MANİSA (İHA) -
Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Binası Toplantı Salonunda yapılan toplantıya Vali Enver Ünlü’nün yanı sıra Vali Yardımcısı Erhan Günay, Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür V. Eşref Aslan, kurul üyesi kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasına cumhuriyetin 100. Yılını kutlayarak başlayan Vali Enver Ünlü, Manisa’nın sanayi şehri olmasıyla ön plana çıktığını, bununla birlikte istihdam sağlayan bir şehir olduğunu ifade etti. Manisa’da mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini belirten Vali Ünlü, bu konuda güzel çalışmaların yer aldığını söyledi.
Vali Ünlü, toplantının amacını il düzeyinde istihdam ve mesleki eğitim politikalarının oluşturulması, istihdamı koruyucu, geliştirici ve işsizliği önleyici tedbirler ile uygulanacak aktif işgücü programlarının belirlenmesi, istihdam etkinliklerinin ve mesleki eğitim uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsadığını belirtti.
Daha sonra Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür V. Eşref Aslan, kurumun 2023 yılı Ocak-Eylül dönemi faaliyetleri hakkında kurul üyelerine sunum eşliğinde bilgi verdi.

İl Müdür V. Aslan, Manisa’nın da içinde bulunduğu TR33 Kalkınma bölgesi (Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak) güncel istihdam rakamlarına göre bölgenin 2019 yılı işsizlik oranının yüzde 9,8, 2020 yılı işsizlik oranının yüzde 8,3, 2021 yılı işsizlik oranının yüzde 6,9 ve 2022 yılı işsizlik oranının ise yüzde 7,1 olarak gerçekleştiğini belirtti.

2023 yılı Ocak-Eylül dönemi itibariyle Manisa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında 54 bin 555 kişiye bireysel danışmanlık hizmeti verildiğini dile getiren Aslan, 7 bin 837 işyeri ziyareti gerçekleştirdiklerini kamu ve özel sektörde toplam 14 bin 924 kişinin işe yerleştirilmesi hususunda aracılık faaliyetinin yerine getirildiği söyledi.

Manisa’da işsizlik ödeneğinden 8 bin 560 kişi yararlandı
Aktif ve pasif iş gücü hizmetleri kapsamında yer alan İşbaşı Eğitim Programlarında 129 programın açıldığını, 340 kişinin söz konusu programlar kapsamında işbaşında yetişmesi ve meslek edinmesinin sağlandığını aktaran Aslan, katılımcı zaruri gider ödemesi ve genel sağlık sigorta primlerinin karşılanması kapsamında 13 milyon 170 bin 289,02 TL destek sağlandığı bilgisini verdi. Ayrıca Toplum Yararına Programlar kapsamında açılan 20 programa 967 kişinin katılmış olduğunu katılımcı ücreti ve genel sağlık sigortası kapsamında ise 66 milyon 131 bin 103,02 TL ödeme yapıldığını anlatan Aslan, Manisa’da işsizlik ödeneğinden 8 bin 560 kişinin yararlandığını söyledi.

Ticaret'ten 614 firmaya dahilde işleme izni Ticaret'ten 614 firmaya dahilde işleme izni

Toplantıda İl Mesleki Eğitim Politikaları gündemi kapsamında Manisa İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Uğurelli, çeşitli eğitim kurumlarına ve eğitim programlarına dönük süreçler, yapılan iş ve işlemler, eğitim ve istihdam ilişkisi düşüncesinde mesleki ve teknik liselerden mezun olan öğrencilerin daha nitelikli yetiştirilmesi ve mezuniyet sonrası kendi alanlarında istihdama katılmaları ile ilgili hususlarda yapılan çalışmalara ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

İl Tarım Orman Müdürlüğü İl Müdür Yardımcısı Ali Gök tarafından yapılan sunumda ise 2023 yılı faaliyetleri ile birlikte tarımda istihdam imkanları ile ilgili hususlarda bilgi paylaşımında bulunuldu.
Toplantı ilgili kurumların yapmış olduğu çalışmaların değerlendirilmesi, dilek ve temennilerle sona erdi.