Türkiye Cumuhuriyet Merkez Bankası (TCMB)  yıl sonu enflasyon tahmini değişmedi.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan 2024'ün 3. enflasyon raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Karahan 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini belirtti.

Asgari ücret sonrası Erdoğan'dan ilk açıklama! Asgari ücret sonrası Erdoğan'dan ilk açıklama!

TCMB bu yıl sonu için tahminini yüzde 38 olarak korumuş oldu.

Enflasyon eklentisi 2025 yılı için yüzde 14, 2026 yılı için ise yüzde 9 olarak korundu.

Karahan, "Para politikasındaki sıkılığı korumayı sürdüreceğiz" dedi.

Karahan, enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirterek, "Veri akışıyla bizim öngörülerimizi kıyasladığımızda geçen dönemden bu yana tahminleri değiştirmek için bir neden göremedik" dedi.

Yıl sonu enflasyon hedefine ilişkin soru üzerine Karahan, aylık enflasyonun önce yüzde 2,5, son çeyrekte de yüzde 1,5'in altına inmesini beklediklerini söyledi.

Bu konuda her zaman her şeyi yapmaya hazır olduklarını dile getiren Karahan, "Aksiyonla da gösterdiğimizi düşünüyorum. Son dönemde yabancı para olan kredilere limiti yüzde 2'den yüzde 1,5'e indirdik. Enflasyon hedefi için ne gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu kararlılığımızı da metinde vurguladık" diye konuştu.

Karahan, talep tarafında dengelemenin net şekilde ortaya çıktığını vurgulayarak, cari dengede de iyileşmenin devam ettiğine dikkati çekti.

İthalattaki düşüşün de devam ettiğini anlatan Karahan, şu ifadeleri kullandı:

"Tahminlere noktasal olarak yaklaşmak çok sağlıklı olmayabiliyor. Çünkü yüzde 75 civarında enflasyondan geliyoruz ve 40'ın altına gideceğimizi öngörüyoruz. Tam olarak tahmin hedefi koymak kadar kolay değil. Alt-üst sınırlar çerçevesinde bakmakta fayda var. Yukarı yönler olduğu malum. Bunu zaten PPK metinlerimizde her seferinde vurguluyoruz ama aşağı yönlü riskler de bir miktar mevcut. Haziran ayındaki enflasyon gerçekleşmesi hem piyasanın hem bizim tahminimizin altındaydı. Bu sene bizim öngördüğümüz petrol fiyatlarının altında seyrediyor. Veri akışıyla bizim öngörülerimizi kıyasladığımızda geçen dönemden bu yana tahminleri değiştirmek için bir neden göremedik."

"PİYASA KATILIMCILARI TAHMİN BANDIMIZA YAKLAŞIYOR"

"Sektörel enflasyon beklentileri raporundaki katılımcıların beklentilerindeki makasın geniş olduğunun" belirtilmesi üzerine Karahan, şu değerlendirmede bulundu:

"Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığımızla uyumlu olması, dezenflasyonu destekler nitelikte olması politika duruşumuz açısından kritik önemde. Dezenflasyon sürecinde 3 unsurdan bahsediyoruz. Reel değerlenme, talepte dengelenme ve beklentilerin çıpalanması. Şimdi ilk ikisinden bir süredir dezenflasyona katkı alıyoruz. Bu, verilerde çok net gözüküyor. Enflasyon beklentileri de olumlu seyrediyor ama sektörler arası farklılık gösteriyor. Piyasa katılımcıları bir süredir bizim tahmin bandımıza gittikçe yaklaşıyor. Hane halkı beklentileri ve sektörel enflasyon beklentileri seviyenin oldukça üstünde. Enflasyonun uzun bir süre tek hanede seyrettiği döneme baktığımızda dahi yani yatay seyrettiği ve düşük olduğu döneme baktığımızda dahi hane halkı beklentileri o seviyelerin oldukça üstünde. Dolayısıyla burada seviyeden ziyade beklentilerdeki seyre bakmak lazım."

"ENFLASYONUN DÜŞMESİYLE FİYATLAMA DAVRANIŞLARI DÜZELMEYE BAŞLADI"

Karahan, beklentileri neyin şekillendirdiğine ilişkin de konuşarak, enflasyon düştükçe beklentilerin de düşeceğini söyledi.

Hane halkı tarafında özellikle akaryakıt ve gıdanın öne çıktığını dile getiren Karahan, "Bunların enflasyonu düşerse hane halkı beklentisine katkı verecek. Enflasyonun düşmesiyle fiyatlama davranışları bir miktar düzelmeye başladı. Bununla birlikte bu beklentilerde de bir toparlanmanın olacağını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde enflasyonun da düşmesiyle, güvenin artmasıyla beklentilerin daha olumlu seyredeceğini ve dezenflasyon sürecine daha net bir katkı vermeye başlayacağını değerlendiriyoruz" dedi.

"TÜİK'İN İNANDIRICILIĞI ÖNEMLİ"

Fatih Karahan, son dönemde açıklanan enflasyon verileriyle tepkilerin odağında olan TÜİK'e ilişkin soru sorulması üzerine şu cevabı verdi:

"Son dönemde artan bir tartışma var. Bu da enflasyonun düştüğü döneme denk geldi. TÜİK'in inandırıcılığı önemli. Baktığımızda metadolojiye uluslararası metadolojiye uygun veri açıklıyor. Eurostat'ın normlarına göre hareket ediyor. Bu işin bir boyutu. İkinci boyutu bizim ay içinde fiyat gelişmelerini anlamak için belli çalışmalarımız var. Bir miktar fiyat topluyoruz çok daha küçük ölçekte de olsa. Ay içi diğer gelişmeleri de kullanarak bir tahminde bulunuyoruz. Son dönemde baktığımızda TÜİK gerçekleşmeleriyle bizim ay içi tahminlerimize baktığımızda ciddi bir fark görmüyoruz. Ortalamada oldukça yakın. Hatta bazı aylarda ciddi yukarı yönlü sürprizler olduğunu da söyleyebilirim."