Manisa Kitap Fuarı bugün vatandaşların yoğun ilgisiyle devam ediyor. Fuarın en etkili etkinlikleri arasında yer alan söyleşişlerde önemli isimler okurlarla buluşuyor. Bugün Tarihçi Yazar Sinan Meydan, Atatürk Kentpark’ta kitapseverler bir ataya geldi. Kurtuluş Savaşı dönemi ve yakın tarihimizle ilgili önemli bilgiler veren Sinan Meydan, özellikle Lozan anlaşmasıyla ilgili 100 yıl sonra sona erecek söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti.    

Lozan Anlaşmasında herhangi bir süre kısıtlamasının bulunmadığını hatırlatan Meydan,  “Lozan süreli bir anlaşma değil. Türkiye’de laik-demokratik düzenini koruduğu sürece Lozan Barış Antlaşması devam edecek.” Dedi.

Anlaşmayla ilgili önemli bir detaya daha dikkat çeken Sinan Meydan, “Birinci Dünya Savaşı'nda imzalanan ve geçerlilik süresini halen devam ettiren tek anlaşma Lozan’dır.

MANİSA’NIN EN BÜYÜK KÜLTÜR ŞÖLENİ BAŞLADI MANİSA’NIN EN BÜYÜK KÜLTÜR ŞÖLENİ BAŞLADI

Lozan Antlaşması'nın sınırlarımızı çizdiğini falan düşünürüz ki bu doğru değildir. Lozan Antlaşması ile Türkiye'nin sınırları büyük oranda belirlendi ama biliyorsunuz biz daha sonra sınırlarımızda bazı değişiklikler yaptık. Mesela Hatay'ı anavatana kattık. Hatay'ın anavatana katılması Lozan'ı tamamlayan bir adımdı. Yine 1936 yılında Montrö Boğazlar sözleşmesini imzaladık biliyorsunuz. Ve boğazlara tam hakim olduk. Lozan'ın Boğazlar Sözleşmesinde eksik maddeler vardı yani bizim tam olarak egemenliğimizi sağlayan bir yapıda değildir. Mustafa Kemal Atatürk onu değiştirdi.

Lozan Antlaşması 24 Temmuz 1923'te imzalandığı şekliyle kalmadı. Daha sonra Atatürk'ümüz, İsmet Paşa ve Cumhuriyeti kuran kadrolar Lozan Antlaşması'nı tamamladılar. İsmet Paşa zaten şunu ifade ediyor, açıkça bunu ortaya koyuyor. Diyor ki: “İki konuda eksiklik vardı. Bunları tamamladık diyor. Neydi onlar; bir Boğazlar konusunda, ikincisi de Hatay konusunda… Hatay biliyorsunuz sınırlarımız dışındaydı Bunları tamamladık. Tamamlayamadığımız bir konu var o da biliyorsunuz Musul'du.”

KURTULUŞ SAVAŞI OLMASAYDI…

Kurtuluş Savaşının önemine dikkat çeken Sinan Meydan, “Eğer kurtuluş savaşı kaybedilseydi Ayasofya olmayacaktı. İstanbul elimizden gidecekti. Çok önemli bir şey söylüyorum, diyorum ki; “İsmet Paşa 1922 yılının Ekim ayında Lozan'a gitti. İsmet Paşa anlaşmayı imzalamak için görüşmeler için daha doğrusu o sırada Türk ordusunun koruduğu Türk donanmasının bulunduğu Türkiye'nin elinde olan Türklerin elinde olan bir tane ada bile yoktu.  Tamamını kaybetmiştik ne zaman zaten. Orada Göçe ve Bozcaada’yı topraklarımıza kattık. Diğer adalar zaten 11 yıl önde Yunanlılar ve İtalyanlara verilmişti” diye konuştu.  

Editör: Murat Yalçın