Haber: Ahmet ÜNSAL
Depremin büyük hasar verdiği ve yerle bir ettiği Hatay’da depremzedelerin yaraları sarılıyor.
Omirilik felçli olarak dünyaya gelen 28 yaşındaki Manisalı Paralimpik yüzücü Mehmet İleru, tüm zorluklara meydan okuyarak eğitimini başarılı şekilde tamamladı, Adalet Bakanlığı bünyesinde işe başladı. Bugüne kadar birçok STK‘da görev alan engelli Mehmet İleru, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin hemen ardından Manisa’da kurulan deprem bölgesine ulaştırmak üzere Manisa Afad Koordinasyon merkezlerine gelerek buradaki paketleme çalışmalarına katkı sağladı. İleru, deprem bölgesinde gönüllü görev yapmak için Manisa Adliyesindeki çalıştığı müdürlüğe dilekçe ile başvurarak yıllık izne ayrıldı. Bulduğu ilk araçla depremde en çok hasarın yaşandığı, canların yok olduğu Hatay bölgesine gitti.
Manisa’da Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) Gönüllüsü olan Mehmet İleru, Hatay’da depremzedelerin yaralarını sarmaya devam ediyor. Kimi zaman rehber, kimi zaman destekçi, kimi zaman dert dinleyen moral dağıtan pedagog gibi görev yapıyor.
YAŞAMI MÜCADELELERLE DOLU BUGÜNE KADAR 18 AMELİYAT GEÇİRDİ
Çocuk yaşta omurilik felci geçirmesi Mehmet İleru’nun hayatını derinden etkiledi. Belinden ve ayaklarından tam 18 ameliyat geçirdi. Ancak ihtiyacı olanların yardımına koşmak için hiçbir zaman tereddüt etmedi. Depremi öğrenir öğrenmez Manisa’dan kalkıp soluğu Hatay’da aldı. Toplum Gönüllüleri Vakfı gönüllüleri ile birlikte Hatay’da yardımda bulunuyor, destek oluyor. İleru, değneklerine aldırmadan depremin açtığı yaralara merhem olmak için çalışıyor.
“BEN SADECE 1200 GÖNÜLÜDEN BİRİYİM”
Yüzlerce gönüllü ile birlikte deprem bölgesinde bulunduklarını kaydeden İleru,
“Depremin ilk anından itibaren buraya gelen 1200 gönüllüden biriyim. Burada depremzedelere yardımcı olmak için gece gündüz çalışıyoruz. Koordinasyonu kolaylaştırmak için mücadele ediyoruz. 10 gündür buradayız. Antakyalı depremzedelerimizin yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Afet Platformu olarak İhtiyaç Haritası, Toplum Gönüllüleri Vakfı, Türk Eğitim Vakfı, Nef Vakfı’yla beraber 15’e yakın sivil toplum kuruluşuyla buradayız.Depremin etkilediği bütün illerde Afet Platformu’nun depoları var. Buralarda da gönüllüler aktif bir şekilde sahada çalışıyor” dedi.
“YARDIMIN KÜÇÜĞÜ BÜYÜĞÜ YOK ÖNEMLİ OLAN YARALARIN BİRAN ÖNCE SARILMASIDIR”
Manisa Su Sporları Kulübünün yüzücü sporcusu olan Mehmet İleru, Engeline rağmen buraya gönüllü olarak geldiğini dile getirerek;
“Kimi burada yazılımla alakalı yardımcı oluyor, kimi arabasıyla yardımcı oluyor. Kimi bedenen kimi de zihnen yardımcı oluyor.Yardımın küçüğü büyüğü yok önemli olan yaraların biran önce sarılmasıdır.Ben açıkçası burada zihnen yardımcı oluyorum arkadaşlarıma. Bedenen kendim yettiğim kadar oluyorum” dedi.
Çay dağıtarak yorgunluğunu giderdiğini söyleyen İleru, “Zorlanıyorum. Ama normalde tekerlikli sandalyeyi maraton koşarken kullanıyordum. Burada revirde geçici olarak yorulduğumda oturarak buradaki arkadaşlara çay dağıtıyorum. depremzedeler sıcak çay vererek onların boğazlarını ısıtıyor olmak bile güzel bir duygu. Yorgunluğumu o şekilde atıyorum. Çalışılırken toz oluyor o tozu atmak için su atıyorum oturuyorum tekerlekli sandalye ile” diye konuştu.
“DEPREMZEDELERİN VERİLERİNİ TUTABİLMEKTE BENİM İÇİN SEVİNDİRİCİ”
Mehmet İleru ihtiyaç listesi hazırlamanın yanı sıra depremzedelere de gönüllülere destek oluyor. İleru,
“Ağır kolileri kaldırıp indiremiyorum ama gönülle veri tabanı işleme, çadır kente giriş kartlarını ya da burada gönüllülere depremzedelere yemek, çay, çorbanın dağıtılması yani oturarak yapabileceğim işler var” dedi. Engelli Mehmet, elinden geldikçe afetzedelere yardımını sürdürmek istiyor.Ayrıca Manisa’da görev yaptığı Cumhuriyet Başsavcılığının izin verdiği sürece deprem bölgesinde gönüllü olarak görevini sürdürmek istediğini belirtti…