“EKONOMİK ZORLUKLAR TERCİHLERİ ETKİLEDİ”
İYİ Parti Manisa İl Başkanı Ali Zafer İksir, tercih yapmayan adayların nedenlerinin incelenmesi gerektiğini söylerken, kendilerinin görüştüğü veli ve öğrencilerin çoğunun ekonomik nedenlerden muzdarip olduğunu söyledi ve şunları ekledi, “Yerleştirme puanları hesaplanan 2 Milyon 895 bin adaydan, 1 Milyon 880 bini tercih yaparken, 1 milyon 14 bini tercih yapmamıştır. Öncelikle bu denli çok sayıda öğrencimizin tercih hakkı kazanmasına rağmen tercih yapmaması düşündürücüdür. Öğrencilerimizin tercih yapmama nedenleri üzerinde yoğunlaşılmalı ve derinlemesine bir araştırma yapılmalıdır. Bizlerin sınav ve yerleştirme sonuçları sonrasında, görüştüğümüz veli ve öğrencilerden aldığımız geri dönüşlerde özellikle öğrencilerin ekonomik anlamda yaşadıkları zorluklar nedeniyle tercih yapmamaları, mezuniyet sonrası iş bulamama kaygısı ve tercih yapsalar bile kendi şehirlerindeki üniversiteleri tercih etmeleri dikkatimizi çeken hususlar oldu” dedi.


“YURT VE KİRA ÜCRETLERİ ALDI BAŞINI GİDİYOR”
Tercih yapılmama nedenlerinin başında ekonomik zorluklar olduğunu söyleyen Başkan İksir “ Özel yurt fiyatları geçen seneye göre yüzde 105 artmış durumda, ev kiraları da aynı şekilde Manisa’da en düşük ev kirası 7-8 bin TL’den başlıyor. Birde bunların üzerine okul masrafları, gıda ve faturalar eklendiğinde bir öğrencinin aylık masrafı 12-13 bin TL’yi buluyor. Asgari ücretle çalışan bir ailenin çocuğunu okutma gibi bir ihtimali kalmıyor. Durum böyle olunca KYK ‘dan  burs ya da kredi alan öğrenciler 1250 liranın yetmediğini söylüyor ve kendileri çalışarak geçimini sağlamaya çalışıyor. Kendileri çalışmak zorunda kalan öğrenciler de bu kez okuldan geri kalıp, derslerine gereken özeni gösteremiyorlar” dedi. 

Acı olay! Evine gitmek isterken minibüsün çarptığı öğretmen hayatını kaybetti! Acı olay! Evine gitmek isterken minibüsün çarptığı öğretmen hayatını kaybetti!

“MEZUNİYET SONRASI İŞ BULAMAMA KAYGISI VAR”
Başkan İksir sözlerinin sonunda şunları söyledi, “ Tercih yapmama sebeplerinin başından ekonomik zorluklar gelirken, bir de öğrencilerin mezuniyet sonrası iş bulamama kaygıları var. Eğitim durumuna göre işsizlik oranları incelendiğinde yükseköğretim mezunları arasında işsizlik oranının %11,3 olarak açıklandığı görülüyor. Böylece, yükseköğretim mezunu işsizlerin oranı, %10,4 olan genel işsizlik oranının da üstünde oluyor. Yani öğrencilerimizin gelecek için kaygılarından biri olan iş bulamama sorunu tercih yapma kararlarını da etkileşmiş durumda. Eğitim konusunda hep sınıfta kalan hükümetin bu duruma bir el atması şart. Nitelikli ve ülkesine katkı sunacak bir nesil yetişmesi için güçlü bir eğitim politikası olması gerekiyor”