Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa'nın tarım ve sanayi gibi güçlü potansiyel alanlarının yanı sıra kültürel değerlerinin de dünya çapında tanıtılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Bu değerlerin gelecek nesillere aktarılmasının ve ekonomik katkı sağlanmasının, Manisa için büyük bir fırsat olduğunu kaydeden Vali Özkan, turizm sektörüyle ilgili hedeflerin doğru bir şekilde belirlenmesi, verilerin analizi ve izleme mekanizmalarının etkin kullanılması gerektiğini vurguladı.

Bir yılda kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı Bir yılda kamuya 3 milyon 700 bin TL katkı sağlandı


Vali Vahdettin Özkan, Manisa'nın güçlü tarım ve sanayi alanlarına sahip olduğunu ancak kültür ve turizm alanındaki potansiyelin daha fazla değerlendirilebileceğini belirtti.  Vali Özkan, şehrin kültürel değerlerinin korunarak markalaştırılması gerektiğini ve bunun, sadece şehre değil, tüm dünyaya tanıtılacak bir değer haline gelebileceğini ifade etti.  


Vali Özkan, Manisa'nın tarihi ve kültürel mirasının, hem yerel hem de uluslararası düzeyde bilinirliğini artırmanın önemine dikkat çekerek, “Bu değerlerin geleceğe aktarılması ve ekonomik katkı sağlaması bizim için çok kıymetli. Kültürel mirasımızın bir marka değerine dönüşmesi, şehrimizin vizyonunun oluşmasında önemli bir rol oynayacak” dedi.


Turizm Master Planı’nın, şehrin geleceği için belirleyici çıktılar sunacağını ve bu süreçte hem akademik çevrelerin hem de sektördeki profesyonellerin katkılarının çok değerli olduğunu vurgulayan Vali Özkan, Planın, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve diğer ilgili paydaşların birlikte çalışarak şekilleneceğini ve şehrin turizm potansiyelini artıracak stratejilerin etkin bir şekilde uygulanması gerektiğini söyledi.


Toplantıda ayrıca, kültürel ve turistik değerlerin yanı sıra, sağlık turizmi gibi potansiyel alanların da değerlendirilebileceğini ifade eden Vali Özkan, bu tür stratejilerin hem yerel hem de ulusal ekonomiye katkı sağlayacağına ve Manisa'nın dünya çapında tanınan bir marka olmasına zemin hazırlayacağına dikkat çekti.


Vali Özkan konuşmasının devamında “Turizm Master Planı ile sadece şehrin turizm stratejilerinin belirlenmesi değil, aynı zamanda bu hedeflerin izlenmesi ve başarıya ulaşması için gerekli mekanizmaların da oluşturulması gerekiyor. Planın, çeşitli paydaşlar arasında sıkı bir koordinasyon ve veri paylaşımına dayalı bir yapıda ilerlemesi gerekiyor. Bu plan Manisa'nın turizmdeki potansiyelini en üst seviyeye çıkarmak ve şehrin geleceğine değer katmak için önemli bir adım. Çalışmaların başarıyla tamamlanması hem Manisa'nın hem de ülkemizin turizm alanında daha büyük başarılara imza atmasını sağlayacağına inanıyorum.” Şeklinde konuştu.


Hazırlanan plan çerçevesinde yapılan çalışmaların çıktısının önemine değinen Vali Özkan, “Turizm Master Planı, şehrimizin geleceği için çok değerli çıktılar ve katma değerler sunacaktır. Bu planın başarılı bir şekilde uygulanması, sadece bugünün değil, gelecek nesillerin de 'İyi ki bunu yapmışız' diyeceği bir miras bırakacaktır. Bu açıdan yapılan çalışmaların sonuçlarını görmek ve çıktılarını alabilmek önem arz ediyor.” Dedi.


Bu tür projelerin başarılı bir şekilde hayata geçirilmesi için yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve şehre gönül vermiş tüm paydaşların işbirliği içinde hareket etmelerinin önemine dikkat çeken Vali Özkan, "El birliğiyle bu planını iyi bir şekilde inşa edip, etkili bir şekilde hayata geçirdiğimiz takdirde, turizm sektöründen elde edeceğimiz yüksek çıktıların ve katma değerlerin, şehrin ekonomik kalkınmasına büyük katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu çalışmanın başarısı, sadece Manisa'nın turizmdeki potansiyelini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda tüm paydaşların katkılarıyla bu potansiyelin dünya çapında tanıtılmasını sağlayacaktır. Şehrin geleceği için önemli bir adım olan bu plan, Manisa'nın ve ülkemizin ekonomik gelişimine önemli katkılar sunacaktır. Yapılacak çalışmaların şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum” dedi.


İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Proje Lideri Sayın Prof. Dr. Yasin Bulduklu, Turizm Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Mehmet Emre Güler, Turizm Rehberliği Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Volkan Altıntaş ile Yaşar Üniversitesi İşletme Fakültesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Serpil Kahraman Manisa Turizm Master Planı kapsamında yapılan çalışmalardan bahsederek katılımcıların görüşlerini aldı. 


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma ekibinin sunumlarının ardından tüm gün süren özel oturumlarda katılımcıların görüş ve önerilerinin alındığı çalıştay gerçekleştirildi ve çalıştay sonuçlarının paylaşıldığı oturum ile etkinlik sona erdi. Türkiye 2028 yılı turizm hedefleri doğrultusunda dünyanın en çok turist çeken ve en fazla turizm geliri elde eden ilk beş ülkesinden biri olmayı amaçlanıyor. Bu çerçevede hazırlanacak çalışma ile Manisa’nın bu hedefler ile uyumlu olarak kültürel, tarihi ve coğrafi değerlerini koruma-kullanma dengesi içinde ve turizm alternatiflerini geliştirerek ülke turizminden alacağı payın artırılması hedefleniyor. 


Ajans koordinasyonundaki çalışmaların sonunda Manisa ili için ulusal ve bölgesel kalkınma planlarına uygun, ülkemizdeki ve dünyadaki turizm hedefleri ve trendleri ile oluşan değişikliklerin referans alınarak, sayısal ve ölçülebilir turizm hedefleri çerçevesinde, sürdürülebilirlik ve rekabetçilik odaklı, makro düzeyde bir turizm master planının hazırlanması hedeflenmekte. Bu kapsamda hazırlıklarına başlayan ekip, saha çalışmalarına ve yetkili kişilerle toplantılarına devam ediyor. 


Çalışma sonunda önerilecek projeler doğrultusunda; bölgeyi ziyaret eden kişi sayısının, konaklama tesislerinin ortalama doluluk oranının, ortalama geceleme süresinin, ildeki 4 ve 5 yıldızlı otel sayısının, alternatif turizme yönelik proje sayısının, bölgenin tanıtımına yönelik planlanan faaliyet sayısının, kültürel değerlerin turizme kazandırılmasına yönelik yatırım miktarının artırılması hedefleniyor.

Editör: Leyla Doğan