Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle, kamu ve özel hastanelerde uygulanan muayene katılım paylarına astronomik oranlarda zam yapıldı. Devlet hastanelerinde daha önce 6 TL olan muayene ücreti 20 TL’ye, eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL olan ücret 45 TL’ye, üniversite hastanelerinde ise 8 TL olan ücret yine 45 TL’ye çıkarıldı. Özel hastanelerde ise bu rakam 15 TL’den 50 TL’ye yükseldi.
ZAMLARA DEVAM!
Yapılan artışlar, kamu hastanelerine %542.8 oranında zam yapılırken özel hastanelere sadece %200 zam uygulanmasıyla dikkat çekti. Bu durum, özel hastanelerin kayırıldığı yönünde eleştirilere yol açtı. Uzmanlar, zam oranlarının özel hastanelerin hasta kaybetmemesi için düşük tutulduğunu iddia ediyor. Özel hastaneler, ilave ücretler ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ödemeleri sayesinde büyük gelirler elde etmeye devam edecek.
AİLE HEKİMLİĞİNE YÖNLENDİRME
Yeni düzenleme ile aile hekimlerinden sevk alınması durumunda, muayene ücretlerinde %50 indirim uygulanacak. Bu, hastaların yoğun olarak aile hekimliklerine yönelmesine neden olacak. Ancak aile hekimleri, bu uygulamanın “Aile Sağlığı Merkezlerini sevk merkezine dönüştürerek” sağlık sisteminde ek bir yük oluşturacağını savunuyor.
KAMU ZORDA
Sağlık Bakanlığı’nın bu düzenlemeyi, hastanelerdeki yoğunluğu azaltmak amacıyla yaptığı belirtilse de, vatandaşlar muayene ücretlerindeki yüksek artışlara tepkili. Kamu hastaneleri ile özel hastaneler arasındaki ücret farkının kapandığına dikkat çeken vatandaşlar, kamu hizmetlerinin erişilebilirliğinin azaldığını dile getiriyor.
UZUN VADEDE NE OLACAK?
Uzmanlar, bu zamların sağlık sistemindeki sorunları çözmek yerine derinleştireceği konusunda uyarıyor. Aile hekimliklerinde şiddet olaylarının artabileceği ve sağlık hizmetlerine ulaşımın zorlaşabileceği endişesi büyüyor. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun, “En iyi sağlık hizmetini biz veriyoruz” açıklamaları ise vatandaşların eleştirilerinden kaçamıyor.
TEB 29. Bölge Manisa Eczacı Odası tarafından da açıklama yapıldı.
Yapılan açıklamada,
"Muayene Ücretleri Aşağıdaki Şekilde Güncellenmiştir:
•AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ (ASM): ÜCRETSİZ
•DEVLET HASTANELERİ: 20 TL
•EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANELERİ, ŞEHİR HASTANELERİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ HASTANELERİ, TIP FAKÜLTESİ HASTANELERİ: 45 TL
•ÖZEL HASTANELER: 50 TL
Not: Aile Hekimliğinden sevkli hastalarda muayene ücreti %50 azaltılarak uygulanacaktır." ifadelerine yer verildi.