Haber: Ahmet ÜNSAL
İzmirli gençlerden oluşan ve Türkiye’nin 81 ilindeki gençlerle buluşmayı hedefleyen ’Mayıs Güneşi Gençlik Ağı’nın 7 kişilik yönetimi yol haritaları ve ilkeleriyle birlikte yolculuğun fitilini ateşledi.
Kuruculuğunu ve Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen Selçuk Keser’in üstlendiği Mayıs Güneşi Gençlik Ağı’nın Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığına Dilara Açıkbaş, Genel Sekreterliğine ise Gül Avanoğlu, Organizasyon ve Gençlik Çalıştaylarından Sorumluluğuna Başar Özer, Basın ve Sosyal Medyadan sorumluluğuna Buğra Kızılkara ve Kent Konseylerinden sorumluluğuna Kuzey Tunay getirildi.
‘Mayıs Güneşi Gençlik Ağı’ ilk konferansını İzmir’de verdi.
Kurucu Başkan Selçuk keser, Mayıs Güneşi Gençlik Ağı ismini Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a bir güneş gibi doğmasından aldığını dile getirdi.
Ağın misyonuna değinen Başkan Keser; “Gençler gelecek değil, bugündür düşüncesinden hareketle gençlerin, adil ve katılımcı bir anlayış ile yerel, bölgesel ve ulusal yaşamdaki sorunların çözümüne ilişkin irade ve fikir ortaya koymasını sağlamak. Vizyonu ise Gençlerin fikirlerini geleceğe yön vermesini sağlamak.
Mayıs Güneşi Gençlik Ağı bir de bir kuruluş bildirisi yayınladı ve bildirgede şu ifadelere yer verildi; Gücümüzü Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsunda bir güneş gibi doğmasından aldık. Atamızın “Benim anladığım gençlik, inkılâbın fikirlerini ve ideolojisini benimseyip gelecek nesillere götürecek kimselerdir” sözünden ve gençliğe verdiği ödevlerden yola çıktık. Daha demokratik, katılımcı ve yönetişimin hâkim olduğu toplumlar oluşturmak için ayrıştırıcı değil birleştirici bir görüş ile çağdaş toplumda geçlerin karşı karşıya kaldıkları sorunlara çözüm bulmak, gençlerin yerel ve bölgesel düzeyde alınan karar ve eylemlere katılımlarını sağlamak en önemli amacımız. Daha demokratik ve katılımcı toplumların varlığı ve devraldığımız cumhuriyetin güçlenmesi için gençlerin yerel ve bölgesel düzeydeki kararlara ve eylemlere katılımı çok büyük önem taşımaktadır. Gençlerin yerel ve bölgesel yaşama katılımının başarılı, kalıcı ve anlamlı olabilmesi için, gençliğin toplum yaşamına katılımını desteklemeye yönelik herhangi bir politika veya girişim gençlerin çok çeşitli ihtiyaçlarını, şartlarını ve yönelimlerini dikkate almak zorundadır. Gençlerin karar ve eylemleri daha ileri bir yaştayken değil, gençken etkileyebilmeleri ve yön vermeleri hayati önem taşır. İşte tüm bunlar ışığında, ortak akılla ve dirsek temasıyla ülke politikalarının oluşumuna katkı sağlama ve gençliğin sesini gür çıkarma amacıyla ihtiyaç duyduğumuz gücün gençliğimizde mevcut olduğunun bilincinde olan gençlerle İzmir’de kurulduk.Hikâyemizin kahramanları ayrım yapmaksızın bütün gençlerdir, mekân önce Türkiye olmak üzere tüm dünyadır, olay var olan sorunlar, zamanımız ise şimdidir. Varmak istediğimiz mutlu son, kuşaklar arasında gerçek bir dayanışmayı mümkün kılıp daha uyumlu bir çevre oluşturmaktır.”dedi.
Salonunu hınca hınç dolduran genç arkadaşlarına seslenen ‘Mayıs Güneşi Gençlik Ağı’ Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Keser;
“Sivil Toplum Kuruluşlarının Değerli Başkanları, basın kuruluşlarının değerli temsilcileri ve yöneticileri ve kıymetli genç arkadaşlarım, Mayıs Güneşi Gençlik Ağı’nın kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz konferansımıza hepiniz hoşgeldiniz. Sizlerle burada olmaktan mutluluk ve onur duyuyorum. Bugün buraya gelirken konuştuğum ve programları ve meclis oturumları gereği gelemeyerek sizlere selamlarını gönderen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in, Milletvekillerimiz Ahmet Akın, Orhan Sarıbal, Bedri Serter, Özcan Purçu ve Mahir Polat’ın selamlarını iletmek isterim.”
“AĞIN İSMİ 19 MAYIS’TAN GELİYOR”
Keser; “Büyük Ölülere Matem gerekmez fikirlerine bağlılık gerekir. Bu nedenle Mayıs Güneşi ismini, Ulusal bağımsızlık mücadelemizden alır. Mayıs Güneşi ismini 19 Mayısta Samsuna bir güneş gibi doğan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının başlattığı mücadeleden alır. Bu mücadele akıl ve bilimin öncülüğünde Çağdaş bir Türkiye Cumhuriyeti’nin mücadelesidir. Atatürk’ün mirasçıları olan Gençler yani biz, bilim ve aklın öncülüğünde gençlik haklarının savunulması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmak üzerine kurulduk.”
“GELECEĞİ HEP BİRLİKTE İNŞA EDECEĞİZ”
Genç Başkan Keser; “Gelecek gençlerindir bunu biz gençler olarak çok iyi biliyoruz. Gelecek ise bugün yaptıklarımızın karşılığıdır. Biz gençler olarak gençlik haklarının daha gelişmiş, sadece oy kullanan ve istihdam edilen bir grup değil toplumun ve Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi bireyler olması gerektiğine inanıyoruz. Bu sebeple gençler olarak geleceğin toplumunu her yaş ve statüde ki bireyi ile birlikte inşa edilmesine bugünden başlayacağız. Daha demokratik, dinamik, katılımcı ve yönetişim halinde olduğumuz bir Dünya’yı hep birlikte inşa edeceğiz.”
“SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR DÜNYA HEDEFİ İÇİN BİR ARADAYIZ”
Tüm dünyada olduğu gibi ülkede de etik kavramlarını büyük hasara uğradığının altını çizen Keser;
“Dünyada etik kavramların hiçe sayılarak kişisel hırs ve çıkar düşüncelerine bu kadar düşkün olan insanlara gençler olarak bugün bir şeyi hatırlatmak istiyoruz. Biz gençler kişisel hırs ve çıkar düşüncelerine kapılmadan sürdürülebilir bir dünya hedefi için bir aradayız. Dünya’da etik kavramların bu kadar hiçe sayıldığı bir dünya düzenini istemiyoruz. Her insanın yatağa tok girdiği, göz yaşının dindiği, insanların etik değerlere sahip çıktığı bir dünyayı kurgulamak ve bunu sürdürülebilir kılmak için demokratik ortamlarda bir araya geliyoruz. Demokrasi Cumhuriyettir. Cumhuriyet ise dinamik ve kendini yenileyen bir yönetim düzenidir. Bu sebeple dinamik gençlere ve yaş almış dinamiklere bırakılan Türkiye cumhuriyetini muasır medeniyetler seviyesine çıkaracağız. Atatürk’ün gençlik tanımını şu şekilde yapar : Benim anladığım gençlik, bu inkılabın fikirlerinin ve ideolojilerini benimseyip gelecek nesillere götürecek kimselerdir. Benim nazarımda yirmi yaşında bir yobaz ihtiyardır. Yetmiş yaşında bir idealist de güçlü bir gençtir. Bu sebeple bütün dinamiklerin 19 Mayıs Gençlik ve spor haftamızı kutlarım.”
“ATATÜRK’LE KALIN CUMHURİYETLE KALIN”
Gelecekte gençleri kurtaracak unsurların başında Atatürk’ün gösterdiği ilkelerin olduğunu ifade ettiği konuşmasında;
“Atatürk’ün karşısına çıkarak cesur yüreklilikle ” mandayı kabul edemem. Eğer kabul edecek olanlar varsa, bunlar her kim olurlarsa olsunlar, şiddetle reddeder ve karşı çıkarız. Örneğin manda fikrini siz kabul ederseniz, sizi de reddederiz” diyen Tıbbiyeli hikmetin bu karşı çıkışını yapabilecek ve asla bir himayeyi kabul etmeyerek özgürce ve demokratik olarak seslerini duyuran genç arkadaşlarımla bir arada olmaktan onur duydum. Gençler! Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler! Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum derken bize güvenini ifade eden Atamıza karşı olan vazifemizin bilincinde gençler olarak buradan bir gerçeği ifade etmek istiyorum. Atatürk ilke ve inkılaplarının ete ve kemiğe bürünen hali, biz gençler. Birinci vazifemiz olan , Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa edeceğimize ve senin yolundan durmadan ve dinlenmeden yürüyeceğimize söz veririz. Muasır medeniyetler seviyesinde ki Türkiye’ye ulaşmak üzere yola çıktığımız genç yol arkadaşlarım Atatürk’le kalın Cumhuriyetle Kalın hoşça kalın”
İŞTE ‘MAYIS GÜNEŞİ’ GENÇELİRİNİN İLKELERİ
1. Gençlik temsiliyetini artırmak: Gençlerin hak ettikleri temsil haklarına kavuşması ve gençlik temsiliyetinin desteklenerek görünür kılınması ilkesidir.
2. Gençlerin katılımcı demokrasisi: Gençlerin her alanda katılımcılığının desteklenerek demokrasinin çarklarında söz ve yetki alması ilkesidir.
3. Dezavantajlı genç grupların savunulması: Dezavantajlı genç bireylerin ve grupların haklarının gözetilmesi ve korunması ilkesidir.
4. Modern Dünya’nın gerekliliklerini benimsemek ve bu konuda aksiyon alarak gelişimin parçası olmak: Sürekli kendini geliştiren ve yenileyen Dünya da gençlerin modern Dünya gerekliliklerini geliştirebilen ve bu gereklilikleri taşıyabilen bireyler olması ilkesidir.
5. Gençlik haklarının alanlarındaki sivil aktörleri bir araya getiren iletişim ve dayanışma ağı oluşturmak: Sivil aktörlerin birbirini destekledikleri, geliştirdikleri iletişim ve dayanışma ortamı ilkesidir.
6. Gençlerin sivil haklarını geliştirmek: Gençlerin yerel ve ulusal anlamda sivil haklarını yönetişim çerçevesinde geliştirme ilkesidir.
7. Kuşaklararası eşitliği geliştirmek: Kuşaklararası geçişlerde yaş, konum ve diğer kriterlerde yaşanan ayrımcılık ve ötekileştirme faaliyetlerine son vermek adına eşitlik ilkelerini hayata geçirme misyon ve vizyonunu ifade eden ilkedir.