KANAL TEDAVİSİNDEN KORKMAYIN
Kanal Tedavisi: Bu haftaki yazımız kanal tedavisi üzerine. Kanal tedavisi derin çürükler ve travmalar sebebiyle dişin pulpasının(dişin özü) harabiyeti veya dönüşümsüz etkilenmesi sonucu dişin ağızda kalması amacıyla yapılan
KANAL TEDAVİSİNDEN KORKMAYIN
Kanal Tedavisi: Bu haftaki yazımız kanal tedavisi üzerine. Kanal tedavisi derin çürükler ve travmalar sebebiyle dişin pulpasının(dişin özü) harabiyeti veya dönüşümsüz etkilenmesi sonucu dişin ağızda kalması amacıyla yapılan yegane tedavidir.Çiğneme ve dokunma sırasında ağrı, kendiliğinden başlayan şiddetli ağrı,sıcak soğuğa karşı aşırı hassasiyet gibi belirtiler kanal tedavisine gereksinim olduğunu gösterir.Kanal tedavisi, bir dişin çekiminden önceki son seçenektir. Kanal tedavisi yapılmayan diş çekilmek zorunda kalır.Tedavi kişiye dişini kazandırmakla kalmaz çevre destek dokularının kaybını da önler.
Kanal tedavisi lokal anestezi ile yapılır ve genelde ağrısızdır. Kanal tedavisi genelde 3 aşamadan oluşur 1. aşamada dişin pulpası(sinirler) temizlenir,kökün içindeki kanal şekillendirilir.Döner aletler ve elektronik kök kanalı ölçerler ile işler çok hızlanabilir. 2 aşamada kök özel dolgu materyalleri ile doldurulur,ancak 1. ve 2. aşama arasında bir iki seans olabildiği gibi bir seansta da olabilir.3 aşamada diş restore edilir dolgu veya seramik bir kuron olabilir.Apseli dişlerde de kanal tedavisi yapılabilir amaç sadece dişi tedavi etmek değildir dişin kanalı vasıtası ile apseli kemik dokusunu da tedavi etmektir. Kanal tedavisi olan dişler soğuk veya sıcak etkileri hissetmezler ancak dişe gelen baskı kuvvetlerini hissederler. Tedavi gören dişler uzun ömürlü olabilirler ancak dişlerde kırılma ve renk değişikliği görülebilir, dişin seramik kuronlaşması sağlamlığı artırarak olumlu sonuçlar verecektir.
Bazı durumlarda,kanal tedavisi olumlu sonuçlar vermeye bilir özellikle dişin anatomik şeklinden veya çalışma zorluğuna bağlı sebeplerden,ancak uygun şartlarda tüm dişler için tedavi uygulana bilir.
Sağlıklı dişler, mutlu gülüşler...