Şeyma Yalçın, “Hüseyin Nihal Atsız’ın Hayatı ve Kişiliği”, Oktay Yıldırım, “Atsız’ın Tarihçiliği”, Furkan Vural da “Irkçılık ve Turancılık Davası” hakkında konuştu.
Şeyma Yalçın, 12 Ocak 1905 yılında İstanbul’da doğan Hüseyin Nihal Atsız’ın çocukluk, gençlik ve eğitim dönemleri hakkında bilgi verirken, Askerî Tıbbiyede yaşadıkları, edebi çalışmaları ve Türkçülük fikri hakkında verdiği mücadeleleri, edebi eserlerinin özellikle “Bozkurtların Ölümü” kitabının yazılış hikâyeleri hakkında açıklamalar yaptı. Yalçın; eserlerinde kullandığı ve önem verdiği ‘eskicil ögeler’in kültürümüze yapılan müstesna bir katkı olduğunu dile getirirken, Hüseyin Nihal Atsız’ın, “Dil, bir milletin en değerli malıdır” sözüyle Türk diline verdiği önemi belirtti.
“Atsız’ın Tarihçiliği”ni anlatan Oktay Yıldırım, Hüseyin Nihal Atsız’ın ilk eserini daha yirmi yaşındayken veren, Türkolog, tarihçi ve siyasetçi Ord. Prof. Zeki Velidi Togan’dan ders aldığını, edebiyat tarihçisi Prof. Dr. Fuat Köprülü’nün asistanı olduğunu, bu dönemde de tarih araştırmalarına ve çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Tarihe bir tecrübe kaynağı olarak bakan Atsız’ın “Türk Tarihi”ne bütüncül baktığını, tarihi iyi bilmenin ve öğrenmenin “millî bir kudret” olarak değerlendirdiğini söyleyerek, yazdığı Osmanlı tarihine ilişkin eserlere dikkat çekti.
Furkan Vural, o dönemde yaşanan, milliyetçi düşünce insanlarına ve münevverlerine uygulanan baskı, yıldırma ve işkenceleri konu alan “Irkçılık ve Turancılık Davası”nı anlatmaya, 1930’lu ve 1940’lı yıllarda dünyada hakim olan siyasi ve totaliter anlayışlar ve özellikle 2. Dünya savaşı arifesindeki gelişmelerle başladı. O zamanki tek parti (CHP) yönetiminin bu gelişmelere paralel olarak takındığı tavrı, Nihal Atsız, Alparslan Türkeş, Reha Oğuz Türkkan, Zeki Velidi Togan’la beraber 23 Türkçü ve milliyetçi düşünce insanına açılan davayı, yapılan işkenceleri ve 1945 yılına kadar süren mahkeme safahatını anlatarak, iktidar sahiplerinin ülkeyi dünyadaki gelişmelere göre yönetme arzusunu ve zaaflarını dile getirdi.
Sohbetin sonunda Şeyma Yalçın, Oktay Yıldırım ve Furkan Vural’a katılım belgeleri; Türk Ocakları Şehzadeler Şubesi başkanı Ferhat Berber, ikinci başkan Yaşar Polat ve yönetim kurulu üyesi Hüseyin Tunçay tarafından verildi.