Dünya nüfusu bugün için 8.126.639.000 rakamlarını gösteriyor peki elektronik atılımlar konusunda dünyayı sarsmayı sürdüren Çin’in nüfusuna gelince dünya nüfus sıralamasında 1.409.670.000  rakamıyla Hindistan’dan sonra ikinci sırayı alıyor. 

Her konuda AR-GE departmanlarını geliştirmeyi ürettikleri ürünlerde kalite bazında dünyaya standartlarını yakalamanın da ötesine giderek ürettikleri ürünlerde oluşturdukları fiyat politikaları ile de rakiplerinin uykularını kaçırmayı başardılar.

İşte O Çinli yatırımcı BYD 1 milyar dolarlık yatırım projeksiyonu ile Almanların otomotiv  Devi Volkswagen’in yarım bıraktığı hatta elinin tersi ile ittiği Manisa OSB’ye yatırım kararı açıkladı. 

Bilindiği üzere  4 yıl önce Tarihler 01 Temmuz 2020’yi gösterdiğinde Volkswagen’in üst düzey yöneticilerinden Manisa’daki tesisleri için temel atılış hamlesi beklenirken sürpriz bir kararla Türkiye’deki yatırımdan çekildiklerini açıklanmalarıyla birlikte ayrılan 4 milyon metre karelik dev alan boşa çıkıvermişti.

Dile kolay aradan 1460 gün geçmesine karşın Manisa OSB Başkanı Cemal Sait Türek,OSB Yönetimi,OSB Başkan Danışmanı Nihat Akyol, OSB Bölge Müdürü Funda Karaboran yılmadan,usanmadan, morallerini yüksek tutarak farklı yatırımcılara rotalarını çevirdi.Uzun soluklu bu yolculuğun sonunda gülen taraf yine Manisa şehri oldu.

Düşünün kısa süre öncesinde dünyanın otomotiv devlerinden birisi olarak bilinen Volvo’yu bünyesine katmayı başaran Çinli BYD Avrupa otomotiv pazarına kısa yoldan ulaşabilmek için Türkiye’de yatırım hazırlığı için Manisa OSB Yönetimi ile temasa geçti ve Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın düzenleyeceği resmi basın toplantısıyla yatırımın tüm detaylarını basın toplantısında açıklayacak.

Çin Hükümeti Manisa’ya yönelik yatırımlarına 11 yıl önce takvimler 28.03.2013’ü gösterdiğinde  dönemin valisi Abdurrahman Savaş’a yönelik yaptıkları ziyaret sırasında ortaya koyduklarını dün gibi hatırlıyorum. O tarihte Çin’in Huizhou şehri ile Manisa arasında dostluk ilişkisi ve işbirliğinin geliştirilmesi hakkında mutabakat anlaşması imzalandı.Çin Komünist Partisi Huizhou Şehri Komitesi Sekreteri ve Huizhou Şehri Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Chen Yiwei, İstanbul Başkonsolosu Zhang Qingyang ve 30 kişilik ekiple Manisa’ya yapacakları yatırımlar konusunda oldukça kararlı idiler. O günkü masada OSB’nin karalı Bölge Müdürü Funda Karaboran’da bulunuyordu.

O günden bugüne kadar Çinli yatırımcıların önüne engel olarak Alman devi Volkswagen’in çıkması onları Manisa Organize Sanayi Bölgesine yönelik yatırımlarından biran olsun geri adım atmalarını ortadan kaldırmamış tam aksine yıllar itibari ile ilmek ilmek işleyerek bugünkü yatırımın temellerini sağlamlaştırdıkları gelinen noktada net olarak ortada.

Yatırımın detaylarından biraz söz edersek Çin devi BYD’nin üretim için kullanacağı alanın 2 milyon metre karelik dev bir alan olacak. Kısa sürede seri üretime geçmeyi planlayan otomotiv devine destek olarak Otomotiv yan sanayi şirketleri de 2 milyon metre karelik alana yatırımlarını oluşturacaklar.

İşin neresinden bakılırsa bakılsın Manisa Dünyanın en yatırım yapılabilir OSB’nin yanı sıra parmakla gösterilen ve yatırım üssü olma özelliğinin de ötesinde uluslararası düzeyde yıldızlar eklemeye devam edecek.

Bence bu mutlu yolculuğa kimler katkı sağladıysa ülkece hepsini ayakta alkışlamamız gerekir.

Düşünün CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Manisa’dan. Partilerin Grup Başkan vekilleri Bahadır Yenişehirlioğlu, Erkan Akçay Manisa’dan,AKP’nin kurucusu, iki dönem TBMM Başkanlığı üstlenmiş olan Bülent Arınç Manisalı. Aslan Önel'in girişimiyle 1964'te temelleri atılan, 1990'lı yıllarda dünyanın en büyük ikinci kaset üreticisi firması olan ve aynı zamanda telekomünikasyon, ev aletleri ve elektronik alanında faaliyet göstermiş ve kapana kadar şirketin ‘Dünyanın Uçan Genel Müdür’ ünvanıına sahip olan Raks’ın Genel Müdürü Nedim Aysan Manisalı.

 İşçi Babası olan ve Vestel’in kurucusu Asil Nadir Manisalı sanayici olarak adından söz ettirdi. Böylesine renkli kişilerin olduğu Manisa şehri daha bir çok yatırımları hak ediyor.Eğer Yabancı Sanayici yatırımcılar ve ülkeler Manisa’ya yatırım yapmak için dünyanın milyonlarca kilometre ötesinden geliyorsa onlara bu imkanı sunan Manisa OSB Başkanı Sait Türek ve Yönetimini de alkışlamak gerekir. 

BYD AUTO’NUN HIZLI YÜKSELİŞ HİKAYESİ 

BYD Auto Co., Ltd. ("Build Your Dreams") (Çince: 比亚迪汽车; pinyin: Bǐyàdí Qìchē), 2003 yılında kurulan, merkezi Shenzhen'de bulunan ve BYD Company'e bağlı bir Çinli otomotiv şirketidir. Şirket başlangıçta cep telefonu pilleri ve diğer elektronik bileşenlerin üretimine odaklanmıştır. Daha sonra otomotiv sektörüne girmiştir ve şu anda Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biridir. Şirket binek otomobil, otobüs, kamyon, elektrikli bisiklet, forklift ve elektrikli araç bataryaları üretmektedir. BYD'nin binek otomobil modelleri arasında bataryalı elektrikli araç (BEV'ler) ve takılabilir hibrit elektrikli araç (PHEV'ler) bulunmaktadır. Ayrıca Mart 2022'ye kadar içten yanmalı motor araçlar da üretmişlerdir.
BYD Auto, Haziran 2022'de dünyanın en büyük elektrikli araç üreticisi olarak Tesla'yı geride bıraktı.

Sevgili Manisalı dostlar bu kez rüya değil gerçek bir gelişmeden söz ediyorum.

Tabiki binler istihdam karşılığı binlerce konut açığı demektir.Konut kiralarının tavan yapması demektir.Perşembe’nin gelişi Çarşamba’dan belli olacağı gün gibi aşina iken şehrin yönetiminden sorumluların biran önce İmar Planını sağlıklı  ve güvenlik yapı sistemi ile hayata geçirmek için beklemesin.Gelecekte Manisalıların tercih edeceği aracın BYD olacağını şimdi den söylemekte hiç sakınca görmüyorum.

Saygılarımla….