artık bir zenginlik kaynağı değil bir çevre felaketinin adı oldu. Geçtiğimiz Mart sonunda JES’ler için bir ihale yapılmıştı o zamanda sesimizi yükselttik. Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Manisa Gediz Ovası’nda toplam yaklaşık 450 bin dönüm arazide 16 farklı alanda Sarıgöl, Gölmarmara, Köprübaşı, Kula, Salihli, Alaşehir, Ahmetli, Şehzadeler, Saruhanlı ve Akhisar ilçelerinde jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsat tahsisi ihalesi açılacaktır. Bu ilçelerimizde 172 adet jeotermal kuyusu açılmış ve potansiyeli yaklaşık 3 bin kuyudur. Manisa genelinde 17 adet JES işletmede olup, bulunduğu bölgelerdeki tarımsal arazilere, yer altına zarar vermeye devam etmektedir. JES’lerin kamusal hizmet anlayışı içinde merkezi ve bütüncül bir planlama ile değerlendirilmesi özel bir önem taşımaktadır. Yeni JES’ler ile bölgede bulunan mahallerin tarım alanları, ormanları ve yaban hayatını olumsuz etkileyecektir. Bu toprakların gelecek nesillere aktarılması için korunması gerekirken JES’ler ile bu topraklarımızı yok ediyoruz. Sağlıklı bir çevrede yaşamak, tarım anlarını korumak, yeraltı sularımızı temiz tutmak ve bunu gelecek kuşaklara aktarmak isteyen bizler yeni JES ihalelerinin iptalini istiyoruz.”

“JES’LERE KARŞI MÜCADELEMEZİ SÜRDÜRECEĞİZ”
CHP Manisa İl Başkanı Ferdi Zeyrek eylemde yaptığı konuşmada, JES’lerin tarım arazilerine, yeraltı sularına ve havaya verdiği zararın önüne geçmek amacıyla mücadeleye devam edeceklerini vurguladı. 

CHP İl Başkanı Zeyrek yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “Manisa valiliği tarafından defterdarlıkta yapılan yeni JES ihaleleri ile yine bir çevre katliamına onay verilmektedir. Bu topraklar hepimizin boynumuz borcu ve yarınlara emanetimizdir. İlimizde daha önceki açılan JES kuyularında şunları gördük. Salihli ilçemizde patlayan JES kuyusunun çevresinde hala ot bile bitmemektedir. Bu topraklar her türlü besinin ve meyvenin yetiştiği topraklar. Yarınlarımıza aktaracağımız topraklar. Ama her zaman temiz enerji olarak anlatılan JES’ler maalesef ülkemizde toprağı, havayı kirleten, insanlarımızın sağlığına zarar veren bir hal almaktadır. Yeni JES ile ihaleleri ile şuanda ilimizde 50 tane köyümüz tehdit altındadır. Bunlara izin vermeyeceğiz. Eylemlerimize devam edeceğiz. Geçmişte olduğu şimdide ve gelecekte JES’Le karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.” 


“JES’LER KONUSUNDA CİDDİ BİR BOŞLUK VAR”
Eylemde konuşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ise JES’Ler konusunda Türkiye’de ciddi anlamda bir hukuki ve mevzuat boşluğu olduğunu ifade ederek şu ifadelere yer verdi: “Ne yazık ki bugüne kadar bölgemizde yaşadıklarımız bizim JES konusunda çok dikkatli olmamız gerektiğini göstermektedir. Yaşadığımız acı tecrübeler bize gösteriyor ki JES’ler ilk olarak tarımda kullanılan yeraltı sularını kirletmektedir. Bu sebepte kapanan JES’ler var. JES’lerin havaya salmış olduğu sülfür gazı insan sağlığını da zarar vermektedir. Esasında JES temiz enerji olarak nitelendirilmektedir. Ancak Türkiye’deki uygulamaları ne yazık ki bunun tam tersi şeklinde. Bu konuda Türkiye’de çok ciddi bir hukuki boşluk bulunmakta. Mevzuatta çok ciddi anlamda boşluk bulunmakta. Kümülatif etki değerlendirme ne yazık ki yapılmamakta. Çevresel etki değerlendirme dahi ne yazık ki gerçek anlamda yapılmamaktadır. Herhangi bir şekilde bunları denetleyecek bir kurum yok. Mevcut kurumlarda ise bunu denetleyebilecek teknik bir personel yok. Yani bunları üst üste koyduğumuz zaman dünyada temiz enerji olarak bilenen JES ülkemizde ne yazık ki havayı, suyu, toprağı ve insan sağlığını olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle yeni JES’ler konusunda tavrımız nettir. JES’leri ilimizde istemiyoruz. Bu konuda JES’lere karşı ciddi mücadeleler yürütüldü ve bundan sonrada yürütülmeye devam edecek.”

“SÖYLEDİKLERİMİZ DİKKAKE ALINMAZSA BÜYÜK BİR EYLEM YAPACAĞIZ”
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen ise eylemde yaptığı konuşmada, 2017 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Su Yapı ve Yönetimi Genel Müdürlüğü aracılığıyla JES konusunda Manisa Valiliği’ne gönderdiği yazıyı tekrar gündeme taşıdı. 

Elinde Manisa Valiliği’ne gönderilen yazıyı gösteren CHP’li Başevirgen şöyle konuştu: “JES’ler Manisa için büyük bir tehlike. Bu tehlikeye karşı yıllardır mücadelemizi sürdürüyoruz. JES’lere geçtiğimiz dönemlerde karşı çıktık ve direndik ve mücadelemizde başarılı olduk. Geçtiğimiz günlerde yeni yapılacak ihaleleri TBMM’nin gündemine getirdik. Yaklaşık 10 ilçemizi ve 40’a yakın kırsal mahallemizi ve 450 bin dekar alanımızı etkileyecek JES’le karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Geçmişte bunun için direnişlerimizi yaptık ve birçok ilçemize JES’leri sokmadık. Bundan sonraki süreçte de girmesine izin vermeyeceğiz. Su Yapı ve Yönetimi Genel müdürlüğü tarafından 2017’in Ağustos ayında Manisa valiliği’ne gönderdiği bir yazı var. Bunu birkaç gün önce meclis kürsüsünden dile getirdim. Bu yazıda genel müdürlük Manisa Valiliği’ne şunu söylüyor; Sudaki arsenik oranının yüksek olması ve JES’lerde kullanılan su yoğunluğundan dolayı JES’lere yeni sahalarda ruhsat verilmemesi gerektiğini ifade ediyor. Dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı devletin kurum olan Manisa Valiliği’ne bu yazıyı gönderiyor. Buradan Manisa Valiliği’ne ve yeni yönetime gelen Manisa Valisi’ne sesleniyoruz. Bu yazıyı sayın valimiz dikkate alsın. Yeni JES’lere izin vermesin. Eğer bu söylediklerimizi dikkate almazsa önümüzdeki günlerde daha büyük bir eylemi Manisa Valiliği önünde gerçekleştireceğiz.”

Konuşmaların ardından eyleme katılan çevreciler, “Havama, Suyuma, Toprağıma dokunma’ sloganları atarak yeni JES ihalelerini protesto etti.

Manisa'da yükümlülerin çektiği fotoğraflara beğeni yağdı Manisa'da yükümlülerin çektiği fotoğraflara beğeni yağdı