112 acil çağrı merkezinde, özel hastanelerdeki bazı doktorlar be hemşirelerle anlaşıp bir suç ağı oluşturan yenidoğan çetesinin bebekleri haksız kazanç sağlamak için yoğun bakımda beklettikleri ortaya çıktı.

İstanbul, Tekirdağ ve Çorlu'daki hastanelerde bakımsızlıktan, yeterli hekim desteğini alamamaktan 10 bebek hayatını kaybetti.

Bu ölümlerden sorumlu tutulan zanlıların telefon görüşmelerinde; ciğer filmleri, kan değerleri analizi ve tedavi yöntemi ile ilgili sayısız hatalı işlemden söz ediliyor.

Ölümler ise hiçe sayılıyor.

Bir bebekle ilgili ise diyaframda gelişimsel bir bozukluk olmadığından tedavi ile düzelebilecek bir akciğer sıkıntısından bahsedildiği ancak o tedavinin uygulanmadığı ortaya çıktı.

Bakan Kurum, Malatya'daki depremin bilançosunu açıkladı Bakan Kurum, Malatya'daki depremin bilançosunu açıkladı

"ÇOCUK DEFNEDİLDİ"
Çete üyeleri bir doğum uzmanı aileye bilgi verince ise korkuya kapılıyor. Soruşturmadan korkan zanlıların "Panik yapmayın" talimatı verdiği iddianamede yer alırken zanlılardan İlker Gönen'in "Dursun Abi bir göbek açamamış açamamış mahvetmiş. Mahvettikten sonra hemşireye vermiş. Aile Suriyeli, herhangi bir şeyleri yok. Adli tıp süreci başlatmadılar. Çocuk defnedildi." dediği de ortaya çıktı.
Başka bir zanlı Fırat Sarı ise "Ben sana gerçeği söyleyeyim, o çocuk  pnömotoraks. O çocuk diyafram hernisi değil. O çocuğa tüp takılsa yaşardı. Bir olay patlayacaktı ben biliyorum." dediği belirtildi.

İDDİANAME
47 şüphelinin yer aldığı iddianamede 19 hastane ve sağlık şirketi malen sorumlu gösteriliyor. Zanlılardan Gıyasettin Mert Özdemir hakkında 589 yıl, Fırat Sarı ve İlker Gönen hakkında ise 582 yıla kadar hapsi cezasi isteniyor.
BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Sağlık Bakanlığı ise konuya ilişkin açıklama yaparak "Söz konusu hastanelerin faaliyetleri hakkında başlatılan inceleme sonucu hukuki yaptırım süreçleri devreye alınmıştır." ifadelerini kulandı.
Yargıya intikal etmiş soruşturmanın takipçisi olacaklarının bildirildiği açıklamada Mayıs 2023 tarihinde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ve Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülen bir operasyonla tespit edildiği ve cezai işlemler yapılıp konunun adli makamlara iletildiği aktarıldı.
22 TUTUKLAMA
Adalet Bakanı Yılma Tunç, sosyal medya hesabından soruşturmaya yönelik açıklama yaptı.
Yenidoğan bakım ünitelerinin kiralanarak insani ve uygun olmayan koşullar nedeniyle bebek ölümlerinin meydana geldiğine yönelik CİMER'e yapılan başvurular ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 21 Mayıs 2023'te soruşturma başlatıldığını dile getiren Tunç, "Bu kapsamda bugüne kadar gözaltına alınan 47 şüpheliden 22’si tutuklanmıştır." dedi.
47 şüpheli hakkında 16 Ekim 2024 tarihijnde iddianame hazırlandığını açıklayan Tunç, "22’si tutuklu bulunan bu şüphelilerle ilgili yargılama süreci devam etmektedir." ifadelerini kaydetti.
Yenidoğan çetesinin soruşturmayı yürüten savcının makamında tehdit edilmesine yönelik de soruşturma başlatılduğını dile getiren Tunç, "Gözaltına alınan 8 şüphelinin 5’i tutuklanmış ve 3’ü hakkında adli kontrol kararı verilmiştir." açıklamasında bulundu.
Tunç, soruşturmanın çok yönlü ve titizlilikle devam ettiğini kaydeti.
HASTANELER ALAKALARI OLMADIĞINI SAVUNDU
İSTANBUL ŞAFAK VE AVRUPA ŞAFAK HASTANESİ
İstanbul Şafak ve Avrupa Şafak Hastaneleri’nden kamuoyunda büyük yankı uyandıran yenidoğan olayları ile ilgili  yönelik açıklama yapıldı.
İki hastane de, soruşturmada bahsi geçen hastaneler ile alakaları olmadığını savunup soruşturmada tanık olarak da sanık olarak da bu dava dosyası ile bağlantıları bulunmadığını öne sürdü.
SİLİVRİ KOLAN HASTANESİ
Soruşturmada adı geçen Silivri Kolan Hastanesi de sosyal medya hesabından söz konusu haberleri kabul etmediklerini belirttiği bir açıklama paylaştı. Açıklamada "Silivri Kolan Hastanesi hakkında açılmış hiçbir dava da bulunmamaktadır." denildi.

Editör: Murat Yalçın