Ahmet ÜNSAL/Manisa

14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin Sağlık Bakanlığınca geri çekilmesi yönünde tüm ülke genelinde Aile Hekimi olarak hizmet üreten yüz binlerce Aile Hekimi bugünden itibaren iş bırakma eylemi başlattı.

Manisa il genelinde görev yapan 500’e yakın Aile hekimi Manisa Sağlık Platformu çatısı altında toplandıkları Sağlık İl Müdürlüğü önünde Sağlık Bakanına “İyi çalışan sağlık sistemine ihtiyacımız var, performans ve ödeme yönetmeliğine değil! sağlık bakanlığı’na sesleniyoruz: “eziyet yönetmeliğini” geri çekin!” çağrısında bulunmanın ardından Sağlık Bakanını istifaya çağırdı.


   
20 SAĞLIK ÖRGÜTÜNÜN İMZA KOYDUĞU BİLDİRİYİ TTB MANİSA ŞUBE BAŞKANI BİLGİN OKUDU
 
 Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN),Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF) Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası (BDS),Genel Sağlık ve Sosyal Hizmet Kolu Kamu Çalışanları Sendikası (Genel Sağlık-İş), Hekim Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hekim Birliği),Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları, Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HekimSen) ,Hürriyet Sağlık ve Sosyal Hizmetler Çalışanları Sendikası (Hürriyet Sağlık Sen),Sağlık Çalışanları Hak ve Mücadele Derneği (Sa-Ha Der) ,Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip ve Diğer Sağlık Çalışanları Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kamu Görevlileri Sendikası (Tabip-Sen), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER),Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)

Öğle arasında Manisa Sağlık İl Müdürlüğü binası önünde toplanan Aile Hekimleri elerindeki dövizlerle ve taşıdıkları pankartlarla ve attıkları sloganlarla seslerini Sağlık Bakanı duyurmaya çalışan hekimler adına konuşan  Türk Tabipler Birliği Manisa Şube Başkanı Dr.Hasan Semih Bilgin Sağlık Platformu adına okuduğu bildiride; “Bizler, her gün yüz binlerce vatandaşımızı sağlığına kavuşturmak, hastalanmalarını önlemek için aile sağlığı merkezlerinde aralıksız çalışan aile hekimlerinin, aile sağlığı çalışanlarının örgütleri olarak; sağlık sisteminde yaşanan ve yeni doğan skandalı ile görünür hale gelen büyük sorunları görüyor biliyoruz. Henüz yeni doğan skandalı ortaya çıkmadan önce 14 Ekim’de bakanlığın hazırlamakta olduğu Aile Hekimliği Performans ve Ödeme Yönetmeliği’nin bu sorunlara çözüm olmayacağını, “sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolunun birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesi” olduğunu hem her kademeden bakanlık yetkililerine hem kamuoyuna duyurmuştuk. Yönetmeliğin eksik, hatalı yönlerini ve çözüm önerilerimizi bakanlık yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde iletmiş ve 19 Ekim’de Ankara’da düzenlediğimiz büyük ankara mitingi ile taleplerimiz konusunda kararlılığımızı ifade etmiştik. Ancak bakanlık tüm uyarı, öneri ve eleştirilerimizi duymazdan gelip 1 Kasım itibariyle yönetmeliği yürürlüğe soktu.

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanında yaşanan ciddi sorunları çözmek için birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimlik uygulamalarını güçlendirecek yapısal düzenlemeler yapmak yerine; “Performans ve Ödeme Yönetmeliği” ile ödeme üzerinden değişiklikler yapmaya çalışması sorunların büyüklüğünün kavranamamış olduğunu göstermektedir. Yürürlüğe giren bu yönetmelik halkın sağlığına ve  sağlık emekçilerinin haklarına bir katkı sağlamayacaktır. Zira bu yönetmelik;Koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine yönelik gerekli düzenlemeleri içermemektedir.

Hastalara ve koruyucu hekimlik uygulamalarına yeterli zaman ayrılabilmesine fırsat vermemektedir.
Kendi içinde taşıdığı çelişkili uygulamalar ile hekimlerle hastaları karşı karşıya getirerek şiddete zemin hazırlamaktadır.
Belli ilaç gruplarının reçetelenmesi ve sevkleri sınırlayarak hekimin bilgisine ve mesleğine müdahale etmektedir.
Karmaşık hesaplamalar ile ulaşılması mümkün olmayan, ulaşılsa bile halk sağlığı için faydasız performans kriterleri içermektedir.

Yapılan işin kalitesine değil sayısına değer vermektedir. Hekimlerin ve aile sağlığı emekçilerinin iş ve gelir güvencesini ortadan kaldırmaktadır.

Aile sağlığı merkezinde mevcut ebe ve hemşire eksikliğini gidermek şöyle dursun artacak olan istifalar ile pek çok birimin geçici görevlendirmeler ile hizmete devam etmek zorunda kalmasına yol açacaktır.

Özetle bu yönetmelik, çalışma koşullarını eziyete dönüştürecek bir yönetmeliktir. Halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir.

Oysa halkın sağlığını koruyan, geliştiren, tüm sağlık emekçilerinin mesleki bağımsızlığının olacağı ve istekle çalışacağı, ülkemizin ihtiyacı olan bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenler bellidir. Sağlık Bakanlığından “Performans ve Ödeme”nin karmaşık hesapları ile uğraşmak yerine aşağıdaki taleplerimizi yerine getirmesini istiyoruz:” dedi.

“AİLE HEKİMLERİNİN BAKANDAN 5 MADDELİK TALEBİ VAR”

TTB Başkanı Hasan Semih Bilgin, Aile Hekimlerin 5 maddelik talepleri konusunda ise; “Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbi donanımı ve aile sağlığı merkezleri kamu tarafından sağlanmalıdır.
Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar Aile Sağlığı Merkezi sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır. Kadrolu ve güvenceli istihdam modeli ile yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. 
Aile hekimlerine ve tüm sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir. Gelire katkısı %20’yi geçmeyecek ve yapılan hizmetin niteliğini ödüllendiren bir performans uygulamasına geçilmelidir.” Dedi.

Manisa'da 23 Kasım Pazartesi hangi doktorlar göre yapacak? Manisa'da 23 Kasım Pazartesi hangi doktorlar göre yapacak?

Başkan Bilgin üç gün sürecek iş bırakma eylemi süresince Sağlık Bakanlığının geri adım atmaması durumunda farklı eylem biçimlerini hayata geçireceklerinin altını çizerek; “Taleplerimizin karşılanabilir olduğunu ve randevu bulunamamasından şiddete kadar sağlık sistemindeki pek çok sorunu çözebileceğini biliyoruz.

Birinci basamak sağlık hizmetini sunan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının örgütleri olarak bir araya gelen bizler, halkımıza ve meslektaşlarımıza karşı sorumluluğumuzun gereği olarak, hekimlere ve sağlık emekçilerine maddi kayıplar ve iş güvencesizliği getiren, halkın sağlığına katkısı olmayan yönetmelik geri çekilerek yukarıda yer alan 5 maddelik taleplerimiz yerine getirilene kadar her türlü hukuksal mücadele ve eylemliliği hep birlikte hayata geçirme konusunda kararlı olduğumuzu bildiriyoruz. Kararlılığımızın göstergesi olarak ilk  etapta 5-6-7 Kasım 2024’te (Salı-Çarşamba-Perşembe) üç gün süreyle iş bırakıyoruz. Sonraki haftalarda sağlık emek meslek örgütleri ile birlikte gerçekleştireceğimiz çeşitli eylem ve etkinliklerle halkımızın sağlığı ve haklarımız için sağlık otoritesini harekete geçme konusunda zorlamaya devam edeceğimizi, sonuç alıncaya kadar vazgeçmeyeceğimizi tüm kamuoyuna bildiriyoruz.” İfadeleriyle açıklamasını sonlandırdı…

Manisa Aile Hekimleri Derneği Başkanı Salihli 4 Nolu Aile Hekimi Dr.Hüseyin Köz’de Manisa il genelinde sağlık hizmeti üreten yüzlerce meslektaşlarının hislerine tercüman olan bir konuşmada bulundu.

Konuşmaların ardından hekimler hep bir ağızdan yüksek sesle “Sağlık Bakanı istifa, Sağlık Bakanı istifa” sloganları ile bakanı istifaya çağırdı.