Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' açıklaması: Türkiye'de vaka var mı? Sağlık Bakanlığı'ndan 'maymun çiçeği' açıklaması: Türkiye'de vaka var mı?

Çin'deki sağlık uzmanları, sigara içmemenin, daha fazla egzersiz yapmanın ve çeşitli beslenmenin bir yüzyıla kadar yaşamak için en önemli faktörler olduğunu buldu.

Yaşayan en yaşlı kişi ise 117 yaşındaki İspanyol Maria Branyas'tır. Sabah gazetesinin haberine göre, dünyanın en yaşlı erkeği, 26 Ağustos'ta 112. yaş gününü kutlayacak olan Britanyalı John Tinniswood'dur. Daha önce uzun yaşamını her cuma günü yediği balık yemeğine bağlamıştı.

Şangay'daki Fudan Üniversitesi'nden araştırmacılar, bulgularının çok ileri yaşlarda bile sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamanın önemini gösterdiğini söylüyor ve sağlıklı yaşama geçmek için hiçbir zaman geç olmadığının altını çiziyor.

Araştırmacılar, 80 yaş ve üzeri 5.222 kişiyle ilgili ayrıntılı verileri inceledi. Bunlardan 1.454'ü 100 yaşına ulaşmıştı.
Her kişiye günlük yaşam tarzı alışkanlıklarının yanı sıra beslenme çeşitliliği ve vücut kitle indeksine (BMI) dayalı olarak 0'dan 10'a kadar bir 'sağlıklı yaşam tarzı puanı' (HLS) verildi.
Bir kişinin BMI'si, kilogram cinsinden ağırlığının metre cinsinden boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanabilir. Birinin aşırı kilolu veya zayıf olup olmadığına dair kaba bir tahmin verebilir.

Jama Network Open dergisinde yayınlanan çalışma, daha yüksek HLS'ye sahip olanların 100'e ulaşma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu buldu.
Hiç sigara içmemiş, her zaman düzenli egzersiz yapan ve dengeli beslenmeyi sürdüren insanlar en iyi puanlara sahipti.

Editör: Murat Yalçın