Bakan Yumaklı, "Bugün itibariyle ülkemizde toplam 72 yangın çıktı. Bunların 45’i kontrol altına alındı, 27’sine ise müdahaleler sürüyor.

Sabah saatlerinde yalnızca Bolu ve Manisa’daki yangınlar kısmen kontrol altına alınmıştı, ancak şiddetli rüzgar bu bölgelerde de yangınların tekrar alevlenmesine neden oldu. Bolu’da 12.41’de anız yangını çıktı ve yaklaşık 80 kilometre hızla esen rüzgar yangını hızla yaydı. Bu yangını çıkaranlar gözaltına alındı. Yangına 13 helikopter, 160 kara aracı ve 822 personel sevk edildi. Ayvatlar, Yeniköy, Seferler ve Umurlar Mahallesi tahliye edildi ve Naldoğan-Göynük yolu trafiğe kapatıldı. Yangının enerjisi şu anda düşürülmüş durumda” diye konuştu.

Ödemiş ilçesi Beydağ'daki yangınla ilgili olarak da Bakan Yumaklı, yangının iki çocuğun otluk alanda sigara içmesi sonucu çıktığını belirterek, "Bu çocuklar da gözaltına alındı. Yangın sırasında kararsız bir rüzgar esiyordu, bu da zaman zaman müdahale ekiplerinin hayatlarını tehlikeye attı. Herhangi bir can kaybı yaşanmadı, ancak ekosistemdeki canlılar için üzgünüz. Bu yangına 3 uçak, 1 helikopter, 10 kara aracı ve 63 personel sevk edildi. Şu an için yangının enerjisi düşürülmüş durumda” dedi.

GÖRDES’TEKİ ORMAN YANGINININ SEBEBİ HENÜZ BELİRSİZ

Lübnan'daki saldırıların ardından soru işaretleri: Cep telefonlarımız güvenli mi? Lübnan'daki saldırıların ardından soru işaretleri: Cep telefonlarımız güvenli mi?

Gördes’teki yangının çıkış sebebi hakkında ise henüz net bir bilginin olmadığını belirten Yumaklı, “Yangın kırsal alanda başladı ve ormana sıçradı. Yangına 2 helikopter, 2 uçak, 99 kara aracı ve 512 personel sevk ettik. İlk başta yangını kontrol altına almıştık, ancak şiddetli rüzgar yangının tekrar büyümesine yol açtı” ifadelerini kullandı.

Diğer yangınlarla ilgili de bilgi veren Bakan Yumaklı, en çok endişe yaratan yangının Aydın Bozdoğan'daki yangın olduğunu söyledi. Yangının kırsal alanda başlayıp ormana sıçradığını belirten Yumaklı, "Bu yangına 2 uçak, 3 helikopter, 30 kara aracı ve 168 personel sevk edildi. Muğla, Milas, Karabük, Safranbolu ve Ovacık’taki yangınların enerjileri de düşürüldü” açıklamasında bulundu.

Hava araçlarının sürekli havada kalamayacağını vurgulayan Bakan Yumaklı, “Bu araçların ikmal yapması gerekiyor. Belirli bir rüzgar şiddetinin üzerinde bu araçlar kalkamaz, kalksalar bile su alamaz veya istedikleri noktaya suyu boşaltamazlar. Sosyal medyadaki eleştirilere kulaklarımı kapattım” dedi.

Son olarak vatandaşlara uyarılarda bulunan Bakan Yumaklı, kapalı alanların dışında ateş yakılmaması gerektiğini, özellikle evlerin ve iş yerlerinin çevresinde ateş veya çakmak kullanılmamasını hatırlattı.

Editör: İclal Çiçek